Μέχρι έναν χρόνο πριν Ανάσταση σήμαινε γεμάτες εκκλησίες, πλήθος πιστών απέξω με λαμπάδες και κεριά. Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης γέμιζε φως τις καρδιές των ανθρώπων. Η επόμενη ημέρα, Κυριακή του Πάσχα, έβρισκε τους Έλληνες σε πλατείες, αυλές, κήπους και ταβέρνες να σουβλίζουν τον οβελία ανταλλάζοντας ευχές.
Φέτος, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα πάντα. Το αναγκαίο "Μένουμε Σπίτι" κυριάρχησε στις ζωές μας, καθώς η μεγάλη μάχη κατά του νέου ιού είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα αυστηρά πλην όμως αναγκαία περιοριστικά μέτρα, εφαρμόζονται.
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Το έκανε και χτες Μεγάλο Σάββατο, όταν στην Αττική οι εκκλησίες παρέμειναν κλειστές. Η Ανάσταση βρήκε τους Έλληνες στα μπαλκόνιά τους να κρατάνε κεριά και λαμπάδες, να ανταλλάσουν ευχές και να ψέλνουν το "Χριστός Ανέστη". 'Ηταν στιγμές ιδιαίτερης κατάνυξης, με τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά τις δύσκολες αυτές μέρες, όπως κατέγραψε και φωτογραφικός φακός της Ευρωκίνησης.

Με το που ακούστηκε από τα μαγάφωνα της εκκλησιας το Χριστός Ανέστη,όλος ο κόσμος με κεριά βγήκε στο μπαλκονι του σπιτιού του.



Ευχές για υγεία και αγάπη αντάλλαξαν οι γείτονες, μέσα σε πνεύμα κατάνυξης.


Κάποιοι ήταν πιο... ένθερμοι και άναψαν μέχρι και καπνογόνο στο μπαλκόνι τους.

Όλα αυτά την ώρα που ο ουρανός φωτιζόταν από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Στα μπαλκόνια και στη Θεσσαλονίκη
"Όταν ακούστηκαν οι καμπάνες για την Ανάσταση, κάποιοι άνθρωποι στα μπαλκόνια άρχισαν να χειροκροτάνε, να εύχονται το "Χριστός Ανέστη" είτε μεταξύ τους οι συγγενείς είτε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, από παράθυρο σε παράθυρο. Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλο και άνθρωποι από απέναντι μπαλκόνια, που δεν είχαμε ξαναμιλήσει.
Σίγουρα θα τη θυμόμαστε για πάντα τη φετινή Ανάσταση. Ήταν διαφορετική, αλλά τη γιορτάσαμε έτσι και αλλιώς και ήταν δυνατό και το αίσθημα της κατάνυξης. 'Αναψα το καντήλι στο μπαλκόνι, πήραμε και τα κεριά μας, έψαλα και το "Χριστός Ανέστη"...ούτε η μαγειρίτσα μας έλειψε, την είχαμε ετοιμάσει κανονικά, όπως κάθε χρόνο" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εβδομηντάχρονη Μαίρη Κ., κάτοικος Χαριλάου Θεσσαλονίκης, που φέτος, όπως εκατομμύρια Έλληνες, γιόρτασε την Ανάσταση στο σπίτι και στο μπαλκόνι της, μαζί με τον σύζυγό της και μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Όταν δε ήχησαν οι καμπάνες τα μεσάνυχτα για την Ανάσταση, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε χωριά του νομού, ο ουρανός φωτίστηκε από πυροτεχνήματα. Σήμερα, πολλές γειτονιές μοσχοβολάνε ήδη από το πρωί. Όχι από τη μυρωδιά του παραδοσιακού οβελία που ψήνεται δίπλα στο κοκορέτσι, αλλά από τα εδέσματα που ετοιμάζονται στους οικιακούς φούρνους. Είναι σίγουρα ένα Πάσχα διαφορετικό.

Των Ελλήνων το Πάσχα φέτος: Ντελίβερι, οικογενειακά και μοναχικές σούβλες
Σήμερα, το κατσικάκι σιγοψήνεται από νωρίς στον φούρνο και οι ευχές για χρόνια πολλά θα ανταλλαγούν μέσω διαδικτύου.
"Με βιντεοκλήση ευχηθήκαμε χτες στα παιδιά και τα εγγόνια μας, με βιντεοκλήση θα τσουγκρίσουμε σήμερα τα ποτήρια μας. Αυτές τις μέρες, που δεν μπορείς να αγκαλιάσεις τους δικούς σου, είναι σημαντικό έστω να τους βλέπεις, έτσι μάθαμε να χρησιμοποιούμε κι άλλους τρόπους εκτός από το τηλέφωνο" λέει η κ. Μαίρη.
Στην Αθήνα το έθιμο του οβελία τηρήθηκε έστω και πολύ πιο μαζεμένα. Ένας ο ψήστης ενώ η οικογένεια περίμενε να απολαύσει το γεύμα.


Στη Θεσσαλονίκη η λύση για κάποιους ήταν οι ταράτσες.

Και στην Αργολίδα οικογενεικά γιόρτασαν το Πάσχα.

Όλα άλλαξαν φέτος και στη Λάρισα. Αρκετοί επέλεξαν να ψήσουν τα αμνοερίφια στον φούρνο, ενώ άλλοι έβγαλαν ψησταριές σε αυλές, πυλωτές αλλά και ταράτσες, πάντα όμως χωρίς πολύ κόσμο.


Φέτος δούλεψαν πολύ και οι ταβέρνες με διανομή φαγητού. Οι παραγγελίες έδιναν κι έπαιρναν, για αρνιά και κοκορέτσι.

Στο Ναύπλιο μάλιστα κατάστημα σουβλίζει 40 αρνιά και ψήνει 60 κοκορέτσια, κάνοντας χρυσές δουλειές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr