Το κορίτσι που θέλει να γίνει αγόρι: Οι τρεις πρώτες υποθέσεις νομικής αναγνώρισης αλλαγής φύλου στο δικαστήριο της Λάρισας

Αλλαγή φύλου για νεαρό στη Λάρισα - Η αίτησή του στο Ειρηνοδικείο έγινε δεκτή και πλέον είναι και επίσημα γυναίκα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ήδη από το 2017 με τον Ν. 4491 περί "Νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου", έχει νομοθετηθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα αίτησης προς τα Δικαστήρια για αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλαγής αυτού και διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης και ακολούθως της αστυνομικής ταυτότητας, του ποινικού μητρώου, των εκλογικών καταλόγων, του μητρώου αρρένων και λοιπών δημοσίων εγγράφων χωρίς να επέρχεται αλλαγή στα φορολογικά του στοιχεία.

Ο νόμος του 2017 θεωρήθηκε μία μεγάλη τομή της ελληνικής νομοθεσίας και χαρακτηρίστηκε μια πολύ σημαντική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της βούλησης ως προς την ταυτότητα φύλου.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες σχετικές υποθέσεις απασχόλησαν τα Δικαστήρια της Αττικής. Η πρώτη δε αίτηση που εκδικάστηκε ήταν αυτή του Jason Αντιγόνη που τράβηξε τα βλέμματα της δημοσιότητας.

Στις αρχές του 2020 ωστόσο, εκδόθηκε η πρώτη απόφαση περί διόρθωσης ταυτότητας φύλου στη Λάρισα και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία περί αλλαγής εγγράφων όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Αφορούσε 20χρονο άτομο το όποιο είχε χαρακτηριστεί ως γυναικείου φύλου κατά τη γέννησή του και αιτήθηκε στο Ειρηνοδικείο Λάρισας την διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης σε φύλο "άρρεν" αντί του αναγραφέντος "θήλυ", καθώς και την αλλαγή του κυρίου ονόματος και του επιθέτου στο αρσενικό γένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν αναμονή να συζητηθούν μέσα στις επόμενες μέρες βρίσκονται άλλες δύο αντίστοιχες αιτήσεις προς το Ειρηνοδικείο Λάρισας. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται και πάλι για άτομα που θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους σε άρρεν και να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησής τους. Η μία υπόθεση έχει ως αιτούντα 20χρονο άτομο που διαμένει στην πόλη χωρίς να είναι κάτοικος Λάρισας, καθώς ο νόμος επιτρέπει κάποιος να καταθέσει αίτηση και στο τόπο διαμονής εκτός από τον τόπο κατοικίας του. Η άλλη αφορά σε αίτηση 30χρονου ατόμου που έχει ως νόμιμη κατοικία την πόλη της Λάρισας, αλλά διαμένει εκτός Λάρισας.

Και στις τρεις ως άνω υποθέσεις που αφορούν στην πόλη της Λάρισας, οι αιτούντες περιγράφουν ότι από μικρή ηλικία αντιλήφθηκαν ότι ο τρόπος που αισθάνονταν, ντυνόταν, έπαιζαν κτλ. δεν αντιστοιχούσε στο φύλο όπως αυτό είχε προσδιοριστεί στη ληξιαρχική πράξης γέννησής τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του ως άνω νόμου "Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα". Ως ταυτότητα φύλου κατά το άρθρο 2 παρ. 1 ορίζεται "ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα". Τέλος πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διόρθωση της ταυτότητας φύλου όπως προβλέπει η παρ. 3 του ως άνω άρθρου δεν προϋποθέτει το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, καθώς ψυχιατρική γνωμάτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε νομική εκκρεμότητα παραμένει η αναγνώριση του μη φύλου, καθώς τα Δικαστήρια δεν προχωρούν σε διατακτικό που να αφορά τη διόρθωση της ληξιαρχικής με κενή καταχώρηση στο πεδίο του φύλου. Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε στην ελληνική νομολογία ως νομική βάση της αναγνώρισης μη δυαδικής ταυτότητας φύλου ο υπάρχον Ν 4491/2017 με την απόφαση 153/2020 του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας.

Πρόκειται για μια μεγάλη εξέλιξη για την Λάρισα, ως επαρχιακή πόλη που καταδεικνύει την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "κλειστή". Το νεαρό δε, της ηλικίας των αιτούντων μας βοηθά να σκεφτούμε ότι υπάρχει στήριξη από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Πηγή: onlarissa.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ 20 Ιουν 2021 | 15:14

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της Pfizer ο θάνατος της 65χρονης

Δεν φαίνεται να σχετίζεται o θάνατος της 65χρονης στα Καλάβρυτα με το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ 20 Ιουν 2021 | 10:49

Απίστευτο περιστατικό στην Καρδίτσα: 67χρονος πυροβόλησε και άφησε ανάπηρο τον δάσκαλο για ένα κυνηγόσκυλο

O κατηγορουμενος πυροβόλησε τρεις φορές με το κυνηγετικό του όπλο έναν 30χρονο δάσκαλο από τη Φλώρινα, με αφορμή ένα κυνηγόσκυλο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ 19 Ιουν 2021 | 10:51

Στα άκρα η δικαστική μάχη Τζολί - Πιτ: Τρία από τα παιδιά τους θέλουν να καταθέσουν εναντίον του πατέρα τους

Τρία από τα έξι παιδιά του διάσημου πρώην ζεύγους, ήθελαν να καταθέσουν στο δικαστήριο για την επιμέλειά τους εναντίον του Μπραντ Πιτ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ 18 Ιουν 2021 | 16:45

Astrazeneca: Εχασε η ΕΕ στον νομικό "πόλεμο" για τις περισσότερες δόσεις εμβολίων - Η απάντηση της Κομισιόν

Η AstraZeneca δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την δικαστική διαμάχη για την προμήθεια των εμβολίων - Τι απαντά η ΕΕ

ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗ 18 Ιουν 2021 | 09:53

Η αυστηρή απάντηση Παγώνη σε ανεμβολίαστη που επικαλέστηκε αλλεργίες: "Αλλεργικός είναι ο μισός πληθυσμός"

Μια γυναίκα πήγε να προσληφθεί σε γνωστό πλαστικό χειρούργο, αλλά δε προσελήφθη γιατί είναι ανεμβολίαστη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ 17 Ιουν 2021 | 10:31

Μπογδάνος για Λατινοπούλου: Μπουρδουκλωμένες και απρόσεκτες οι δηλώσεις της - Τι είπε για τις αξύριστες μασχάλες

Τις δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου που προκάλεσαν κοινωνική κατακραυγή, σχολίασε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (ΝΔ).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 16 Ιουν 2021 | 18:47

Λάρισα: Στο νοσοκομείο 42χρονος με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό του με Pfizer - Υπό έρευνα το περιστατικό

Κίτρινη κάρτα προς διερεύνηση έχει αποστείλει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας για έναν 42χρονο άντρα, που εμφάνισε μυοκαρδίτιδα λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο της Pfizer

ΤΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:12

Λάρισα: Τρία χρόνια φυλακή και 11.000 ευρώ πρόστιμο σε ερωτύλο ιερέα που "πολιορκούσε" 14χρονη

Ενας 52χρονος ιερέας στη Λάρισα παρενοχλούσε 14χρονη, της έστειλνε ακατάλληλες φωτογραφίες και της ζητούσε να πάει μαζί του στην Κύπρο.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 15 Ιουν 2021 | 12:11

Φονικό στη Ζάκυνθο: Τρεις από τους συλληφθέντες στη φυλακή για τη δολοφονία της Χριστίνας Κλουτσινιώτη

Έχουν προφυλακιστεί και έχουν ήδη μεταφερθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα, 3 από τους συλληφθέντες που φαίνεται να έχουν εμπλοκή στη δολοφονική επίθεση κατά της Χριστίνας Κλουτσινιώτη

8 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΜΕ ΔΥΟ ΟΧΗΜΑΤΑ 15 Ιουν 2021 | 07:58

Σοκαριστικό ατύχημα σε φούρνο στη Λάρισα: Χέρι αρτοποιού ακρωτηριάστηκε σε ζυμωτήριο

Σοκαριστικό ατύχημα εν ώρα εργασίας, Πολύωρη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του άκρου ενός αρτοποιού σε φούρνο στη Λάρισα.

ΗΛΙΚΙΑΣ 70 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΩΝ 13 Ιουν 2021 | 10:20

Θρίλερ στον Άλιμο: Σορός γυναίκας ανασύρθηκε από τη θάλασσα - Βρέθηκε φορώντας τα ρούχα της

Σορός γυναίκας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε χθες από τη θαλάσσια περιοχή Α' Αλιπέδου Αλίμου.

ΛΑΜΠΑΔΙΑΣΕ Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ 12 Ιουν 2021 | 16:48

Τραγωδία στην Ερέτρια: Ηλικιωμένη νεκρή από πυρκαγιά στο σπίτι της

Νεκρή εντοπίσθηκε από την Πυροσβεστική μία 76χρονη στην Ερέτρια.

ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 11 Ιουν 2021 | 10:29

Χίος: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των 4 για την καταστροφή της Μόριας - Ούτε δημοσιογράφοι στο ακροατήριο

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης των 4 για την καταστροφή της Μόριας.