Το λάθος του... κακουργήματος του Ρουβίκωνα αναζητά η ΕΛΑΣ

Το λάθος του… κακουργήματος από «σεσημασμένα» μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας αναζητούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και δικαστικοί λειτουργοί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το λάθος του... κακουργήματος του Ρουβίκωνα αναζητά η ΕΛΑΣ

Το λάθος του… κακουργήματος από «σεσημασμένα» μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας αναζητούν έντονα αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και δικαστικοί λειτουργοί, προκειμένου να ανεβάσουν το επίπεδο κατηγοριών και ποινών σε βάρος τους με στόχο να ανακόψουν την κλιμακούμενη δράση τους.

Αρχικά επιχείρησαν να «αυξήσουν» το κατηγορητήριο μέσω των… λεπτομερειών του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, επισυνάπτοντας σε κάθε δικογραφία τις προηγούμενες ενέργειές του, όχι όμως με τις επιβαρυντικές διατάξεις του σχετικού άρθρου.

Αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαπιστώνουν ότι οι ενέργειες του Ρουβίκωνα και των μελών του,… ταιριάζουν περισσότερο με τις διατάξεις της 5ης παραγράφου του άρθρου 187Α. «Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 ενώνεται με άλλον για να διαπράξει κακούργημα (συμμορία), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας» αναφέρει η σχετική παράγραφος για την οποία οι αστυνομικοί θεωρούν πως έχουν στοιχεία που την στηρίζουν στο πλαίσιο του σχηματισμού της δικογραφίας, ωστόσο καμία φορά δεν έχουν στηριχθεί σχετικές κατηγορίες με τις αντίστοιχες ποινές.

Στην πρόσφατη παρέμβαση των 20 μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αρμόδιοι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δύο από αυτά είναι ηγετικά μέλη, που συμμετείχαν και στην πρώτη ενέργεια της αναρχικής συλλογικότητας, τον Μάρτιο του 2015, στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, και στην ομάδα ατόμων που εισέβαλλαν ένα μήνα αργότερα στο προαύλιο της Βουλής. Έχουν οδηγηθεί αρκετές φορές στις δικαστικές αίθουσες, τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, χωρίς αυτό να έχει εμποδίσει την συνέχιση της δράσης τους. Στην «ομάδα κρούσης» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ένα ακόμη άτομα έχει πάρει μέρος σε τουλάχιστον πέντε ενέργειες του Ρουβίκωνα και ένα ακόμη σε άλλες τρεις. Τρεις από τους 20 προσαχθέντες ήταν πρόσφατα στρατολογημένα μέλη χωρίς παρελθόν δράσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μέλους που είχε εισβάλει στην Πρεσβεία της Ισπανίας, τον Οκτώβριο του 2017, είχε κριθεί αθώους μαζί με τους άλλους 17 συλληφθέντες, για την πράξη της παράνομης βίας και κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας.

Προσπάθεια συνένωσης των δικογραφιών με στόχο την μεγέθυνση του κατηγορητηρίου σε περίπτωση νέας σύλληψης των μελών της ομάδας είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν, αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκε. Με τα στοιχεία που υπάρχουν προς το παρόν δεν είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση της κατηγορίας σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς οι ενέργειες των μελών της συλλογικότητας διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματικοί και προσθέτουν πως η κατ’ εξακολούθηση δίωξη τους μπορεί να οδηγήσει στην προφυλάκισή τους, βασιζόμενοι στην 5η παράγραφο του άρθρου 187Α.

Τα «χαρτογραφημένα» μέλη του Ρουβίκωνα, είναι 122 άτομα, 83 άνδρες και 39 γυναίκες, τα οποία έχουν επισημανθεί κατά τη διάρκεια προσαγωγών, συλλήψεων και ταυτοποιήσεων σε περίπου 95 επιθέσεις του, από το 2015 έως σήμερα. Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές.

Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές. Είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφανίσεις του Ρουβίκωνα, στο προαύλιο της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Ιταλικό Προξενείο, στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου βρισκόταν η τρόικα, στην Πρεσβεία του Μεξικό, στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στην πρεσβεία της Τουρκίας όπου είχαν πετάξει μπογιές και φεϊγβολάν, στα διόδια του Κιάτου στην Εθνική Οδό Κορίνθου όπου προκάλεσαν φθορές, ενώ την τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν στην πρεσβεία της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2017 μαζί με άλλα 17 μέλη της αναρχικής ομάδας. Στις τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα παρατηρείται ότι έχουν συμμετάσχει νέα άτομα, άγνωστα στις αστυνομικές αρχές, όπως στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τα πιο «αξιόμαχα» μέλη του είναι 21 άτομα, ενώ 26 βαρύνονται με περιοριστικούς όρους, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις από υποθέσεις της αναρχικής ομάδας. Σημειώνεται πως μία γυναίκα έχει πάρει μέρος στην εμφάνιση του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής τον Απρίλιο του 2015 και από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Ο φάκελος Ρουβίκωνα περιέχει το σύνολο των ενεργειών του, εκ των οποίων οι 28 έγιναν το 2015, 16 το 2016, ενώ το 2017 κατεγράφη το «ρεκόρ» με 43 ενέργειες, την ώρα που υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σχημάτισαν μόλις 11 δικογραφίες εις βάρος μελών του, και μόλις μία το 2017. Η αναρχική συλλογικότητα, στα πρώτα στάδια της δράσης της στόχευσε πολιτικούς στόχους με υψηλό συμβολισμό όπως τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κτίριο της Βουλής και το Μέγαρο Μαξίμου. Για τις φθορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Σταδίου, στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού και στον βανδαλισμό των γραφείων του «Τειρεσία» στο Μαρούσι, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

ΦΩΤΟ: INTIMEnews/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 10 Ιουλ 2020 | 09:03

Εισβολή Ρουβίκωνα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

Με βαριοπούλες έσπασαν την τζαμαρία.

ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 09 Ιουλ 2020 | 17:58

"Καταδρομική" με τρικάκια του Ρουβίκωνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια - "Δεν ζητάμε άδεια να κάνουμε πορεία"

Πέταξαν φεϊγβολάν που έγραφαν: "Δεν ζητάμε άδεια να κάνουμε πορεία ενάντια σε κράτος και αστυνομοκρατία"

"ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ" 07 Αυγ 2020 | 23:33

Ιερά Σύνοδος: "Θα γίνουν οι λιτανείες, εκτός αν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο"

Λίγες ώρες μετά της ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, η Ιερά Σύνοδος παίρνει ξανά θέση επίσημα

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ 07 Αυγ 2020 | 22:53

Μενίδι: Πυροβολισμοί σε ένοπλη ληστεία - Ένας τραυματίας

Ο ένοπλος ληστής πυροβόλησε ιδιοκτήτη καταστήματος και τον τραυμάτισε στο πόδι

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ 07 Αυγ 2020 | 22:46

Ηράκλειο: Συνελήφθη μοναχός - Ήθελε να ταξιδέψει αεροπορικώς με όπλο

Συνοδευόταν από ένα ακόμα μοναχό και μαζί είχαν έρθει από το Άγιο Όρος

ΜΗΝΥΜΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ 07 Αυγ 2020 | 21:15

Μόσιαλος: "Ακόμη και οι γάτες κατάλαβαν ότι είναι απαραίτητη η φυσική απόσταση"

Ποστάροντας μια φωτογραφία με γάτες κρούει τον κώδωνα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 07 Αυγ 2020 | 20:40

Καιρός: Επικίνδυνη ημέρα το Σάββατο - Κακοκαιρία και χαλάζι σε πολλές περιοχές της χώρας

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία "Θάλεια" - Πότε θα φτιάξει ο καιρός

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:38

Δικαίωση από το ΣτΕ σε οικογένεια 16χρονου που πέθανε λόγω ιατρικών λαθών

Το ΣτΕ δικαίωσε την οικογένεια 16χρόνου, που ζητούσε αποζημίωση για το θάνατό του λόγω ιατρικών λαθών

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 07 Αυγ 2020 | 20:19

Έλενα Ακρίτα: Οργή για όσους δεν φοράνε μάσκα - "Αν θες να μη φοράς κάτσε σπίτι σου"

Εναντίον όσων αψηφούν τα μέτρα προστασίας καταφέρεται η Έλενα Ακρίτα

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 07 Αυγ 2020 | 19:36

Κορονοϊός: Στους 211 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 83χρονη στον Ευαγγελισμό

Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ από τις 29 Ιουλίου - Ενας ακόμη θάνατος στη χώρα

ΑΠΟ ΤΗ ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 19:35

Κορονοϊός - Πόρος: Μήνυμα του 112 σε κατοίκους και επισκέπτες - "Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα"

Το μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλεί σε επιφυλακή και τήρηση των μέτρων προστασίας

ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 07 Αυγ 2020 | 19:12

Ασυγχώρητο: Θερμόαιμος αστυνομικός πυροβόλησε από τη βεράντα γιατί τσακώθηκε με νεαρούς

Απίστευτο περιστατικό σε χωριό της Φθιώτιδας με πρωταγωνιστή αστυνομικό εκτός υπηρεσίας

07 Αυγ 2020 | 19:02

Κορονοϊός: "Εκτόξευση" με 46 νέα κρούσματα στην Αττική - Πέφτει η μέση ηλικία των ασθενών

Στα 44 έτη πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων - Μεγάλη η διασπορά και στη Θεσσαλονίκη