Το λάθος του... κακουργήματος του Ρουβίκωνα αναζητά η ΕΛΑΣ

Το λάθος του… κακουργήματος από «σεσημασμένα» μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας αναζητούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και δικαστικοί λειτουργοί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το λάθος του... κακουργήματος του Ρουβίκωνα αναζητά η ΕΛΑΣ

Το λάθος του… κακουργήματος από «σεσημασμένα» μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας αναζητούν έντονα αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και δικαστικοί λειτουργοί, προκειμένου να ανεβάσουν το επίπεδο κατηγοριών και ποινών σε βάρος τους με στόχο να ανακόψουν την κλιμακούμενη δράση τους.

Αρχικά επιχείρησαν να «αυξήσουν» το κατηγορητήριο μέσω των… λεπτομερειών του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, επισυνάπτοντας σε κάθε δικογραφία τις προηγούμενες ενέργειές του, όχι όμως με τις επιβαρυντικές διατάξεις του σχετικού άρθρου.

Αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαπιστώνουν ότι οι ενέργειες του Ρουβίκωνα και των μελών του,… ταιριάζουν περισσότερο με τις διατάξεις της 5ης παραγράφου του άρθρου 187Α. «Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 ενώνεται με άλλον για να διαπράξει κακούργημα (συμμορία), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας» αναφέρει η σχετική παράγραφος για την οποία οι αστυνομικοί θεωρούν πως έχουν στοιχεία που την στηρίζουν στο πλαίσιο του σχηματισμού της δικογραφίας, ωστόσο καμία φορά δεν έχουν στηριχθεί σχετικές κατηγορίες με τις αντίστοιχες ποινές.

Στην πρόσφατη παρέμβαση των 20 μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αρμόδιοι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δύο από αυτά είναι ηγετικά μέλη, που συμμετείχαν και στην πρώτη ενέργεια της αναρχικής συλλογικότητας, τον Μάρτιο του 2015, στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, και στην ομάδα ατόμων που εισέβαλλαν ένα μήνα αργότερα στο προαύλιο της Βουλής. Έχουν οδηγηθεί αρκετές φορές στις δικαστικές αίθουσες, τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, χωρίς αυτό να έχει εμποδίσει την συνέχιση της δράσης τους. Στην «ομάδα κρούσης» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ένα ακόμη άτομα έχει πάρει μέρος σε τουλάχιστον πέντε ενέργειες του Ρουβίκωνα και ένα ακόμη σε άλλες τρεις. Τρεις από τους 20 προσαχθέντες ήταν πρόσφατα στρατολογημένα μέλη χωρίς παρελθόν δράσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μέλους που είχε εισβάλει στην Πρεσβεία της Ισπανίας, τον Οκτώβριο του 2017, είχε κριθεί αθώους μαζί με τους άλλους 17 συλληφθέντες, για την πράξη της παράνομης βίας και κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας.

Προσπάθεια συνένωσης των δικογραφιών με στόχο την μεγέθυνση του κατηγορητηρίου σε περίπτωση νέας σύλληψης των μελών της ομάδας είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν, αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκε. Με τα στοιχεία που υπάρχουν προς το παρόν δεν είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση της κατηγορίας σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς οι ενέργειες των μελών της συλλογικότητας διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματικοί και προσθέτουν πως η κατ’ εξακολούθηση δίωξη τους μπορεί να οδηγήσει στην προφυλάκισή τους, βασιζόμενοι στην 5η παράγραφο του άρθρου 187Α.

Τα «χαρτογραφημένα» μέλη του Ρουβίκωνα, είναι 122 άτομα, 83 άνδρες και 39 γυναίκες, τα οποία έχουν επισημανθεί κατά τη διάρκεια προσαγωγών, συλλήψεων και ταυτοποιήσεων σε περίπου 95 επιθέσεις του, από το 2015 έως σήμερα. Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές.

Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές. Είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφανίσεις του Ρουβίκωνα, στο προαύλιο της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Ιταλικό Προξενείο, στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου βρισκόταν η τρόικα, στην Πρεσβεία του Μεξικό, στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στην πρεσβεία της Τουρκίας όπου είχαν πετάξει μπογιές και φεϊγβολάν, στα διόδια του Κιάτου στην Εθνική Οδό Κορίνθου όπου προκάλεσαν φθορές, ενώ την τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν στην πρεσβεία της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2017 μαζί με άλλα 17 μέλη της αναρχικής ομάδας. Στις τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα παρατηρείται ότι έχουν συμμετάσχει νέα άτομα, άγνωστα στις αστυνομικές αρχές, όπως στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τα πιο «αξιόμαχα» μέλη του είναι 21 άτομα, ενώ 26 βαρύνονται με περιοριστικούς όρους, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις από υποθέσεις της αναρχικής ομάδας. Σημειώνεται πως μία γυναίκα έχει πάρει μέρος στην εμφάνιση του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής τον Απρίλιο του 2015 και από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Ο φάκελος Ρουβίκωνα περιέχει το σύνολο των ενεργειών του, εκ των οποίων οι 28 έγιναν το 2015, 16 το 2016, ενώ το 2017 κατεγράφη το «ρεκόρ» με 43 ενέργειες, την ώρα που υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σχημάτισαν μόλις 11 δικογραφίες εις βάρος μελών του, και μόλις μία το 2017. Η αναρχική συλλογικότητα, στα πρώτα στάδια της δράσης της στόχευσε πολιτικούς στόχους με υψηλό συμβολισμό όπως τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κτίριο της Βουλής και το Μέγαρο Μαξίμου. Για τις φθορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Σταδίου, στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού και στον βανδαλισμό των γραφείων του «Τειρεσία» στο Μαρούσι, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

ΦΩΤΟ: INTIMEnews/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΑΔΑ 30 ΑΤΟΜΩΝ 07 Σεπ 2021 | 18:55

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μεσογείων - Γίνονται προσαγωγές

Οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα ανήρτησαν πανό και εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 27 Σεπ 2021 | 10:14

Κρήτη - Αστεροσκοπείο: Κύριος σεισμός τα 5,8 Ρίχτερ – Σε αυτές τις περιοχές να μην μπουν στα σπίτια

Σε ποιες περιοχές της Κρήτης δεν πρέπει οι κάτοικοι να μπουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΣΤΙΣ 09:37 27 Σεπ 2021 | 10:03

Κρήτη: Νέος ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Το επίκεντρου του νέου μετασεισμού εντοπίζεται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 10 ΧΛΜ 27 Σεπ 2021 | 09:56

Σεισμός στην Κρήτη: Οι πρώτες φωτογραφίες απο τις ζημιές [εικόνες]

Ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη.

ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 10 ΧΛΜ 27 Σεπ 2021 | 09:23

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτη - Δύο εγκλωβισμένοι

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:15 το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη. Ανάστατοι οι κάτοικοι στο Ηράκλειο βγήκαν στους δρόμους.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 27 Σεπ 2021 | 09:22

Διάρρηξη - μαμούθ με λεία 200.000 ευρώ στον Άγιο Παντελεήμονα

Τρεις διαρρήκτες άρπαξαν το ποσό των 200.000 ευρώ από τον Άγιο Παντελεήμονα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27 Σεπ 2021 | 09:15

Κρήτη: Απολογείται για το ένα κιλό ηρωίνης σε μορφή... βράχου που είχε θάψει στην παραλία

Δίωξη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών έχει ασκηθεί σε ένα 48χρονο στη Κρήτη που στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε περισσότερο από ένα κιλό ηρωίνης σε μορφή βράχου.

ΗΤΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΕΛΜΕΠΑ 27 Σεπ 2021 | 09:12

Θλίψη στην Κρήτη για τον 20χρονο Γιώργο Φραγκιαδάκη που σκοτώθηκε σε τραγικό τροχαίο

Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο του 20χρονου Γιώργου Φραγκιαδάκη από την Κρήτη που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα τη μοτοσικλέτα του.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ 27 Σεπ 2021 | 08:46

Θεσσαλονίκη: Το δικαστήριο επέβαλε ποινή... επίπληξης σε νεαρό για σεξουαλική επαφή με 12χρονη

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε ένας 21χρονος - κατηγορούμενος για ερωτική συνεύρεση που έγινε ύστερα από προτροπή ανήλικης.

ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ 27 Σεπ 2021 | 08:36

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης: Δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες [εικόνες]

Στο τροχαίο, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής στον ΒΟΑΚ, ενεπλάκησαν πέντε οχήματα.

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 27 Σεπ 2021 | 08:35

Νέο σκίτσο Αρκά: Η ατάκα του σοφού γέροντα για τον ανορθολογισμό με γνωστό σύνθημα

Τη δική του "καλημέρα" είπε στους διαδικτυακούς του φίλους στα social media ο Αρκάς.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 27 Σεπ 2021 | 08:29

Μυρτώ της Πάρου: Δεν τη δέχονται σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία - Η υγεία της έχει επιδεινωθεί

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την ημέρα που η 15χρονη τότε Μυρτώ κακοποιήθηκε άγρια από έναν Πακιστανό σε παραλία της Πάρου.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 Σεπ 2021 | 08:27

Στην τσιμπίδα της Αστυνομίας 18 ιστοσελίδες ψεκασμένων, αρνητών και αντιεμβολιαστών - Τι οδηγίες έδιναν σε αφελείς

Οι αρχές αναζητούν το "κέντρο" που υποκινεί τις διάσπαρτες ομάδες μέσω ίντερνετ. Μένει να ταυτοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη για να σχηματίσουν και την πρώτη δικογραφία.