Το μεγάλο στοίχημα του Ελπιδοφόρου και η νεολαία της Αμερικής

Άνθρωπος της εποχής μας, με ευαίσθητες κεραίες στις προκλήσεις με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου της εκκλησίας, με σεβασμό στην παράδοση και βλέμμα προς το μέλλον.

to-megalo-stoixima-tou-elpidoforou-kai-i-neolaia-tis-amerikis
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και αξίζει για άλλη μια φορά να σταθούμε σε κάποια σημεία της εμπνευσμένης και ενωτικής ομιλίας του στην τελετή ενθρόνισης που έγινε με βυζαντινή λαμπρότητα, πλήθος κόσμου και μεγάλη συγκίνηση  στον αρχιεπισκοπικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν από τον αντιπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και Μητροπολίτη Γερμανίας, Αυγουστίνου. 

 

Αλλά πριν φτάσουμε σε εκείνη την ημέρα αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του με τα οποία εξέφρασε την επιθυμία να σταθεί αρωγός στα προβλήματα των ιερέων αλλά κι ότι θα αναπτύξει μια ξεχωριστή σχέση συνεργασίας μαζί τους στην εκδήλωση με την συμμετοχή των ιερέων και πρεσβυτερών της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Και αυτό γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, άνθρωπος της εποχής μας, με ευαίσθητες κεραίες στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής μας, με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου της εκκλησίας θέλησε να γνωρίσει όχι μόνο τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τις συζύγους και τις οικογένειές τους.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που φέρατε τις οικογένειες και τα παιδιά σας εδώ» είπε και δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τους βενιαμίν της ελληνικής κοινότητας και να τονίσει το πολύπλοκο έργο του έγγαμου κληρικού, σε μια χώρα ιδιαίτερα απαιτητική, όπου καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην αφοσίωση που απαιτεί το λειτούργημά του αλλά και τις ανάγκες της οικογένειάς του. Και φυσικά δεν παρέλειψε να τονίσει το ρόλο που παίζουν οι πρεσβυτέρες στο πλευρό των ιερέων που αποκάλεσε ήρωες. «Είστε όλοι ήρωες εδώ στην Αρχιεπισκοπή μας.  Είστε άνθρωποι που θυσιάζετε τις ζωές σας για την Εκκλησία και τον Κύριό μας, Ιησού Χριστό.  Για εμάς (σ.σ. τους ιεράρχες) είναι πιο εύκολο.  Δεν έχουμε να φροντίσουμε οικογένεια και παιδιά.  Γνωρίζουμε τι περνάτε.  Είστε τυχεροί όμως, γιατί έχετε άλλο έναν ήρωα στο πλευρό σας: Τις Πρεσβυτέρες, που είναι οι ηρωίδες πίσω από έναν ιερέα, αναλαμβάνοντας να φροντίσουν τα παιδιά και την οικογένεια, ενώ αυτός ασκεί το λειτούργημά του», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

 

 Η παιδεία, το επίπεδο, η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, οι γνώσεις και η πνευματικότητα πρωτίστως του Νέου Αρχιεπισκόπου, αλλά και ο χαρακτήρας του ανοιχτού, με ευήκοον ους ιεράρχη   που άρχισε την ομιλία του στην ενθρόνιση με τη φράση από τον ψαλμό του Δαβίδ Ἑτοίμη ἡκαρδία μου ὁΘεός. Ἑτοίμη ἡκαρδία μου! δείχνει από την πρώτη στιγμή την ταπεινότητα και τη διάθεση να αναλάβει την σπουδαία αυτή πρόκληση και ευθύνη και το όραμα να οδηγήσει ως πνευματικός πατέρας και ποιμένας  χωρίς διχασμούς την ελληνική κοινότητα και την ομογένεια της Αμερικής με ασφάλεια σε ένα απάνεμο λιμάνι για να αναστοχαστούν όλοι μαζί και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Άνθρωπος που διακατέχεται από μετριοπάθεια αλλά και από δυναμισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συγκίνησε τον κόσμο που παρέστη στην ενθρόνισή του μιλώντας για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος που όχι μόνο τον  εμπιστεύτηκε και με ενθάρρυνε από τα πρώτα βήματα της διακονίας του, αλλά είναι εκείνος που τον προετοίμασε και του γέννησε τον πόθο να υπηρετήσει το λαό του Θεού.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προκατόχους του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο με την ελπίδα να συνεχίσει το παράδειγμά τους, σε όλους αυτούς που που διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία. Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, που του παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες. Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του. Και πάνω απ’ όλα τον εμπνευσμένο πρωτοπόρο Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες Ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες. 

Η φιλοδοξία του Ελπιδοφόρου είναι πλέον να φυτέψει και να  πολλαπλασιάσει τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, ερχόμενος με το ποίμνιό του σε ένα διάλογο αγάπης και αλήθειας και με καρδιά έτοιμη και αποφασισμένη να ακολουθήσει το ρηξικέλευθο και λαμπρό παράδειγμά τους.

«Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή στο ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ορθόδοξης ενότητας. Δεσμεύομαι, ειλικρινά́, να αφιερώσω τον εαυτό́ μου –με όλη μου την καρδιά́, την ψυχή́ και το μυαλό́– στην επαναβεβαίωση και αναζωογόνηση της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε με μεγαλύτερη ενότητα και να δίνουμε τη μαρτυρία μας με μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ευρύτερη αμερικανική́ κοινωνία. Η διδασκαλία μας είναι μια στα μυστήρια και στην ζωή́ της Εκκλησίας. Επομένως, το κήρυγμά́ μας θα πρέπει να αντανακλά́ την ίδια ομοφωνία και συναίνεση εντός του πολιτιστικά́ ποικιλόμορφου και πλουραλιστικού́ κόσμου, στον οποίον ζούμε και τον οποίον μοιραζόμαστε», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος για να συνεχίσει λέγοντας πως «κανείς μας δεν μπορεί́ να ανταποκριθεί́ στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας χωρίς την αλληλεγγύη και τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις».

Συγκινημένος και ο ίδιος ο πνευματικός ιεράρχης φανέρωσε την επιθυμία του να υπηρετήσει την Αρχιεπισκοπή και να εργασθεί μαζί με όλους, διακονώντας τους με πνεύμα θυσίας. «Δεν μπορώ́ να σκεφτώ́ ανώτερη και τελειότερη κλήση για το βίο μου από́ το να είμαι μαζί́ σας στις χαρές και στις λύπες σας, στις επιτυχίες και στις δοκιμασίες σας» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τη «σημασία να κτίζουμε γέφυρες και να δημιουργούμε σχέσεις».

 

«Αυτό σημαίνει για μια Εκκλησία να κοιτάζει πίσω στις παραδόσεις της και να προσβλέπει στο να μοιραστεί τους θησαυρούς της θεμελιώνοντας τις ρίζες της στα τοπικά́ περιβάλλοντα και τις τοπικές συνθήκες. Αυτό́ σημαίνει να δημιουργείς συνδέσμους μεταξύ του παγκοσμίου και του περιφερειακού́, προκειμένου να αντανακλάται το παγκόσμιο στο τοπικό́. Αυτό́, τελικά́, σημαίνει να ενσωματώνεις τα πολιτιστικά́ και πνευματικά στοιχεία μιας ζωντανής κοινότητας. Τότε θα μπορέσουμε να απευθύνουμε τη γλώσσα του ουρανού́ στην πραγματικότητα αυτού́ του κόσμου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους νέους  με τους οποίους πάντα διατηρούσε ιδιαίτερη πνευματική σχέση και ως πνευματικός καθοδηγητής τους και ως καθηγητής τους στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. 

«Αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, που αγκαλιάζει τους ξένους, που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας. Οι νέοι μας αντιμετωπίζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο καταιγισμό πληροφοριών και μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη γνώση. Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί που ζούνε και εκεί που μαθαίνουν: στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολλεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους –όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του– με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους».

 

Σαν συνταξιδιώτες στο υπέροχο ταξίδι που ο Θεός με τόση χάρη και γενναιοδωρία προετοίμασε τους πιστούς της Αμερικής σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή, την Εκκλησία και τη χώρα, ο νέος Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε το πιο ελπιδοφόρο για όλους και βαθιά συγκινητικό μήνυμα και ως επίλογο της ομιλίας της ενθρόνισής του ζητώντας να παραμένουν οι καρδιές όλων σταθερές  και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. 

«Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας –η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας– τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».

Η πορεία του Ελπιδοφόρου ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και την ελπίδα να γίνει όχι μόνο ο διασφαλιστής της συνέχειας της τοπικής Εκκλησίας ως σώματος Χριστεπωνύμου σε πορεία ανάπτυξης και προκοπής, αλλά και για να φέρει ομόνοια, ελπίδα και γαλήνη με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στο μέλλον.

Όλη η τελετή ενθρόνισης 

φωτο: Eurokinissi, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook