Το μεταπτυχιακό του μέλλοντος διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει τέσσερις επιμέρους τομείς - κατευθύνσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Κλιματική Αλλαγή και η αναστροφή της οικονομίας, προκειμένου η ζωή στον πλανήτη Γη να γίνει πιο βιώσιμη, είναι ανάμεσα στα μείζονα ζητήματα της εποχής.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι Έξυπνες Πόλεις, η Ευφυής Γεωργία, τα Logistics και οι Μεταφορές, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της μετάβασης. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει μεταξύ άλλων γενναίες χρηματοδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε πιο πράσινες λύσεις, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωράφια. Η Ελλάδα έχει πολλά να διδαχτεί για να υλοποιήσει όλα όσα απαιτούνται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

"Το μέσο στρέμμα της Ελλάδας αποδίδει σήμερα 190 ευρώ το χρόνο" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. "Το μέσο στρέμμα του Ισραήλ αποδίδει 1290 ευρώ το χρόνο. Και το μέσο στρέμμα της Ολλανδίας αποδίδει 1700 ευρώ το στρέμμα" παραθέτει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά ο οποίος διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών".

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχει στόχο να δημιουργήσει τους εργαζόμενους του αύριο. Η φιλοσοφία του μεταπτυχιακού είναι να διαμορφώσει τις πρώτες ομάδες επιστημόνων που θα μπορούν να υλοποιήσουν τις πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την πρώτη χρονιά εγγράφηκαν τριάντα φοιτητές από όλα τα πεδία. Μηχανικοί, Πληροφορικοί, Γεωλόγοι, Νομικοί, Οικονομολόγοι, Γεωπόνοι είναι κάποιοι από τους επιστήμονες οι οποίοι θα δείξουν το δρόμο τα επόμενα χρόνια μέσω της περαιτέρω εξειδίκευσης.

"Στον τομέα της γεωργίας, το δείχνει η Ολλανδία, σου λέει αντίγραψέ με. Κάνε θερμοκήπια, κάνε γεωθερμία, κάνε εξοικονόμηση νερού, κάνε εξοικονόμηση φυτοφαρμάκων, χρησιμοποίησε νέες τεχνολογίες" εξηγεί ο Γ. Μανιάτης και συμπληρώνει: "Ευτυχώς, η Ελλάδα προβλέπεται να χρηματοδοτήσει σχέδια για Ευφυή Γεωργία".

Το 37% των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη και 20% σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ήδη, μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, έχουν περάσει στην έξυπνη εποχή με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Καταλονίας μπορούν να δουν στο κινητό τους που υπάρχει ελεύθερη θέση παρκαρίσματος, να διαβάζουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για θέματα πολιτισμού.

"Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν έχει πει πως πρέπει να πάμε σε ένα νέο αστικό περιβάλλον που να συνδυάζει την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες, για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολη" επισημαίνει ο Γ. Μανιάτης. "Άλλωστε κι εμείς έχουμε κάποιες έξυπνες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα, η Κομοτηνή, το Ηράκλειο. Πολύ πιο μπροστά βέβαια, είναι η Βαρκελώνη και το Τορίνο".

Το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει τέσσερις επιμέρους τομείς - κατευθύνσεις: α) Πράσινη Ενέργεια, β) Έξυπνες Πόλεις - Κοινότητες - Δημόσιο, γ) Ευφυής Γεωργία, δ) Logistics και Έξυπνες Μεταφορές. Οι διδάσκοντες ανέρχονται στους 90 και προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική. Ανάμεσα τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης, επιχειρηματίες όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος. Οι ακαδημαϊκοί δεν προέρχονται μόνο από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και το Καποδιστριακό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι από Τεχνητή Νοημοσύνη, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέχρι σύγχρονη Πολεοδομία, Οικολογία και Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, συνδυάζονται τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. "Ο δίδυμος μετασχηματισμός σε πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί μια χώρα και μια κοινωνία", συμπληρώνει ο Γ. Μανιάτης.

Πολλοί από τους σπουδαστές του μεταπτυχιακού "Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών" πραγματοποιούν τη διπλωματική τους εργασία με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων. Το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος του προγράμματος το οποίο διαρκεί τρία εξάμηνα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τα δίδακτρα δεν ξεπερνούν τις 3.900 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 18 Ιουλ 2021 | 17:38

Πλημμύρες στη Γερμανία - Μέρκελ: Η γερμανική γλώσσα δεν έχει καν λέξεις για να περιγραφεί αυτή η ερήμωση

Το μεσημέρι της Κυριακής επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στη Ρηνανία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, Μαλού Ντράιερ.

«FIT FOR 55» 14 Ιουλ 2021 | 18:02

Κλιματική αλλαγή: Οι 12 προτάσεις της Κομισιόν που μπορούν να αλλάξουν τον πλανήτη

Στόχος της Κομισιόν η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% - Πώς οι προτάσεις για την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν τη ζωή των Ευρωπαίων.

ΚΑΜΙΝΙ 12 Ιουλ 2021 | 13:50
ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ 08 Ιουλ 2021 | 11:28

Κλιματική αλλαγή: Οι ακραίες θερμοκρασίες σκοτώνουν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών από την κλιματική αλλαγή.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ 06 Αυγ 2021 | 00:09

Πάνω από 8 χιλιόμετρα το μέτωπο στη Φωκίδα - Εκκένωση και στον Τολοφώνα

Οι ισχυροί άνεμοι της περιοχής οδηγούν τη φωτιά προς την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Φωκίδα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΚ 05 Αυγ 2021 | 23:55

Πύραρχος Παπαδόπουλος: Οι μετεωρολογικές συνθήκες την Παρασκευή θα μοιάζουν με αυτές στο Μάτι

Σύμφωνα με τον πύραρχο, οι άνεμοι την Παρασκευή θα φτάσουν ακόμη και τα οκτώ μποφόρ.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ 05 Αυγ 2021 | 23:37

Νύχτα τρόμου στην Εύβοια: "Εκκενώστε όλο το ανατολικό μέτωπο" - Πλωτά σκάφη στην παραλία της Αγίας Άννας [εικόνες]

Η ανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας κινδυνεύει από την πύρινη λαίλαπα - Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Δεκάδες εκκενώσεις.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 05 Αυγ 2021 | 22:52

Φωτιά στην Αττική: Ο στρατός με 4 ερπυστριοφόρα ανοίγει αντιπυρική ζώνη στο Καπανδρίτι

Τα οχήματα έχουν διατεθεί στην πυροσβεστική για να συντονίσει το σημείο, όπου θα σπεύσουν για να δημιουργήσουν τις αντιπυρικές ζώνες.

ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 251 05 Αυγ 2021 | 22:43

Φωτιά στο Κρυονέρι: Πυροσβέστης έπεσε σε πηγάδι - Νοσηλεύεται τραυματισμένος

Πυροσβέστης έπεσε σε πηγάδι ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στο Κρυονέρι.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 05 Αυγ 2021 | 22:43

ΑΔΜΗΕ: Προσπάθεια προστασίας των γραμμών που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου

Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου είναι κρίσιμο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ 05 Αυγ 2021 | 22:32

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στην εντατική του ΚΑΤ διασωληνωμένοι δύο εθελοντές πυροσβέστες

Δύο εθελοντές πυροσβέστες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 05 Αυγ 2021 | 22:05

Μεταλλάξεις: 540 νέα κρούσματα της Δέλτα - Οι περιοχές με τα παραλλαγμένα στελέχη

Η γονιδιωματική ανάλυση σε 733 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 05 Ιουλίου 2021 έως 27 Ιουλίου 2021.

ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ 05 Αυγ 2021 | 21:56

Στις φλόγες σπίτια στις Αφίδνες - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο και οικισμός Ποντίων [εικόνες-βίντεο]

Η φωτιά της Βαρυμπόμπης "έσπασε" σε δύο μέτωπα - Διασωληνώθηκαν δύο εθελοντές πυροσβέστες - Αναζωπύρωση στο Κρυονέρι - Εκκενώνονται νέοι οικισμοί.