Follow us

Το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ: Έρχονται κυρώσεις, κίνητρα και ιδιώτες διευθυντές

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρει ο ΕΦΚΑ να προσεγγίσει έμπειρα στελέχη από όλη την αγορά - Όλες οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προ των πυλών βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που αυτήν τη στιγμή, βάσει των εκθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, κατέχει το 48% των καταγγελιών και των παραπόνων των πολιτών στο σύνολο του δημόσιου τομέα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, "μεταξύ των δομικών αλλαγών, που προβλέπει το νομοσχέδιο και κομβικό ρόλο στην ολική αναδιάρθρωση του φορέα θα παίξει η πρόσληψη ανώτατων στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα σε θέσεις ευθύνης, αλλά και η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης για τους εργαζόμενους που πιάνουν τους στόχους. Στο νομοσχέδιο ωστόσο δεν λείπουν και οι κυρώσεις για όσους υπαλλήλους δεν εξυπηρετούν σωστά τους πολίτες σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, που σήμερα καθυστερούν για πάνω από δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρει ο Οργανισμός να προσεγγίσει έμπειρα στελέχη από όλη την αγορά που θα είναι ικανά να ηγηθούν αυτής της δαιδαλώδους προσπάθειας για την εξυγίανση του φορέα. Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να έχουν πολυετή εμπειρία σε ανώτατες θέσεις, σε ανασύσταση εταιρειών και φορέων, σε διαχείριση κρίσεων και άριστη γνώση των τάσεων της αγοράς, αφού θα κληθούν να "χτίσουν" από την αρχή το οικοδόμημα του ΕΦΚΑ.

Στόχος είναι η δημιουργία και εφαρμογή νέου οργανογράμματος, η επίλυση εκατοντάδων προβλημάτων οργάνωσης και συντονισμού, η εισαγωγή καινοτομιών για την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης και η εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων. Η διαδικασία πρόσληψης αυτών των στελεχών κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα για την κάλυψη των θέσεων κρίνονται ως ιδιαιτέρως υψηλά.Την ίδια στιγμή, η θητεία των στελεχών θα είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, ενώ η αμοιβή τους θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες του Οργανισμού και εμπροσθοβαρή θετικά αποτελέσματα, καθώς και στις αντίστοιχες αμοιβές που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα".

"Οι καλές αμοιβές για την προσέλκυση ικανών και έμπειρων στελεχών, που θα αναλάβουν να λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, είναι το μόνο κίνητρο που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή, για να τους πείσουμε να αφήσουν τη σταδιοδρομία τους για τρία μόλις χρόνια και να ασχοληθούν αποκλειστικά με τον Οργανισμό" αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που στόχο έχουν να αυξηθεί η παραγωγικότητα των υπαλλήλων και παράλληλα να επιβραβεύονται όσοι πιάνουν συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Γι' αυτό και προβλέπεται η επέκταση για όλους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ του συστήματος κινητροδότησης, με τη μορφή πριμ παραγωγικότητας, εφόσον πιάνουν συγκεκριμένους στόχους που θέτει η Γενική Διεύθυνση.

Από την άλλη, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, "μαζί με τα κίνητρα και τα bonus, αναβαθμίζεται το σύστημα κυρώσεων και πειθαρχικής διερεύνησης για εκείνους τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή που είναι δέκτες καταγγελιών πολιτών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή, πάνω από 1.200 καταγγελίες πολιτών βρίσκονται υπό επεξεργασία, με τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διερεύνησης να ξεπερνά τα δύο έτη. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται τόσο η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου που θα απασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση καταγγελιών όσο και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών με ταυτόχρονη απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια".

Εκτιμάται ότι ιδιαίτερα η τελευταία πρόβλεψη αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει άλλωστε για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Καίριες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι καίριες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, με τίτλο "Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ". Αυτήν τη στιγμή, ο φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20%, που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας, μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.

Πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται, μετά από δημόσια προκήρυξη και σύμπραξη του ΑΣΕΠ.

ΕΦΚΑ

Δημιουργία συστήματος επιβράβευσης εργαζομένων. Θεσπίζεται πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους που θα επιτυγχάνουν συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση.

Σύσταση Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), που θα διερευνά άμεσα παράπονα και καταγγελίες και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών. Αυτήν τη στιγμή, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διαδικασίας είναι τα δύο έτη. Με το νέο νομοσχέδιο, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε έναν μήνα και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση σε απολογία. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποσκοπεί και στην ενίσχυση του πνεύματος λογοδοσίας στους υπαλλήλους, ώστε να είναι σαφές ότι, μαζί με την επιβράβευση για την επίτευξη στόχων, θα ελέγχονται για την εκτέλεση του έργου τους.

Μείωση των χρόνων και ευελιξία στο σύστημα προμηθειών. Καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και αντικατάσταση παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά, κ.λπ.).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ 23 Μαϊ 2022 | 07:10

Εβδομάδα πληρωμών: Ολα όσα καταβάλλονται από σήμερα έως τις 27 Μαΐου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Μαϊ 2022 | 12:20

Ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή

Σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Προστασία του Καταναλωτή.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 18 Μαϊ 2022 | 11:38

Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: Τι αλλάζει για οχήματα, κτίρια, καυστήρες - Τέλος ο λιγνίτης από το 2028

Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, που περιλαμβάνει μέτρα για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 19:05

Η ιταλική Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Η Εni κατέστησε σαφές, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 16:56

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα μετά τις 31 Μαΐου

Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Ιουνίου και μετά.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 17 Μαϊ 2022 | 16:51

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό τους - Οικονομική αυτοκτονία των ευρωπαϊκών χωρών

"Οι κυρώσεις της Δύσης και το πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές πετρελαίου", δήλωσε ο Πούτιν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 16 Μαϊ 2022 | 21:23

ΕΕ - Μπορέλ: "Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο"

"Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα" είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΥΠΕΞ 14 Μαϊ 2022 | 21:45

Πορτογαλικό μπλόκο σε πώληση πολυτελούς βίλας - Υπάρχει "ισχυρή πεποίθηση" ότι ανήκει στον Αμπράμοβιτς

Οι πορτογαλικές αρχές "πάγωσαν" διαδικασία πώλησης βίλας που θεωρούν ότι ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αμπράμοβιτς.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 13 Μαϊ 2022 | 14:53

Γεωργιάδης στη Βουλή: Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

"Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε ο Άδωνις Γεωργιάαδης στη Βουλή.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 12 Μαϊ 2022 | 12:42

Ερχεται νομοσχέδιο για την Εθνοφυλακή - Χαρδαλιάς: Στο τελικό στάδιο η επεξεργασία του

Στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο νέου νόμου "Περί Εθνοφυλακής", όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ 11 Μαϊ 2022 | 12:55

Μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 10 Μαϊ 2022 | 12:10

"Γιατρός για Ολους": 12 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινότητά μας

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο "Γιατρός για όλους", που εισάγεται σήμερα για διήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΚΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 10 Μαϊ 2022 | 09:37

"Γιατρός για όλους": Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής

Εισάγεται σήμερα, Τρίτη, για διήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας "Γιατρός για όλους".