Follow us

To παρασκήνιο για τη νύχτα της «σφαγής των στρατηγών»

Ως έλεγχο και «άλωση» του διαδικτύου όπως τον περασμένο Νοέμβριο στους «αδιάφθορους», ερμηνεύεται από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους η καρατόμηση Σφακιανάκη.

To παρασκήνιο για τη νύχτα της «σφαγής των στρατηγών»

Ως έλεγχο και «άλωση» του διαδικτύου όπως τον περασμένο Νοέμβριο στους «αδιάφθορους», ερμηνεύεται από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους, η προσπάθεια μετακίνησης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της μετάθεσής του, ήρθε αυτή της αποστρατείας του Αστυνομικού Διευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου, με τις εκατοντάδες εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών, απαγωγών και τις έρευνες υποθέσεων διαφθοράς, που είχαν... ενοχλήσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τον περασμένο Νοέμβριο τον «παραίτησε» από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας και σφοδρή αντιπαράθεση με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Κυριαζίδη. Είχε κρίνει ως «αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό» τον αξιωματικό για τον οποίο αρχηγοί της Greek Mafia είχαν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.

«Συμβόλαια»... διαγραφών

Αρχικά τον υποβάθμισε σε «2ο» στην ίδια υπηρεσία και λίγο αργότερα τον μετακίνησε ως... 5ο υποδιοικητή Ασφάλειας Αττικής χωρίς να υπάρχει γραφείο! Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Τόσκας είχε εκφράσει την πρόθεσή του για υπαγωγή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (αδιάφθοροι) στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, να αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος των οικονομικών ελέγχων που θα εξαπέλυε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης «γέμισμα κρατικών ταμείων» και απευθείας διαπραγμάτευση με τους μεγαλοοφειλέτες.

Η ενέργεια του κ. Τόσκα, είχε ερμηνευτεί από κύκλους της αστυνομίας, ως ανάκτηση του πλήρους ελέγχου κινήσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που έχει τη δυνατότητα ερευνών σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ διαθέτει ανακριτικά «υπερ-όπλα» βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.

Ένα σημαντικό «όπλο» είναι η δυνατότητά της κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης να μην ισχύει το φορολογικό απόρρητο ενώ όταν... επιβάλλεται, είναι δυνατή η άρση απορρήτου της επικοινωνίας και του τραπεζικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου, σύμφωνα με συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες.

Τώρα προέβη στην... ολική διαγραφή του από την αστυνομική επετηρίδα. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υποδείξεις για την απομάκρυνση των «μη αρεστών» στις κρίσεις αξιωματικών της αστυνομίας, έγιναν αποδεκτές και υλοποιήθηκαν από τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εκτέλεσε τα... συμβόλαια.

Ένσταση για την... αδρανοποίηση

Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης υπέβαλε ήδη ένσταση ανάκλησης της μετάθεσής του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και περιμένει την απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.. Αν δεν ανακληθεί θα προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως κανείς από τη νέα ηγεσία δεν επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για αυτή την μετακίνηση και συμπληρώνουν με νόημα: «Ο Στρατηγός θα σκεφθεί τι θα πράξει». Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως πρόκειται για μία κίνηση «αδρανοποίησης» του δραστήριου στρατηγού, σαφής υποβάθμιση, ενδεχομένως και «πρόδρομος» για μελλοντική αποστρατεία του. Πηγές του Αρχηγείου αιτιολογώντας την μετακίνησή του, αναφέρουν πως δεν μπορεί να μείνει ο κ. Σφακιανάκης μόνιμα σε όλον τον υπηρεσιακό του βίο στην ίδια θέση, «δεν θα γίνει… Αρχηγός από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, εκτός αν θέλει να πάει σε πιο μάχιμη υπηρεσία» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Οι «εκτελεστές»

«Ένα πολιτικο-αστυνομικό ‘σύστημα’, με πολιτική πτέρυγα και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο... «εκτελεστών», έχει αναλάβει την «εργολαβία» κατάληψης επιτελικών θέσεων σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες, βάζοντας τις υποδομές για τις επόμενες «συγκυβερνήσεις» δηλώνουν πηγές, πολιτικές και αστυνομικές, που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις του «δικτύου», το οποίο... έκοψε και τοποθέτησε αξιωματικούς, «τελείωσε» τον Γιάννη Πανούση και τώρα... αποστρατεύει τον πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το «πολιτικό τμήμα» αυτού του συστήματος, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα σαν αυτά που έχει καταγγείλει ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης, επιδιώκει να πάρει τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση κρίσιμων αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί «εκφραστές» του πέρα από την εκτέλεση των πολιτικών εντολών, έχουν και ελεύθερο πεδίο για «παραμάγαζα διαφθοράς».

Το «καλό σχέδιο», σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει... καταγραφεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Αντιτροκρατικής, την περασμένη Άνοιξη, και έχει εφαρμοστεί «κατά γράμμα». Ένας «κομματικός» ιδιώτης και ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συζητούσαν για κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών, οι οποίες έγιναν στις προηγούμενες κρίσεις, θα «έδιωχναν τον Πανούση» και το κατάφεραν, ήθελαν να διώξουν τον διοικητή των «αδιάφθορων» και το πέτυχαν.

«Η αποστρατεία του κ. Σταυρόπουλου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Δεν υπάρχουν ‘στρατόπεδα’, ‘καλοί ή κακοί’. Είναι ένας φαύλος κύκλος από πρόσωπα απρόθυμα ή πρόθυμα να δεχθούν να παίξουν το... παιχνίδι. Σε αυτές τις κρίσεις παίχθηκε η 2η παρτίδα» σημειώνουν αστυνομικές πηγές, που έχουν γνώση των εξελισσόμενων παρασκηνιακών διεργασιών.

Μαζί με τον Σταύρο Σταυρόπουλο, αποστρατεύτηκε ο Κωνσταντίνος Καραβάς, υποδιοικητής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και 29 ακόμη Αστυνομικοί Διευθυντές, ενώ 35 προήχθησαν σε ταξίαρχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαϊ 2022 | 20:38

Ομόνοια: Νέα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά τη εγκληματικότητας

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 130 αστυνομικοί.

ΣΟΚ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 16 Μαϊ 2022 | 17:52

Σφακιανάκης για 14χρονο από τα Σεπόλια: "Κάποιοι τον έχουν σπρώξει, πάμε σε εποχές Γιακουμάκη"

Το νεαρό αγόρι είχε πέσει θύμα bullying, όπως αποκαλύπτουν συμμαθητές του, λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα στο δωμάτιό του.

ΕΛΑΣ 13 Μαϊ 2022 | 15:35

Αυτή είναι η "συμμορία των 10" που έκλεβε ηλικιωμένους - Πώς τους εξαπατούσαν και έμπαιναν στα σπίτια τους

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των δέκα μελών της συμμορίας. Πώς δρούσαν και έκλεβαν ηλικιωμένους.

ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 13 Μαϊ 2022 | 12:17

Σχολική τσάντα πήρε φωτιά έξω από τον Άρειο Πάγο - Επί τόπου η ΕΛΑΣ

Κινητοποίηση της αστυνομίας από τον εντοπισμό παρατημένης σχολικής τσάντας που ξαφνικά πήρε φωτιά έξω από τον Άρειο Πάγο.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 13 Μαϊ 2022 | 11:54

Αιγάλεω: Πανικός στο River West - Οδηγός έπεσε σε τζαμαρία καταδιώκοντας γυναίκα - "Είμαι απεσταλμένος του Θεού"

Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε τζαμαρία καταστήματος σε εμπορικό κέντρο στο Αιγάλεω. Καταδίωκε γυναίκα οδηγό χτυπώντας το ΙΧ της με το δικό του.

ΣΕ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 12 Μαϊ 2022 | 07:47

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Οι 400 που ρίχνονται στην... αρένα από 17 Μαΐου - Χωρίς όπλα, με πολεμικές τέχνες & χειροπέδες

Στις 17 Μαΐου ολοκληρώνεται η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών. Πώς θα διανεμηθούν στα πανεπιστήμια. Η εκπαίδευσή τους.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 11 Μαϊ 2022 | 10:12

Bόλος: Μεθυσμένος σκορπούσε τον τρόμο - Έβγαινε στην αυλή με την καραμπίνα στο χέρι

Συνελήφθη από την Αστυνομία ένας 47χρονος, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες μεθούσε, φώναζε και έβγαινε στην αυλή σου σπιτιού του κρατώντας καραμπίνα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ 09 Μαϊ 2022 | 18:28

Τρόμος στην Αγία Παρασκευή: Μέθυσε και απειλούσε με μαχαίρι τη γυναίκα του - Τι βρήκε στο σπίτι του η ΕΛΑΣ

Ο άνδρας φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα - Απειλούσε τη γυναίκα του στην Αγία Παρασκευή.

ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΚΛΟΠΕΣ 09 Μαϊ 2022 | 16:05

Πώς "χτυπούσε" 30χρονος κλέφτης που άρπαζε κινητά τηλέφωνα στην Ακρόπολη και στα Εξάρχεια

Στη φάκα πιάστηκε ένας 30χρονος που έκλεβε κινητά στην περιοχή της Ακρόπολης και των Εξαρχείων και τα μεταπωλούσε.

Η ΔΡΑΣΤΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ 09 Μαϊ 2022 | 12:45

Χαλκιδική: Ξάφρισε 77.000 ευρώ από ηλικιωμένη παριστάνοντας τη δημοτική υπάλληλο

52χρονη Ρομά ''ξάφρισε'' 77.000 ευρώ από ηλικιωμένη στην Χαλκιδική, προσποιούμενη τη δημοτική υπάλληλο

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ 09 Μαϊ 2022 | 10:24

Βύρωνας: Έκλεψαν το όπλο αστυνομικού μέσα από το σπίτι του

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι διαρρήκτες αφαίρεσαν από το σπίτι του αστυνομικού στον Βύρωνα το υπηρεσιακό του όπλο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 07 Μαϊ 2022 | 20:53

Τι φοβάται η Αγγελική Νικολούλη - "Ανησυχώ με όσα συμβαίνουν στην ΕΛΑΣ"

Οι σαρωτικές αλλαγές στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και στο Τμήμα Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας εξέπληξαν την Αγγελική Νικολούλη.

ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 17:08

Ανατροπή: Θύμα εγκληματικής ενέργειας έπεσε ο 53χρονος που βρέθηκε απανθρακωμένος στα Χανιά

Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδει η ΕΛΑΣ τον θάνατο του 53χρονου που είχε βρεθεί απανθρακωμένος στις 4 Μαΐου σε εγκαταλελειμμένο σπίτι