
Αιφνιδιαστικά την Πέμπτη η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ματαίωσε τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Επίσημα ο λόγος είναι ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε φόρτο εργασίας, καθώς έχει μπροστά του τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία και αρχίζει σ εμερικά λεπτά, στις 9 το πρωί συγκεκριμένα. Άλλωστε η Ιεραρχία αναμένεται να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης.
Αυτά επίσημα, διότι ανεπίσημα φαίνεται να υπάρχει ένα ψυχρό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Τελευταίο επεισόδιο η διαμάχη για το κτήμα Προμπονά. Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δ. Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Η υπόθεση αφορά στη διεκδίκηση του ναού του Αγίου Γεωργίου εντός του κτήματος και που έχει οδηγήσει την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στα δικαστήρια.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου να σφραγιστεί ο ναός και πρόσφατα δικαιώθηκε προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην Αρχιεπισκοπή. Τα βασικά επιχειρήματα του Φαναρίου ήταν ότι παραβιάζεται το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας καθώς και ότι έχει πλημμελή αιτιολογία.
Οι δυο πλευρές τον τελευταίο καιρό, απέφευγαν τις πολλές επαφές (ο κ. Ιερώνυμος δεν συμμετείχε στο περιβαλλοντικό συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Αττική και Σαρωνικό και στις επίσημες τελετές για την αγιοκατάταξη του Ιάκωβου Τσαλίκη, στην Εύβοια).
Με πληροφορίες από Καθημερινή και Ελεύθερο Τύπο
Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr