Follow us

Το πείραμα της Αστυπάλαιας: Μπαίνει στην πρίζα και γίνεται το πρώτο "πράσινο" νησί της Μεσογείου - Επίσκεψη Μητσοτάκη

Πώς η Αστυπάλαια μέσω του πρωτοπόρου προγράμματος ενεργειακής αναμόρφωσης γίνεται "πράσινο" και "έξυπνο" νησί;

Στέφανος Σίσκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΦΑΝΟς ΣΙΣΚΟς
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η ενεργειακή αναμόρφωση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερωτηματικό, αναμένεται να δώσει το πρωτοπόρο πρόγραμμα ενεργειακής αναμόρφωσης της Αστυπάλαιας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο "έξυπνο" και "πράσινο" νησί της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν πως οι μετακινήσεις χωρίς ρύπους με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτές από τώρα και για αυτό το λόγο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πειράματος της Αστυπάλαιας. Το συγκεκριμένο project φιλοδοξεί να καταστήσει το νησί ενεργειακά αυτόνομο, κυρίως μέσω της αντικατάστασης του τρέχοντος συστήματος μεταφορών με την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Αστυπάλαια

Πώς η Αστυπάλαια θα γίνει το "πράσινο και έξυπνο νησί" της Μεσογείου;

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:


κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα - που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
● αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
● υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
● Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

VW ID.3

"Απόβαση" ηλεκτρικών οχημάτων

Το πρωί της Τετάρτης, 6 μήνες μετά την υπογραφή μνημονίο της αυτοκινητοβιομηχανίας με την ελληνική κυβέρνηση, παραδίδονται τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα σε δήμο, λιμενικό και αστυνομία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα 1.500 οχήματα του νησιού θα αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδοτήσει με 12.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προσφέρει ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα και θα συμβάλει στη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Ακόμα, θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με έναν υβριδικό, που θα λειτουργεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και να βελτιώσει όλες τις υποδομές του νησιού.

VW ID.3 ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η Volkswagen με τη σειρά της θα αντικαταστήσει δωρεάν όλα τα κρατικά και δημοτικά οχήματα, θα προσφέρει στους αγοραστές τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα σε τιμή κόστους, θα υποστηρίξει τη λειτουργία ενός μηχανισμού car sharing, θα δημιουργήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία ενός συστήματος συγκοινωνίας on demand, ενώ από το 2026 θα εφαρμόσει στο νησί την αυτόνομη οδήγηση.

Η Χάλκη το επόμενο "πράσινο" νησί

Μετά την Αστυπάλαια, σειρά για την πράσινη αναμόρφωση του αναμένεται να πάρει ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, η Χάλκη. Το συγκεκριμένο νησί έχει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το project περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων, τον εξηλεκτρισμό του στόλου του νησιού με αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα καθώς και την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού στο νησί, ενώ για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία αποτελεί τόσο επείγουσα πρόκληση όσο και ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και οι προαναφερθέντες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα είναι πλήρως εναρμονισμένες με το στόχο της ΕΕ είναι να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 – μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Στην Αστυπάλαια σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 12:00 στην Αστυπάλαια.

Ο πρωθυπουργός στις 15:00, θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Τέλος, στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα "Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action".

Τον πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια θα συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ SUV 13 Σεπ 2022 | 12:59

Volkswagen ID. Xtreme για αμιγώς ηλεκτρικές περιπέτειες

Η Volkswagen μόλις παρουσίασε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο που βασίζεται στο ID.4 GTX και υπόσχεται off road περιπέτειες γεμάτες ηλεκτρισμό.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 08 Σεπ 2022 | 18:13

Η P&G ολοκλήρωσε τη δημιουργία 10 πάρκων τσέπης σε Αττική και Θεσσαλονίκη και συνεχίζει

Δέκα γειτονιές έγιναν πιο πράσινες με την προσθήκη 6.700 δέντρων και φυτών.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 02 Σεπ 2022 | 09:42

Απίστευτο θέαμα στην Κεφαλονιά: Δίδυμοι υδροσίφωνες χτυπούν το νησί [βίντεο]

Το εντυπωσιακό βίντεο καταγράφει δύο υδροσίφωνες να στροβιλίζονται στα δυτικά της Κεφαλονιάς.

ΔΟΚΙΜΗ 01 Σεπ 2022 | 13:42

Cupra Formentor 1.4 eHybrid 245PS: Ψήφος εμπιστοσύνης

Το πρώτο μοντέλο στην γκάμα της Cupra με δική του αισθητική

ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ 01 Σεπ 2022 | 13:36

Αυτό το VW T1 είναι ένα ελκυστικό Restomod 199.000 ευρώ

Το θρυλικό VW T1 Bus εξηλεκτρίζεται από την Kindred και γίνεται ένα αριστουργηματικό ρετρό van για μεγάλες παρέες και απολαυστικές βόλτες

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 30 Αυγ 2022 | 10:48

Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες νησί της Ελλάδας - Αιώνιο κυνήγι θησαυρού ή μεταφυσικά μηνύματα; [βίντεο]

Ένα ακατοίκητο νησάκι στην Ελλάδα, που όμως κρύβει πιθανότατα ένα... τεράστιο μυστικό.

ΣΤΟ MEGA 26 Σεπ 2022 | 20:55

Ευρυτανία: Τα τελευταία λόγια της 48χρονης στη μητέρα της - "Αχ, βρε μαμά..." [Βίντεο]

"Τη βλέπαμε κάπως αρκετά πεσμένη, της λέγαμε να πάει για θεραπεία και αυτή και ο άντρας της" λέει η μητέρα της 48χρονης Ευρυδίκης που αγνοείται στην Ευρυτανία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ 26 Σεπ 2022 | 20:50

Μετρό: Αλλάζουν από αύριο οι συχνότητες των δρομολογίων στη γραμμή 3 - Επηρεάζονται και οι συρμοί προς Αεροδρόμιο

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Μετρό στη Γραμμή 3, λόγω της επέκτασης της γραμμής προς Πειραιά.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 26 Σεπ 2022 | 20:15

Μήνυμα 112 στη Δυτ. Ελλάδα για την κακοκαιρία Bogdan: "Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις" - Πού κλείνουν τα σχολεία

Τη Δυτική Ελλάδα θα πλήξει η κακοκαιρία που έρχεται από την Ιταλία - Πού θα είναι κλειστά αύριο τα σχολεία.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ 26 Σεπ 2022 | 20:09

Όθων Παπαδόπουλος εναντίον Κούγια: "Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίζει παιχνίδια με το όνομά μου"

Ο δικηγόρος Όθων Παπαδόπουλος κάνει λόγο για συκοφαντικούς ισχυρισμούς και χαρακτηρίζει "μνημείο αγνωμοσύνης και αχαριστίας" τους υπαινιγμούς για εκείνον

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 26 Σεπ 2022 | 19:10

Εικόνες σοκ στο νοσοκομείο ΚΑΤ: Γέννησε μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας - "Δεν ήξερα ότι είμαι έγκυος"

Άμεση η κινητοποίηση των γιατρών που βοήθησαν την καθαρίστρια του νοσοκομείου ΚΑΤ αφότου γέννησε στη λεκάνη της τουαλέτας.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 26 Σεπ 2022 | 19:10

Τρελή καταδίωξη στη Μαγνησία: 63χρονος σε σύγχυση οδηγούσε μια ώρα ανάποδα στην Εθνική Οδό

Ο 63χρονος οδηγούσε ανάποδα στην Εθνική Οδό επί μια ώρα, χωρίς να σταματά στα σήματα των αστυνομικών.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 26 Σεπ 2022 | 19:08

Σε πλήρη λειτουργία τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η "Εθνική Πύλη Αναπηρίας" - Χρήσιμος οδηγός

Σε πλήρη λειτουργία τίθενται τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας -Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα "Εθνική Πύλη Αναπηρίας"