Το πείραμα της Αστυπάλαιας: Μπαίνει στην πρίζα και γίνεται το πρώτο "πράσινο" νησί της Μεσογείου - Επίσκεψη Μητσοτάκη

Πώς η Αστυπάλαια μέσω του πρωτοπόρου προγράμματος ενεργειακής αναμόρφωσης γίνεται "πράσινο" και "έξυπνο" νησί;

Στέφανος Σίσκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΦΑΝΟς ΣΙΣΚΟς
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η ενεργειακή αναμόρφωση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερωτηματικό, αναμένεται να δώσει το πρωτοπόρο πρόγραμμα ενεργειακής αναμόρφωσης της Αστυπάλαιας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο "έξυπνο" και "πράσινο" νησί της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν πως οι μετακινήσεις χωρίς ρύπους με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτές από τώρα και για αυτό το λόγο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πειράματος της Αστυπάλαιας. Το συγκεκριμένο project φιλοδοξεί να καταστήσει το νησί ενεργειακά αυτόνομο, κυρίως μέσω της αντικατάστασης του τρέχοντος συστήματος μεταφορών με την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Αστυπάλαια

Πώς η Αστυπάλαια θα γίνει το "πράσινο και έξυπνο νησί" της Μεσογείου;

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:


κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα - που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
● αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
● υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
● Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

VW ID.3

"Απόβαση" ηλεκτρικών οχημάτων

Το πρωί της Τετάρτης, 6 μήνες μετά την υπογραφή μνημονίο της αυτοκινητοβιομηχανίας με την ελληνική κυβέρνηση, παραδίδονται τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα σε δήμο, λιμενικό και αστυνομία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα 1.500 οχήματα του νησιού θα αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδοτήσει με 12.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προσφέρει ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα και θα συμβάλει στη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Ακόμα, θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με έναν υβριδικό, που θα λειτουργεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και να βελτιώσει όλες τις υποδομές του νησιού.

VW ID.3 ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η Volkswagen με τη σειρά της θα αντικαταστήσει δωρεάν όλα τα κρατικά και δημοτικά οχήματα, θα προσφέρει στους αγοραστές τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα σε τιμή κόστους, θα υποστηρίξει τη λειτουργία ενός μηχανισμού car sharing, θα δημιουργήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία ενός συστήματος συγκοινωνίας on demand, ενώ από το 2026 θα εφαρμόσει στο νησί την αυτόνομη οδήγηση.

Η Χάλκη το επόμενο "πράσινο" νησί

Μετά την Αστυπάλαια, σειρά για την πράσινη αναμόρφωση του αναμένεται να πάρει ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, η Χάλκη. Το συγκεκριμένο νησί έχει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το project περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων, τον εξηλεκτρισμό του στόλου του νησιού με αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα καθώς και την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού στο νησί, ενώ για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία αποτελεί τόσο επείγουσα πρόκληση όσο και ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και οι προαναφερθέντες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα είναι πλήρως εναρμονισμένες με το στόχο της ΕΕ είναι να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 – μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Στην Αστυπάλαια σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 12:00 στην Αστυπάλαια.

Ο πρωθυπουργός στις 15:00, θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Τέλος, στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα "Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action".

Τον πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια θα συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Ιουν 2021 | 17:30

Γάμος σε νησί: Ποιοι διάσημοι Έλληνες επέλεξαν να παντρευτούν σε νησί της Ελλάδας - τα μέρη που κερδίζουν τις προτιμήσεις

Από την Μύκονο στην Αντίπαρο και από την Λήμνο έως την Κρητη, αυτά είναι 10 διάσημα ζευγάρια που επέλεξαν να παντρευτούν σε νησί της Ελλάδας.

ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ 14 Ιουν 2021 | 12:31

Το νησί που ανήκε στον Ωνάση και δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη του Σκορπιού - Πού βρίσκεται [βίντεο]

Πρόκειται για ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί με καλλιεργήσιμη γη και χαμηλό υψόμετρο, μόλις εφτά μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το είχε αγοράσει ο Ωνάσης μετά τον Σκορπιό.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 07 Ιουν 2021 | 10:08

Ελαφόνησος: Το νησί με τα γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά και τους αμμόλοφους 10 μέτρων με 250.000 επισκέπτες [εικόνες]

Στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδο στοχεύει ο τουριστικός προορισμός της Ελαφονήσου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.

ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΡΓΟ 06 Ιουν 2021 | 18:24

Der Spiegel: Η VW και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνουν την Αστυπάλαια εργαστήριο για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

"Η Αστυπάλαια θα γίνει εργαστήριο για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, με τη βοήθεια της VW και της κυβέρνησης", γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 03 Ιουν 2021 | 14:17

Σκέρτσος: Η Αστυπάλαια και η ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο είναι μια "φωτογραφία από το μέλλον"

"Φωτογραφία από το μέλλον" χαρακτήρισε το πείραμα της Αστυπάλαιας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 03 Ιουν 2021 | 08:55

Πάτμος: Το ελληνικό νησί που εντυπωσιάζει - Μπαράζ δημοσιευμάτων σε ξένα ΜΜΕ

Σε πρόσφατα άρθρα τους ξένα ΜΜΕ εξυμνούν τις παραλίες και τα χωριά της Πάτμου.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ CEO ΤΗΣ VOLKSWAGEN 02 Ιουν 2021 | 18:00

Μητσοτάκης: Η Αστυπάλαια κεντρικός πυλώνας της πράσινης μετάβασης

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αστυπάλαια για ένα "καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον"

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 02 Ιουν 2021 | 15:55

Αστυπάλαια: Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χώρα και στους ιστορικούς ανεμόμυλους - Μείωση ΦΠΑ το επόμενο βήμα

Την ευκαιρία να περιηγηθεί στην Χώρα της Αστυπάλαιας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Για μείωση ΦΠΑ μίλησε ο πρωθυπουργός μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΟ 02 Ιουν 2021 | 08:52

Κουλούρα: Το άγνωστο καλοκαιρινό "καταφύγιο" αρκετών διασημοτήτων από όλο τον κόσμο [βίντεο]

Ο γραφικός κόλπος με τα πολυτελή σκάφη που φέρει το σχήμα πετάλου, περιβάλλεται από καταπράσινα πεύκα και ευκαλύπτους και τραβά τα βλέμματα όλων με την ομορφιά του.

ΣΤΙΣ 12:00 02 Ιουν 2021 | 06:41

Στην Αστυπάλαια σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι θα ανακοινώσει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 12:00 στην Αστυπάλαια.

TI ΞΕΧΑΣΕ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 28 Μαϊ 2021 | 11:19

Damiano David: Το υπέροχο κυκλαδίτικο σπίτι που έμεινε στην Αστυπάλαια - Οι ξαπλώστρες στην ταράτσα και οι... μπάμιες

Ο frontman των Maneskin Damiano David είχε κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια το 2019 και είχε επιλέξει ένα απίθανο κυκλαδίτικο σπίτι για τη διαμονή του.