Ο Αρκάς ξαναχτυπά με σκίτσο για το δημοψήφισμα

Ένα νέο σκίτσο για το δημοψήφισμα δημοσιεύεται στη σελίδα του Αρκά, στο facebook. Το σκίτσο που θέτει το ερώτημα «διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε κρίσιμες στιγμές»

Ένα νέο σκίτσο για το δημοψήφισμα δημοσιεύεται στη σελίδα του Αρκά, στο facebook. Το σκίτσο που θέτει το ερώτημα «διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε κρίσιμες στιγμές» και το τρεμάμενο X στο «Ναι», κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι κάποια από τα σκίτσα του περίφημου σκιτσογράφου που ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και απειλών από όσους θεώρησαν ότι κάνει πόλεμο στην κυβέρνηση.

 Αρκάς: Από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της εποχής μας

Είναι γυναίκα; Είναι άνδρας; Είναι ο Αντώνης Ευδαίμων ή μήπως ο Γεράσιμος Σπανοδημήτρης; Πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούσαν να απαντήσουν με σιγουριά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αρκάς (γιατί περί αυτού ο λόγος) είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της εποχής μας και μάλιστα ιδιαίτερα «εξαγώγιμος» αν σκεφτεί κανείς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 9 γλώσσες μεταξύ των οποίων τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά.

Το TheTOC επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Αρκά χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. «Τον σόκαρε πολύ όλη αυτή η ιστορία και δεν θέλει να μιλήσει πουθενά», μας είπαν οι άνθρωποι που συνεργάζεται στο Εθνος

     Αν, πάλι, κάτι αποτελεί μέγα μυστήριο την εποχή της αστραπιαίας διακίνησης της πληροφορίας του Διαδικτύου είναι ότι αυτός ο ανυπέρβλητος κομίστας έχει καταφέρει να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό την ταυτότητά του. Ο Αρκάς που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναστέλλοντας - για λίγο - την επίσημη σελίδα του στο Facebook από το κύμα απειλών που δέχτηκε από όσους θεώρησαν ότι μάχεται την κυβέρνηση είναι από τους ανθρώπους για τους οποίους δεν υπάρχει διασταυρωμένο λεπτομερές βιογραφικό - ούτε καν φωτογραφίες του στο Διαδίκτυο ή αλλού. Και να σκεφτεί κανείς πως όλα του τα albums φιγουράρουν συνεχώς στις κορυφαίες θέσεις των best sellers κάθε φορά που εκδίδονται ή επανεκδίδονται.

   Το TheTOC επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Αρκά χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. «Τον σόκαρε πολύ όλη αυτή η ιστορία και δεν θέλει να μιλήσει πουθενά», μας είπαν οι άνθρωποι που συνεργάζεται στο Εθνος. Ούτως ή αλλιώς, ο Αρκάς είναι από τους σκιτσογράφους - και ανθρώπους του χώρου των media και του πολιτισμού γενικότερα - που δεν αρέσκεται να κάνει δηλώσεις και να δίνει συνεντεύξεις. 

Πως ξεκίνησαν, όμως, όλα; 

«Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεοτέρας. Ο διαχειριστής». Αυτή ήταν η ανάρτηση  το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου ως αποτέλεσμα της ενόχλησης του δημιουργού από το γεγονός ότι κάποια από τα σκίτσα του  σκιτσογράφου που ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και απειλών από όσους θεώρησαν ότι μάχεται την κυβέρνηση.

Στο επίμαχο σκίτσο εμφανίζεται ένας άντρας που λέει: «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα».

Ο Αρκάς ξαναχτυπά με σκίτσο για το δημοψήφισμα
 

Η αναστολή και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης 

Η απόφαση των διαχειριστών της επίσημης σελίδας του ΑΡΚΑ στο facebook, ωστόσο, προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στα social media και κυρίως στο Twitter. Δημιουργήθηκαν hastags κατά της λογοκρισίας της σελίδας (#Arkas #Free_Arkas #JeSuisArkas) όπου οι χρήστες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη λογοκρισία. Αποτέλεσμα, η σελίδα να επανλειτουργήσει και πάλι αφού ο διαχειριστής της άλλαξε την εικόνα προφίλ και του εξωφύλλου της, ενώ παράλληλα, έγραψαν το ακόλουθο μήνυμα:

Επαναφέρουμε τη λειτουργία της σελίδας, γιατί η διακοπή της πήρε υπερβολικές διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης απ’ όλες τις πλευρές. Ζούμε σε άγριους, τρελούς και επικίνδυνους καιρούς...

Η συμβολική φωτογραφία με την οποία ξαναλειτούργησε η σελίδα του Αρκά στο Facebook.
Η συμβολική φωτογραφία με την οποία ξαναλειτούργησε η σελίδα του Αρκά στο Facebook.

Ανοιχτή επιστολή στον Αρκά

  «Σε είπαν «γερμανοτσολιά» και «προδότη» αγαπητέ Αρκά. Μπορεί να σοκαρίστηκες γιατί νόμισες ότι το εννοούσαν. Ε, λοιπόν, ξεπέρασέ το - και συνήθισέ το. Δεν το εννοούσαν, όπως και οι φίλαθλοι στην κερκίδα μπορεί να βρίσουν σκαιότατα κάποιον και ένα λεπτό μετά να πανηγυρίζουν για το γκολ του. Ξεδίνουν - νιώθουν καλύτερα με τους εαυτούς τους....», έγραφε, μεταξύ άλλων, η ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον Αρκά η Lifo. 

 

Και η επιστολή κατέληγε: 

  «Ξεπέρνα το, πραγματικά. Δεν έγινε και τίποτα. Έτσι είναι η κατάσταση στο ίντερνετ στην εποχή μας. Πώς μπορείς να βοηθήσεις να αλλάξει; Ζήτα απ' τους διαχειριστές της σελίδας σου να σβήνουν προσβλητικά και μηνύσιμα σχόλια - κι αν οι εν λόγω φανατισμένοι ξεπερνούν τα όρια, μπάναρέ τους. Αυτό δίνει το σήμα ότι το μίσος δεν είναι αποδεκτό και αναγκάζει τους ανθρώπους να σκέφτονται δυο φορές πριν ξεράσουν δηλητήριο..Σε ένα βαθμό όμως πρέπει να κάνεις και τα στραβά μάτια. Φανατισμένοι, συνωμοσιολόγοι και μικρόνοες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το να τους αγνοήσεις είναι η χειρότερη τιμωρία. Και η καλύτερη; Να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε: Να φτιάχνεις κι άλλα σκίτσα και να τα βάζεις στη σελίδα σου στο Facebook - χωρίς ποτέ μα ποτέ να αυτολογοκριθείς....»

 
 
 

Αρκάς από την Αρκαδία; Με σιγουριά μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ

  Αντώνης Ευδαίμων. Αυτό ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο πρωτουπέγραψε δουλειά του στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο Αρκάς, Κάποιοι υπστηρίζουν ότι είναι το αληθινό του όνομα, κάποιοι ότι είναι φόρος τιμής στην πατρίδα του, την Αρκαδία. Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ...
 

   Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα - πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ.

 
   Το όνομα Αρκάς το χρησιμοποίησε όταν ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 το γνωστό «Κόκορα» στο περιοδικό «ΒΑΒΕΛ». Δούλεψε αμέσως μετά στο «Παρά Πέντε» (εργάστηκε και στο μικρό «Παρά πέντε») και λίγο αργότερα ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Η Πρώτη» με τον περίφημο «Ισοβίτη».  Ο «Ισοβίτης» έγινε βραχύβια τηλεοπτική σειρά με κούκλες στην ΕΤ1, ενώ το 2007 εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Εχθροί εξ Αίματος» το οποίο έγινε θεατρική παράσταση.
 
 
 

 

 

Η καταξίωση

Από εκεί και πέρα ο δρόμος της αναγνώρισης ήταν ανοιχτός. Ο Αρκάς αποτελεί έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους σκιτσογράφους, ενώ κάθε καινούργιο του album γίνεται ανάρπαστο. Θρυλικές έχουν μείνει οι συνεργασίες του με το «ΜΕΤΡΟ» και το ένθετο της Ελευθεροτυπίας «Έψιλον». Μια μερίδα του κοινού της Ελευθεροτυπίας αγόραζε το «Εψιλον» μόνο και μόνο για τα σκίτσα του Αρκά. Θρυλικό υπήρξε και το πουλί του Αρκά  με σκίτσα που προβληματίζουν ανάμεσα στη σχέση πατέρα - παιδιού. 

 

Που οφείλεται η μεγάλη επιτυχία των σκίτσων του Αρκά; 

  Κατά πολλούς, η επιτυχία του Αρκά δεν οφείλεται μόνο στους σουρεαλιστικούς του χαρακτήρες - ο καθένας εκ των οποίων έχει τις τρέλλες, τις εμμονές και τις παραξενιές του - αλλά και στα κείμενά του. Κείμενα που μαρτυρούν εις βάθος γνώση και μελετημένο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας. Αμίμητοι είναι οι φιλοσοφικοί στοχασμοί του Αγγελου και του νεκρού πάνω στον θάνατο.

 

Ο Αρκάς καταλήγει πάντα σ' αυτό που θέλει να πει

Σε μια περίοδο που οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν την επικαιρότητα με τον πιο άκομψο τρόπο τρόπο ο Αρκάς συνεχίζει με τρόπο κομψό και πλάγιο τα λογοπαίγνια που του χάρισαν την αγάπη του κοινού. Είναι ξεκάθαρος και καταλήγει πάντα σ' αυτό που θέλει να πει. Και κυρίως, σχολιάζει τη ζωή γύρω μας με ευαισθησία Εξ' ου και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που τον έκανε να ξαναλειτουργήσει τη σελίδα του. Μακάρι να μην την «απενεργοποιήσει» ξανά ποτέ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Φεβ 2020 | 21:27

Κλειστά σχολεία στην Αθήνα λόγω γρίπης

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά για να μην εξαπλωθεί η γρίπη ανάμεσα στους μαθητές

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 19:59

Έκρυθμη η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο: Γενική απεργία κατά των κλειστών δομών την Τετάρτη

Οι συγκρούσεις  και τα επεισόδια συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25 Φεβ 2020 | 19:48

Κάτω από την Ακρόπολη κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αθήνας

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα στο λόφο του Φιλοπάππου.

ΟΜΗΡΟΙ ΑΚΟΜΗ 3 ΝΑΥΤΙΚΟΙ 25 Φεβ 2020 | 19:47

Στην Ελλάδα την Πέμπτη από το Τζιμπουτί, ο πρώτος μηχανικός του "Πτολεμαίος"

Το θέμα με τους Έλληνες ναυτικούς είχε φτάσει και στη Βουλή

ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ YOUTUBE 25 Φεβ 2020 | 19:39

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο: Καρέ - καρέ ο αστυνομικός που έβγαλε όπλο στην ΑΣΟΕΕ

Το βίντεο δημοσίευσε στο Υoutube το "Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Ασοεε και αλληλέγγυοι/ες"

ΑΣΚΗΣΕ ΕΦΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 25 Φεβ 2020 | 19:20

Κιλκίς: Καταδικάστηκε διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου για "φακελάκι"

Καταγγελία ότι απαίτησε 500 ευρώ για να μεσολαβήσει για θέμα διοικητικής φύσης για λογαριασμό ασθενούς.

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ 25 Φεβ 2020 | 19:11
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ 25 Φεβ 2020 | 18:59

Κοροναϊός: Λήξη συναγερμού στο "Σωτηρία" - Αναμονή για το ύποπτο κρούσμα στο "Αττικόν"

Καθαρές και οι εξετάσεις του 6χρονου παιδιού στο Παίδων

ΤΟ «ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ» Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ 25 Φεβ 2020 | 18:48

Όταν σου "κολλάνε" 88 κλήσεις στο παρμπρίζ και δεν "βλέπεις" καμία - Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο

Σε βάρος ιδιοκτήτη αυτοκινήτων, κατά την πενταετία 2007-2012 του "κόπηκαν" συνολικά 88 κλήσεις.

ΤΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ». 25 Φεβ 2020 | 18:38

Το αεροδρόμιο της Σκιάθου στη λίστα με τα πιο θεαματικά αεροδρόμια της Ευρώπης

Το PrivateFly οργανώνει και τη φετινή χρονιά τα αεροδρομικά βραβεία, κατατάσσοντας τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου σε έξι γεωγραφικές κατηγορίες

ΠΙΟ ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΔΗΓΩΝ 25 Φεβ 2020 | 18:35

Ολυμπία Οδός: Μηχανήματα POS σε όλες τις λωρίδες αυτόματης πληρωμής

Τοποθετήθηκαν συνολικά 92 POS στους 5 μετωπικούς και 9 πλευρικούς σταθμούς διοδίων.