Το success story ενός Κεφαλονίτη στο Μανχάταν

Η Ελλάδα, η κρίση, τα όνειρα, οι νέοι Έλληνες. Ο Σπύρος Μενεγάτος που από τη Wall Street δημιούργησε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στο Μανχάταν μιλά στο TheTOC.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το success story ενός Κεφαλονίτη στο Μανχάταν

Ο Σπύρος Μενεγάτος, ένας Έλληνας χρηματιστής στη Wall Street, είναι ο ιδιοκτήτης ενός μοντέρνου ελληνικού εστιατορίου στη Νέα Υόρκη που μάλιστα συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα εστιατόρια του Μανχάταν, σύμφωνα με το tripadvisor.

Ο ιδιοκτήτης θέλησε να δείξει, όπως λέει στο TheToc, την Ελλάδα της φιλοξενίας και της εργατικότητας, ενώ το εστιατόριο στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη γίνει στέκι διασημοτήτων όμως η Κιμ Καρντάσιαν.

Το success story ενός Κεφαλονίτη στο Μανχάταν

Αφού άλλαξε καριέρα, επέλεξε να δημιουργήσει κάτι με σημείο αναφοράς την Ελλάδα.

Ο Σπύρος Μενεγάτος απευθύνει μέσω του The Toc κάλεσμα σε Έλληνες καλλιτέχνες που αναζητούν τον τρόπο να εκθέσουν τα έργα τους στο Μανχάταν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε λαός υπερήφανος. Οι Έλληνες δεν ψάχνουν για ελεημοσύνη αλλά για ευκαιρίες».

Πώς ξεκίνησε

«Μεγάλωσα και σπούδασα στη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως Έλληνας με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και η ελληνική μου ταυτότητα είναι αυτή που κουβαλάω πάντα μαζί μου.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια δούλευα ως χρηματιστής στη Wall Street.

Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι και δεν ζητούν ελεημοσύνη. Αυτό που ζητούν είναι ευκαιρίες.

Μετά από δέκα χρόνια αποφάσισα να φύγω από την δουλειά μου γιατί δεν ήθελα να είμαι πλέον όλη μέρα μπροστά από υπολογιστές, αλλά να είμαι σε επαφή με ανθρώπους και να δημιουργήσω κάτι με σημείο αναφοράς την χώρα μου. Ένα εστιατόριο στην καρδιά του Μαχνάταν που δίνει στους Αμερικάνους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοποριακή και εκμοντερνισμένη ελληνική κουζίνα, ή αλλιώς sophisticated Greek cuisine όπως ονομάζεται».

Πώς δύσκολο ήταν το εγχείρημά του και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε

«Κάθε καινούργιο πράγμα έχει ρίσκο, και μάλιστα ακόμα περισσότερο όταν απευθύνεσαι σε ένα απαιτητικό κοινό, όπως οι New Yorkers που ξέρουν τι θέλουν και τι είναι αυτό που ζητούν. Οι δυσκολίες πολλές. Όμως αν έχεις θέληση και πίστη σε αυτό που κάνεις, τότε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Είναι λάθος να κάνουμε τους ξένους να νομίζουν ότι η χώρα μας είναι η Ελλάδα του '50 ή του '60. Δεν χρειάζεται να βάζεις στο μαγαζί σου Κίονες ή αγάλματα για να δείχνεις την Ελλάδα.

Τι το διαφορετικό προσφέρει από άλλους στο Μανχάταν

«Από την αρχή ήμουν αποφασισμένος να μην ακολουθήσoυμαι την εύκολη "συνταγή" ενός ελληνικού εστιατορίου που θα σερβίρει σουβλάκι και μουσακά και θα έχει φωτογραφίες της Μυκόνου ή της Σαντορίνης για να θυμίζει Ελλάδα.

Είναι λάθος να κάνουμε τους ξένους να νομίζουν ότι η χώρα μας είναι η Ελλάδα του '50 ή του '60. Δεν χρειάζεται να βάζεις στο μαγαζί σου Κίονες ή αγάλματα για να δείχνεις την Ελλάδα.

Το Νεράι είναι ένα ελληνικό εστιατόριο στην καρδιά του Μανχάταν που θέλει να δείξει στους ξένους την σημερινή Ελλάδα. Την Ελλάδα της μοντέρνας κουζίνας, την Ελλάδα του ποιοτικού αλλά και ψαγμένου φαγητού, την Ελλάδα της φιλοξενίας και της εργατικότητας».

Το success story ενός Κεφαλονίτη στο Μανχάταν - εικόνα 2

Ποιοι είναι οι επώνυμοι πελάτες του

«Στην Αμερική υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζεις τον επώνυμο από τον ανώνυμο πελάτη. Σερβίρουμε φαγητό από την Καρντάσιαν μέχρι τον μέσο υπάλληλο μίας εταιρείας που θέλει να απολαύσει ένα πιάτο ξεχωριστού ελληνικού φαγητού.

Η επιτυχία του εστιατορίου μας στο Μανχάταν δείχνει πόσο πολύ οι Αμερικανοί απολαμβάνουν τις συνταγές της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας και είναι επίσης απόδειξη του πόσο πολύ "πουλάει" η Ελλάδα στο εξωτερικό».

Το success story ενός Κεφαλονίτη στο Μανχάταν - εικόνα 3

Ποιά προϊόντα φέρνει από την Ελλάδα

«Ό,τι προϊόντα μπορώ να εισάγω από την Ελλάδα, το κάνω. Τα μισά από τα κρασιά που πουλάμε στο μαγαζί είναι ελληνικά. Υπάρχουν πελάτες που δεν έχουν πιει ποτέ ελληνικό κρασί στη ζωή τους, και το ευχαριστιούνται για πρώτη φορά στο Νεράι. Φέρνουμε παραδοσιακό ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, ρίγανη. Φέρνουμε λαβράκια από την Κεφαλλονιά».

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα reset. Να σταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις. Με επενδύσεις από το εξωτερικό και με μία σταθερή, δίκαιη και απλή φορολογική πολιτική

Πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί την κρίση

«Το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα αν οι πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Πρέπει οι πολίτες να γίνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και την ίδια στιγμή το κράτος να δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη και ευκαιρίες για τους πολίτες του.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα reset. Να σταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις. Με επενδύσεις από το εξωτερικό και με μία σταθερή, δίκαιη και απλή φορολογική πολιτική».

Με ποιον τρόπο θέλει να βοηθήσει τους νέους Έλληνες

«Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι και δεν ζητούν ελεημοσύνη. Αυτό που ζητούν είναι ευκαιρίες. Και ειδικά οι νέοι που δοκιμάζονται στον χώρο της τέχνης. Έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα που θέλουν να εκθέσουν τα έργα τους, να τους βοηθήσουμε να τα εκθέσουν στο μαγαζί μας ώστε να τα πουλήσουν και να κρατήσουν αυτοί όλο το κέρδος. Είναι η ευκαιρία που μπορώ να τους δώσω και μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί πολλοί Έλληνες νέοι ζωγράφοι και φωτογράφοι. Ήδη από τον Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε την πρώτη έκθεση».


Φωτογραφίες: Efrain Duenas

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 21 Οκτ 2021 | 22:29

Τζόκερ κλήρωση 2353: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (21/10/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Πέμπτη στην κλήρωση του τζόκερ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 21 Οκτ 2021 | 22:22

Μήνυμα Μόσιαλου για #MeToo και Πετρούνια: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια σε μια πατριαρχική κοινωνία

"Ορισμένοι νομίζουν ότι η επίτευξη στόχων και επιτυχιών είναι μόνο αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και στοχοπροσήλωσης" γράφει ξεκινώντας το μήνυμα του ο Ηλίας Μόσιαλος

ΚΛΟΠΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ 21 Οκτ 2021 | 21:56

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στο Πυρί - Εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες

Μεγάλη επιχείρηση στο Πυρί Θηβών, για κλοπές σε φωτοβολταϊκά πάρκα - Εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες

ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 21 Οκτ 2021 | 21:29

"Πατείς με πατώ σε" στα λεωφορεία της Αθήνας: Αντιδράσεις στην αύξηση της πληρότητας

Με την έναρξη του δακτυλίου οι επιβάτες φοβούνται πως η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και ζητούν να μπουν περισσότερα λεωφορεία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 21 Οκτ 2021 | 21:14
ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 21 Οκτ 2021 | 21:07

Ευθύμης Λέκκας: Ήταν μια μέρα έξαρσης των μετασεισμών - 30 δονήσεις άνω των 3R την Πέμπτη

"Είναι φυσιολογικό αυτή η μετασεισμική ακολουθία να φτάσει ή να ξεπεράσει και τον ένα μήνα", είπε ο Ευθ. Λέκκας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 21 Οκτ 2021 | 21:07

Θεσσαλονίκη: Σχολική τροχονόμος έγινε "υπεργολάβος" και ψάχνει βοηθό μέσω... Facebook - Τι δίνει για μεροκάματο

Σχολική τροχονόμος δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ψάξει για βοηθό μέσω αγγελίας σε γκρουπ στο facebook,

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2021 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία - Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας [Πίνακες]

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με κορονοϊό και ειδικά σε αυτούς της Βόρειας Ελλάδας

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:55

Κακοποίηση της 8χρονης στη Ρόδο: Ντόμινο αποκαλύψεων – "Το έχει ξανακάνει" υποστηρίζει η κόρη της θείας της μικρής

Όπως αποκάλυψε η κόρη της 50χρονης δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από πλευράς της 50χρονης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ MEGA 21 Οκτ 2021 | 19:53

Η ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού που πάντρεψε ο Μπακογιάννης - Η γνωριμία σε ταβέρνα και το "φλερτ" επί 15 χρόνια [Βίντεο]

Η 85χρονη Μάρθα και ο 87χρονος Νίκος ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και αφηγούνται την ιστορία της αγάπης τους

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 19:43

Σάκης Αρναούτογλου: Δύο συστήματα πάνω από την Ελλάδα φέρνουν την κακοκαιρία – Η πρόγνωση μέχρι την 28η Οκτωβρίου

Από τα τέλη της εβδομάδας θα ξεκινήσει η επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας

ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 21 Οκτ 2021 | 19:40

Καρκίνος του μαστού: Ροζ οι "Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Ροζ φωτίστηκαν οι " Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού

ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΕΛΑΣ 21 Οκτ 2021 | 19:12

Απίστευτη καταγγελία: Διαζευγμένος πατέρας έψαχνε στο Facebook εκτελεστή για να σκοτώσει την πρώην γυναίκα του

Ένας διαζευγμένος 58χρονος πατέρας αναζητούσε τρόπους για να κλείσει συμβόλαιο θανάτου και να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του, μέσω σελίδας στο Facebook