Follow us

Το σχέδιο για την ανασύνταξη και των 3 Γραμμών του Μετρό - Το πρόβλημα της παλαιότητας και των βανδαλισμών

Η ΣΤΑΣΥ εφαρμόζει πιλοτικά αυτήν την περίοδο πρόγραμμα ενισχυτικών δρομολογίων στους κεντρικούς σταθμούς τις ώρες αιχμής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μετρό: Σταματούν οι συρμοί από τις 23:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας

"Βγαίνοντας από μια πολύχρονη περίοδο στασιμότητας και αποεπένδυσης", οι Σταθερές Συγκοινωνίες βρίσκονται πλέον και πάλι σε "τροχιά σταθερής πορείας". Μολονότι οι προκλήσεις παραμένουν πολλές, τα τελευταία χρόνια η ΣΤΑ.ΣΥ. έθεσε σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο δράσεων για την ανασύνταξη και των 3 Γραμμών του Μετρό, τόσο των εγκαταστάσεων όσο και του στόλου των συρμών. Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης, σχεδόν το 50% του στόλου των συρμών ήταν πριν από 5 χρόνια ακινητοποιημένο και παροπλισμένο στα αμαξοστάσια.

"Σταδιακά μέσα σ' αυτά τα χρόνια, με στοχευμένες ενέργειες και συστηματική προσπάθεια, 20 ακινητοποιημένοι συρμοί στις Γραμμές 2 & 3 και 3 συρμοί στη Γραμμή 1 ανατάχθηκαν και επανακυκλοφορούν" αναφέρουν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, για την περαιτέρω αναβάθμιση του τροχαίου υλικού της πλέον επιβαρυμένης λόγω παλαιότητας, αλλά και βανδαλισμών Γραμμής 1 του Μετρό, είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο το έργο της αναβάθμισης 14 συρμών.

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης στο Μετρό το 2023, που αγγίζει το 20% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός επιβατών σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις των δρομολογίων στους βασικούς κορμούς των Γραμμών, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, εφαρμόζεται πιλοτικά αυτήν την περίοδο πρόγραμμα ενισχυτικών δρομολογίων στους κεντρικούς σταθμούς τις ώρες αιχμής. Η πύκνωση των δρομολογίων με επιπλέον συρμούς γίνεται ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής, θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν, με γνώμονα πάντα την προσπάθεια για διαρκή βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, όπως σημειώνουν, ύστερα από μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και στον τομέα αυτό, ξεκίνησε το 2021 η σταδιακή ενίσχυση του προσωπικού με την πρόσληψη, για πρώτη φορά μετά το 2009, 161 υπαλλήλων αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ (68 ηλεκτροδηγοί, 93 τεχνίτες).

Το 2023, τονίζουν τα στελέχη της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, 83 εργαζόμενοι (22 σταθμάρχες, 37 οδηγοί, 21 τεχνίτες, 3 εκδότες/ελεγκτές) προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η εκπαίδευσή τους, ενώ εκκρεμεί μέχρι το τέλος του χρόνου η αναπλήρωση θέσεων 11 σταθμαρχών και 18 οδηγών από τις προκηρύξεις του 2023.

Στις αρχές του 2024 επίκειται η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 38 οδηγών, 23 σταθμαρχών, 61 τεχνιτών και 6 μηχανικών. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας ΣΤΑ.ΣΥ και Δ.ΥΠ.Α. προσελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο 224 υπάλληλοι (ελεγκτές και εκδότες κομίστρου, τεχνίτες, διοικητικοί υπάλληλοι).

Διαβάστε Επίσης

"Πράσινες επενδύσεις"

Το επόμενο βήμα και στις "πράσινες" επενδύσεις, επιδιώκοντας την ενεργειακή εξοικονόμηση και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, κάνουν οι Σταθερές Συγκοινωνίες. Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, η εταιρεία διακρίνεται μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικών σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, έχοντας δρομολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος, που θα κάνει δυνατή την εκμετάλλευση της ενέργειας η οποία παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της και εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα στις εγκαταστάσεις της.

"Κι αυτό είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου παρεμβάσεων της ΣΤΑ.ΣΥ. για την αναβάθμιση συνολικά των δικτύων του Μετρό και του Τραμ, που θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη δυναμική και ένταση το 2024. Στόχος, να επανατοποθετηθεί σε πρώτο πλάνο ο επιβάτης και να βελτιωθεί η καθημερινότητά του" δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της διοίκησης των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΣΑΠ 11 Φεβ 2024 | 16:59

Άνοιξε ο σταθμός "Βικτώρια" - Είχε κλείσει με εντολή της ΕΛΑΣ

Οι συρμοί διέρχονταν από αυτόν χωρίς στάση.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 10 Φεβ 2024 | 20:07

Πανικός στην Βαρκελώνη: Άνδρας επιτίθεται σε γυναίκες που περιμένουν το μετρό [βίντεο]

Ακραίο περιστατικό βίας εναντίον ανυποψίαστων επιβατών.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ 09 Φεβ 2024 | 13:01

Μετρό: Έτσι θα είναι η νέα πορτοκαλί γραμμή - Πότε αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία [εικόνες]

Ήδη ο μετροπόντικας "Αθηνά", το υπερσύγχρονο TBM που ξεκίνησε από τον σταθμό Κατεχάκη, έχει διανοίξει σήραγγα μήκους περίπου 700 μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2024 | 20:40

Κυψέλη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Κατά το χρονικό διάστημα από 2-2-2024 έως 29-2-2024, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κυψέλη

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ» 27 Φεβ 2024 | 16:28

Tέμπη: Η πρόγνωση για τον Γεράσιμο είναι φτωχή- "Κρατάω τον θυμό" λέει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι

Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι, του 21χρονου Γεράσιμου – Ιάσονα,

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 27 Φεβ 2024 | 15:36

Ποιοι είναι οι οκτώ που συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική: Ποινικοί με ληστείες και ναρκωτικά - Συνδετικός κρίκος 36χρονος αντιεξουσιαστής

Οι οκτώ που συνελήφθησαν στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής την Τρίτη στην Αθήνα είναι ποινικοί με πλούσιο παρελθόν.

ΟΣΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 27 Φεβ 2024 | 15:18

Αγία Βαρβάρα: "Ο πατέρας μου είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία του γαμπρού μου, του είχε στήσει καρτέρι" λέει ο γιος του 69χρονου

Ο 69χρονος δράστης φέρεται να απείλησε με την καραμπίνα και τον γιο του, λέγοντάς του "θα σκοτώσω κι εσένα τώρα".

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 27 Φεβ 2024 | 15:17

Απεργία την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία, χωρίς αεροπλάνα και πλοία- Τι ισχύει για τα σχολεία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη - Ποιοι συμμετέχουν - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ 27 Φεβ 2024 | 14:47

Ράνια Τζίμα: Η απόφαση για το εάν θα παραιτηθεί από το Mega, μετά την επιστροφή Σακελλαρίδη στην πολιτική

Η Ράνια Τζίμα πριν από τρία χρόνια είχε δηλώσει ότι θα αποχωρούσε από τη δημοσιογραφία εάν ο σύζυγός της έκανε πολιτικό "come back"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤ1 27 Φεβ 2024 | 14:23

Το πρόβλημα υγείας της δημοσιογράφου Γιώτας Μιχαλοπούλου με θυρεοειδή και καρδιά που "κόντεψαν να τη στείλουν αδιάβαστη"

Η περιπέτεια υγείας της γνωστής δημοσιογράφου Γιώτας Μιχαλοπούλου που παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 27 Φεβ 2024 | 14:00

"Δικαίωση εν αναμονή" - Το ντοκιμαντέρ του Eteron για τον ένα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη [βίντεο]

Ένας χρόνος από το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 27 Φεβ 2024 | 13:58

Σταμάτης Γαρδέλης: Μέσα από το κρατητήριο στο Αιγάλεω ανέβαζε βίντεο στο facebook και έδινε συνέντευξη στην τηλεόραση

Ο Σταμάτης Γαρδέλης ανέβασε ένα βίντεο στο Facebook, όπου τον δείχνει να βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ 27 Φεβ 2024 | 13:39

Αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από το μπλόκο του Πλατύκαμπου - Οι επόμενες κινήσεις τους [εικόνες]

"Την Τρίτη 27/2 επιστρέφουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα με το κεφάλι ψηλά", αναφέρουν οι αγρότες