Follow us

Το σχέδιο ΚΥΑ της κυβέρνησης για τους καλλιτέχνες: Ειδική μισθολογική κλίμακα, βασικός μισθός στα 1.037 ευρώ

Δημοσιεύθηκε το σχέδιο ΚΥΑ για το ζήτημα των καλλιτεχνών στο Δημόσιο - Τα 3 βασικά σημεία - Τι θα ισχύει για μισθό, ειδικότητες και απόφοιτους δραματικών σχολών και σχολών χορού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Στη δημοσιότητα βγήκε το σχέδιο ΚΥΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με το μισθολογικό ζήτημα των καλλιτεχνών, όπως διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η ρύθμιση αφορά τη "θεραπεία χρόνιων μισθολογικών ανισοτήτων και στρεβλώσεων που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο".

Αναλυτικά το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει:

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.

Διαβάστε Επίσης

Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1.037 ευρώ, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές- εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ.

Καλλιτέχνες

(Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο).

- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Νοε 2023 | 20:02

Ολομέλεια Δικηγόρων για το φορολογικό νομοσχέδιο: Καθολική αποχή από 27 Νοεμβρίου έως και 4 Δεκεμβρίου

Η Ολομέλεια των Δικηγόρων αποφάσισε σήμερα Σάββατο την καθολική αποχή για το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 21 Νοε 2023 | 15:49

Δημοσκόπηση Prorata: Κυριαρχία της ΝΔ, μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την τρίτη θέση, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη, ενώ 2ο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ πιέζει για την 3η θέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ SUPER LEAGUE 20 Νοε 2023 | 18:36

Επίθεση Μαρινάκη στην κυβέρνηση: Συνένοχη, ανύπαρκτη- Δεν θέλει την κάθαρση στο ποδόσφαιρο γιατί εξυπηρετεί φίλους

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαρακτηρίζει "αόρατο" τον αρμόδιο Υπουργό για τον Αθλητισμό.

18 Νοε 2023 | 17:07
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ 18 Νοε 2023 | 08:36

Τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια - Η κυβέρνηση απαντά με "μπαλώματα"

Η οδηγία του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους κάθε στιγμή, αποτυπώθηκε με την χορήγηση του χριστουγεννιάτικου μποναμά.

1 ΔΙΣ. ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 17 Νοε 2023 | 11:05

Ικανοποίηση σε κυβέρνηση και ΤΧΣ για την επιτυχή πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας

"Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Εθνική Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας" αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 16 Νοε 2023 | 14:07

Μαρινάκης: Η στήριξη θα επικεντρωθεί κυρίως στις οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει την αισχροκέρδεια.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 14 Νοε 2023 | 14:01

Μαρινάκης: Δεν στοχοποιούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες - Για εμένα είναι ό,τι πιο ιερό μετά την οικογένειά μας

"Η ακρίβεια είναι μεν εισαγόμενη από την άλλη είναι καθήκον της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ 13 Νοε 2023 | 17:05

Καλύβας: Το φαινόμενο Κασσελάκη είναι σύμπτωμα, δεν είναι το αίτιο - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες

Ο κ. Καλύβας υπογράμμισε ότι "αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να κάνει κάποιες μεγάλες υπερβάσεις η κυβέρνηση".

ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 11 Νοε 2023 | 09:15

Σπάνιοι συλλεκτικοί "θησαυροί" στο ανάκτορο του Τατοΐου - Καταγεγραμμένα περισσότερα από 44.000 αντικείμενα [Εικόνες - Βίντεο]

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44.000 αντικείμενα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών το 2025.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΑ 07 Νοε 2023 | 12:22

Ο Βερβεσός τα έβαλε με τον Χατζηδάκη: Δεν έχει δικηγορήσει μία ημέρα στη ζωή του, δεν ξέρει πού είναι τα δικαστήρια

Σφοδρή επίθεση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσού κατά του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 03 Δεκ 2023 | 23:22
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο 40ΧΡΟΝΟΣ 03 Δεκ 2023 | 20:25

Οκτώ ώρες φρίκης βίωσε στον Νέο Κόσμο η 36χρονη γυναίκα από την Κίνα πριν πηδήξει από τον 3ο όροφο για να σωθεί

Δεν αποκλείεται να έχει προλάβει να διαφύγει στην Κίνα ο κακοποιητής σύντροφος της 36χρονης γυναίκας που πήδηξε από τον 3ο στον Νέο Κόσμο.