Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για το ΚΕΠ των αναρχικών στα Εξάρχεια-Πώς θα το ξηλώσουν

Γερανοφόρο όχημα ακόμη και… τρακτέρ, περιλαμβάνει το σχέδιο εκκένωσης-απομάκρυνσης του αναρχικού «ΚΕΠ» από την Πλατεία Εξαρχείων, που έχει καταρτίσει η ΕΛΑΣ.

to-sxedio-tis-elas-gia-to-kep-twn-anarxikwn-sta-eksarxeia-pws-tha-to-ksilwsoun
|
SHARE THIS
0
SHARES

Γερανοφόρο όχημα ακόμη και… τρακτέρ, περιλαμβάνει το σχέδιο εκκένωσης-απομάκρυνσης του αναρχικού «ΚΕΠ» από την Πλατεία Εξαρχείων, που έχουν καταρτίσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά την αυτονόητη διαπίστωση της πολεοδομικής παράβασης! Το θέμα που θα μπορούσε να λυθεί σε επίπεδο δήμου και οικείου αστυνομικού τμήματος, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις  με τον Εισαγγελέα να δίνει την εντολή προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί το αυταπόδεικτο, από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει καταθέσεις από υπευθύνους του δήμου, αναζητούν, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση, τυχόν διαχειριστές του χώρου, και αναμένεται να διαβιβάσουν το αποτέλεσμα της έρευνας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος θα δώσει παραγγελία για απομάκρυνση του κοντέινερ. Το σχέδιο για την απομάκρυνσή του έχει καταρτιστεί, ωστόσο αναμένεται η πολιτική και αστυνομική βούληση για την υλοποίησή του, καθώς κάτι αντίστοιχο έχει αποφασιστεί και για καταλήψεις δημοσίων κτιρίων χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί η εκκένωσή τους, παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.

Το σχέδιο απομάκρυνσης του… ΚΕΠ, περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών διμοιριών των ΜΑΤ, δύο ομάδων ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), στελεχών της Κρατικής Ασφάλειας και ομάδων ΔΙ.ΑΣ. περιμετρικά. Στην περίπτωση που διασφαλιστεί ο χώρος, στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί βαρύ όχημα ενδεχομένως τρακτέρ για να σύρει το κοντέινερ σε σημείο, όπου σε δεύτερο χρόνο γερανοφόρο θα μπορεί να το σηκώσει και να το φορτώσει σε ειδικό όχημα για την απομάκρυνσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη και… ασθενοφόρου, σε συγκεκριμένο σημείο προκειμένου το πλήρωμά του να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο απομακρυσμένο αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και ύπαρξης τραυματισμών από αυτές.

Η προκαταρκτική έρευνα διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη συνέχεια ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Ουσιαστικά οι αστυνομικοί καλούνταν να πιστοποιήσουν την παράβαση του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) και να πιστοποιήσουν το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Τις επόμενες μέρες η προκαταρκτική έρευνα ολοκληρώνεται, θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να δώσει παραγγελία για την απομάκρυνση του «αυθαίρετου» και από εκεί και πέρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομικής ηγεσίας καλούνται να πάρουν την απόφαση υλοποίησή της.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε υποβάλλει μήνυση για ύπαρξη του κοντέινερ, με τους αρμοδίους να υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα συνεργεία για την  απομάκρυνση του. Το ζητούμενο, ωστόσο, από εκεί και μετά θα είναι η επιτήρηση της πλατείας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα εγκατάσταση κοντέινερ από τους αντιεξουσιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το κοντέινερ των 9 τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάθηκε με άγνωστο τρόπο στις 8 Απριλίου 2017 και… εγκαινιάστηκε μετά από 10 ημέρες από τη «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων», στην οποία συμμετέχουν δώδεκα αντιεξουσιαστικές κινήσεις μεταξύ των οποίων η Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, το κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, τέσσερις ακόμη συλλογικότητες, δύο καταλήψεις, το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και τρεις ακόμη συνελεύσεις αντιεξουσιαστών.  Το χαρακτηρίζουν πολιτικό περίπτερο, που αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για την ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».

Σε άλλο κείμενο-προαναγγελία της εγκατάστασης του κοντέινερ αναφέρονταν χαρακτηριστικά: «Τα αγαπημένα  μας Εξάρχεια λειτουργούν ακόμα ως σημείο εφόρμησης ή διαφυγής για εκατοντάδες ανθρώπους που συντελούν στον αγώνα ενάντια στο κράτος και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα συμμετέχοντας σε ομάδες άμεσης δράσης, επιτιθέμενοι σε τράπεζες, εφορίες, υπουργεία, κομματικά γραφεία, αστυνομικούς στόχους, κάμερες ασφαλείας, ελεγκτές, φασιστικά γραφεία».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook