Το Τατόι ξαναβρίσκει σταδιακά τη χαμένη του λάμψη- Αποκαθίσταται το κτήριο του Βουστασίου [Εικόνες]

Προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού σχεδίου ανάπλασης του βασιλικού κτήματος στο Τατόϊ - Ξεκίνησε η αποκατάσταση του Βουστασίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κτήριο του βουστασίου

Με την αποκατάσταση του κτηρίου του βουστασίου προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού σχεδίου ανάπλασης του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, η οποία συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Το κτήριο του νέου Βουστασίου βρίσκεται στην επονομαζόμενη Αγροτική Ενότητα του κτήματος. Περατώθηκε το 1952 και αντικατέστησε το παλαιότερο κτίσμα του βουστασίου που βρίσκεται βορειότερα, καθώς το τελευταίο δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης αγροτικής παραγωγής του κτήματος εκείνη την περίοδο. Αποτελεί σημαντικό μεταπολεμικό κτήριο του κτήματος και ως πιθανός δημιουργός του αναφέρεται ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Γκίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι περίπου 1500 τ.μ. και διαμορφώνεται σε σχήμα "Π", του οποίου το κεντρικό τμήμα (κεραία) είναι διώροφο και επίμηκες, ενώ τα δύο σκέλη είναι ισόγεια και μικρού μεγέθους. Το κτήριο έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η κάτω στάθμη φιλοξενούσε τα βοοειδή­ με τις ταΐστρες και τον λοιπό εξοπλισμό, ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα. Η άνω στάθμη του μεσαίου σκέλους χρησιμοποιούνταν ως χώρος παρασκευής των τροφών που διοχετεύονταν με κατάλληλα κανάλια στην κάτω στάθμη. Είχε χωρητικότητα 90 ζώων, με τον αριθμό αυτό να φτάνει ενίοτε τα 100, κι απασχολούσε 4 σταυλίτες.

βουστάσιο Τατόι

Το νέο Βουστάσιο έχει κατασκευαστεί από περιμετρική φέρουσα λιθοδομή με πλάκα και υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα και καλύπτεται με δίρριχτες στέγες (ξύλινες και οπλισμένου σκυροδέματος). Στην εξωτερική πλευρά (βόρεια) του μεσαίου σκέλους του κτηρίου προστέθηκε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, μικρό ισόγειο πρόσκτισμα με δίρριχτη στέγη, στο οποίο διαμορφώθηκε τοξωτή είσοδος. Στο άνω μέρος της τοιχοποιίας διαμορφώνεται ενισχυμένο γείσο – δοκάρι. Οι εσωτερικές τοιχοποιίες είναι κατασκευασμένες με οπτοπλινθοδομή και είναι επιχρισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τετράριχτη στέγη του διώροφου μεσαίου τμήματος του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και καλύπτεται με γαλλικά κεραμίδια. Τα δύο σκέλη φέρουν δίρριχτες στέγες με ξύλινους φορείς και επικεράμωση επίσης από γαλλικά κεραμίδια. Η περιμετρική λιθοδομή του κτηρίου είναι ανεπίχριστη και τα εξωτερικά κουφώματα του ισογείου είναι μεταλλικά, με σταθερά και κινητά υαλοστάσια. Στον όροφο, στο τμήμα του μεσαίου σκέλους του κτηρίου, τα ανοίγματα καλύπτονται εξωτερικά με κλωστρά από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτηρίου είναι οι μεταλλικοί ανεμοδείκτες στις απολήξεις των αεραγωγών της στέγης που έχουν το σχήμα αγελάδας.

βουστάσιο Τατόι

Τα τελευταία χρόνια εντός του κτηρίου φυλάσσονται αντικείμενα, υπό την εποπτεία της Δ/νσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τα οποία τώρα απομακρύνονται, ώστε να καταστεί δυνατή η εκπόνηση των μελετών.

βουστάσιο Τατόι

"Ο σωζόμενος σταθερός εξοπλισμός του κτηρίου θα ενταχθεί αρμονικά στις νέες χρήσεις"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου και ενέκρινε τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική), οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου και τη μετατροπή του σε μουσείο.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής: "Η αρχιτεκτονική μελέτη αποβλέπει στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου και του άμεσα περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και τη διατήρηση, κατά το δυνατόν, των περισσότερων αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, με τον δέοντα σεβασμό στις μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις. Ο σωζόμενος σταθερός εξοπλισμός του κτηρίου θα διατηρηθεί και θα ενταχθεί αρμονικά στις νέες χρήσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την ένταξη του έργου, στις 15 Φεβρουαρίου 2021, που αφορά στην εκπόνηση "μελετών ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας στο π. βασιλικό κτήμα" στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020" με προϋπολογισμό 1.485.578 ευρώ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για το κτήριο του νέου Βουστασίου, καθώς και στην εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τα δίκτυα υποδομής στο κτήμα, προϋπολογισμού 106.000 ευρώ από το ΠΔΕ 2021 του ΥΠΠΟΑ.

Το σύνολο των μελετών περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική και γεωτεχνική μελέτη, αφού προηγηθεί ψηφιοποιημένη απεικόνιση του κτηρίου. Το προϊόν της ψηφιοποίησης είναι απαραίτητο για την εκτίμηση της στατικής κατάστασης του κτηρίου και τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης και της ποιότητας των φθορών του εσωτερικά και εξωτερικά.

Η ψηφιακή σάρωση και η γεωτεχνική μελέτη θα παραδοθούν σε διάστημα 30 ημερών, ενώ η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη σε διάστημα 60 ημερών.

Το σύνολο των έργων "Εκπόνηση απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου του νέου Βουστασίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου" και "Εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τις μελέτες των Δικτύων Υποδομής στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου", θα πραγματοποιηθεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο τ.έ.".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 06 Απρ 2021 | 16:23

"Γκάφα" Τσίπρα με την Ακρόπολη, την Μενδώνη και τη δήθεν μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στον ιερό Βράχο

Με Fake News επιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Λίνα Μενδώνη, για δήθεν τοποθέτηση επιγραφής με το όνομά της στην Ακρόπολη

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ 31 Μαρ 2021 | 06:20

Συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή για την αξιοποίηση του Τατοΐου - Ποιοι συμμετέχουν

Τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής με έργο τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου, αποφάσισε το Υπουργικό.

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ 28 Μαρ 2021 | 16:54

Γλυπτά Παρθενώνα: Πληρωμένη απάντηση Μενδώνη στη Βρετανία - "Αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι"

Η κ. Μενδώνη επικαλείται δηκτικά "αυτό που ένας συμπατριώτης του Όλιβερ Ντάουντεν χάραξε στην Ακρόπολη την εποχή της διαρπαγής των Γλυπτών.

ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ 22 Μαρ 2021 | 21:39

25η Μαρτίου: Όλα όσα θα δoύμε στη μεγάλη παρέλαση - Οι έφιπποι, τα τιμώμενα πρόσωπα και η μοναδική γενική πρόβα [Βίντεο]

Βίντεο από τη γενική πρόβα ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Τα δρώμενα και όσα θα παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση

ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΜΩΣ... 22 Μαρ 2021 | 17:04

Ο Γιώργος Πατούλης μόνος, επισκέφθηκε την Εθνική Πινακοθήκη

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στην Εθνική Πινακοθήκη

ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 21 Μαρ 2021 | 20:00

Ο Φώτης Κόντογλου στην Εθνική Πινακοθήκη - Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες από μορφές Αγίων και Μαρτύρων

Στην εικονογράφηση, που ιστόρησε ο Κόντογλου (1932), ο επισκέπτης θα νιώσει το δέος της μνήμης και των οραμάτων της μικρασιατικής γης.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ 21 Μαρ 2021 | 19:11

Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι - Αυτοψία Μενδώνη στην Ακρόπολη

Οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται στους χώρους σε ομάδες ως και των τριών ατόμων, με την εξαίρεση των οικογενειών.

ΛΓΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 20 Μαρ 2021 | 14:39

Μενδώνη: Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

Με αφορμή το διακομματικό ψήφισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 20 Μαρ 2021 | 13:16

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη - Λίγο πριν το επίσημο άνοιγμα [εικόνες]

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Εθνική Πινακοθήκη συνόδευε η Λίνα Μενδώνη.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 19 Μαρ 2021 | 17:02

Στο υπ. Πολιτισμού άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα - Χειροπέδες στον αρχαιοκάπηλο που πήγε να το πουλήσει έναντι 100.000 ευρώ

Πρόκειται για ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους περίπου 37 εκατοστών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 15 Μαρ 2021 | 15:09

Συνεργασία Μενδώνη - Ταγαρά: Γρήγορες διαδικασίες για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια

Με συνεργασία Λίνας Μενδώνη και Νίκου Ταγαρά πρόκειται να συσταθεί Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) κτιρίων

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 12 Μαρ 2021 | 19:01

Απάντηση Μενδώνη στον Μπόρις Τζόνσον: Δεν τον έχουν ενημερώσει - Ο Έλγιν δεν πήρε νόμιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την πάγια θέση της Ελλάδας για την βρετανική κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέλαβε η Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Μαρ 2021 | 15:04

Υπουργείο Πολιτισμού: "Εφαγαν" τον Νίκο Νικολάου από το ΚΘΒΕ - Η απόφαση Γιατρομανωλάκη

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας του Νίκου Νικολάου με το ΚΘΒΕ.