X

Τόσκας κατά συνοριοφυλάκων: Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι

Νίκος Τόσκας εναντίον συνοριοφυλάκων. «Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες»

Νίκος Τόσκας εναντίον συνοριοφυλάκων. «Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν» απάντησε απειλητικά και οργισμένα με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στα όσα ειπώθηκαν από το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το προσφυγικό.

Ο υπουργός έδωσε το σύνθημα και τον «χορό» έσυρε και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώνοντας ότι κινείται η διαδικασία της διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των δηλώσεων των συνοριοφυλάκων, ενώ όλο το υλικό θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση.

«Θα περάσουν τζιχαντιστές από την Ελλάδα και αυτό δεν το αρνείται πλέον κανείς» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, κ. Παναγιώτης Χαρελάς, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που υπήρχαν μέχρι πρότινος, και τους ανεπαρκείς ελέγχους, γι αυτό οι συνοριοφύλακες είχαν προτείνει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων πολέμου και μεταναστών.

«Με σωρεία ανακριβειών και ψεμάτων όπως “ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα τζιχαντιστές”, βλάπτουν τη χώρα» απάντησε ο αρμόδιος υπουργός.

Τα μέλη του προεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων ανέφεραν πως είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, και χαρακτήρισαν αδιανόητο το γεγονός οι Έλληνες συνοριοφύλακες να βοηθούν επικουρικά τη Frontex και όχι το αντίθετο, είναι «αδιανόητο να συνδράμει η Ελλάδα την Ευρώπη στα σύνορα της χώρας μας και όχι η Ευρώπη την Ελλάδα» είπαν χαρακτηριστικά.

«Η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων (χωρίς πλέον συνοριοφύλακες οι οποίοι έχουν γίνει κανονικοί αστυνομικοί) σε μία προσπάθεια συντεχνιακής ανάδειξης, μας υποδεικνύει την εθνική πολιτική για το προσφυγικό/Μεταναστευτικό» απάντησε σκωπτικά ο κ. Τόσκας.

Ο κ. Χαρελάς αποκάλυψε επίσης την αντίστροφη μεταναστευτική ροή που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να επιστρέψουν άτυπα και παράνομα στην Τουρκία, χωρίς να καταγραφούν στη χώρα μας. Αιτία αυτή της μετακίνησης η προσπάθεια μετεγκατάστασης σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, με αφορμή την προτεραιότητα που δίνεται στους πρόσφυγες της Τουρκίας από τη συμφωνία της Συνόδου. Την ίδια ώρα σημείωσαν ότι στην Ειδομένη φθάσαμε στο σημείο να κάνουν ελέγχους οι πρόσφυγες και οι αστυνομικοί να βρίσκονται στην άκρη.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρατώντας επιφυλάξεις για όσα μεταδίδονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωίας και αποδίδονται στη χθεσινή συνέντευξη εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, ανακοινώνει «ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι, στερούνται πραγματικής βάσης και ενδεχομένως να υποκρύπτουν ή να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι όποιος διαθέτει και αναφέρεται σε τέτοια στοιχεία, έχει νομική υποχρέωση να τα υποβάλλει άμεσα στις αρμόδιες Αρχές, άλλως ενδεχομένως διαπράττει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα».