Τουρκική πρόκληση στο ελικόπτερο του Α/ΓΕΣ μετά από αερομαχια

Τουρκικό F-16 ενώ εγκατέλειπε το FIR Αθηνών μετά από αναχαίτιση, πέταξε πολύ κοντά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ.

tourkiki-proklisi-sto-elikoptero-tou-ages-meta-apo-aeromaxia
SHARE THIS
0
SHARES

Τουρκικό αεροσκάφος F-16 αναχαιτιζόμενο από ζεύγος ελληνικών μαχητικών και εγκαταλείποντας το FIR Αθηνών πέταξε πολύ κοντά στο στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά ενώ αυτό προσέγγιζε το σύμπλεγμα νησιών της Μεγίστης (Καστελόριζου).

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, νωρίς το πρωί, 2 μεμονωμένα τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Προς αναγνώριση και αναχαίτιση τους έσπευσαν 2 ζεύγη ελληνικών μαχητικών που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι και τη Σούδα.

Εκείνη την ώρα ο Αρχηγός ΓΕΣ πετούσε με στρατιωτικό ελικόπτερο από τη Ρόδο προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στη ζώνη ευθύνης της 95ης ΑΔΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης, το ένα τουρκικό F-16 ακολουθούμενο από τα 2 ελληνικά μαχητικά και εγκαταλείποντας το FIR Αθηνών, πέταξε νοτιότερα σε απόσταση ενός μιλίου από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου την ώρα που προσέγγιζε το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ. Όπως έγινε γνωστό το τουρκικό αεροσκάφος προσέγγισε το στρατιωτικό ελικόπτερο σε απόσταση μικρότερη από εκείνη του τουρκικού F-16, το οποίο την 25η Μαρτίου είχε επιχειρήσει να πλησιάσει το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, και επίσης αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς μετέβη χθες στη Ρόδο με αεροσκάφος C-12 της Αεροπορίας Στρατού, όπου επιθεώρησε μονάδες και φυλάκια του νησιού και στη συνέχεια πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Σύμη, την Τήλο και τη Χάλκη για τον ίδιο σκοπό.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ ολοκλήρωσε την περιοδεία του με την επίσκεψη του στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου στη Μεγίστη, τη Ρω και τη Στρογγύλη και επιστρέφει στην Αθήνα.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας αρνούνται την παρενόχληση

Σύμφωναμε την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη η Τουρκία ανείται ότι παρενόχλησε το ελικόπτερο του έλληνα Αρχγγού ΓΕΣ. Τουρκικές πηγές ασφαλείας επισημαίνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ξένο τύπο, με ανακοίνσή τους στα τουρκικά μέσα.

«Ξένα μέσα ενημέρωσης προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι το ελικόπτερο του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στο Καστελόριζο, παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα τουρκικά μαχητικά εκτελούσαν την τακτική αποστολή τους στο Αιγαίο», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Eurokinissi/ΓΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook