Όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται γνωστά σχετικά με την τραγωδία σημειώθηκε στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Πειραιά, όπου μια 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με την τροφή της.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου. Αμέσως της έκαναν ΚΑΡΠΑ, προκειμένου να την επαναφέρουν στη ζωή, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.
Όταν έφτασε το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, το κοριτσάκι δεν είχε τις αισθήσεις του και οι διασώστες γρήγορα τη μετέφεραν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου οι γιατροί προσπάθησαν να το επαναφέρουν. Αλλά, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Παρόντες στο περιστατικό ήταν το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, καθώς το κοριτσάκι αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα, ο δάσκαλος, αλλά και ο σχολικός νοσηλευτής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το σχολείο ήταν πλήρως στελεχωμένο με 25 εκπαιδευτικούς, ενώ τονίζεται πως όταν έγινε αντιληπτή η δυσκολία στην κατάποση, κάλεσαν γρήγορα τη νοσηλεύτρια και παρασχέθηκαν στο παιδί οι πρώτες βοήθειες.
Πειραιάς: "Μιλάμε για ένα παιδί με δυσκολίες"
Στην εκπομπή "Live News" του Mega μίλησε μια πρώην δασκάλα του 13χρονου κοριτσιού, λέγοντας πως το παιδί ήταν επιπόλαιο στη σίτισή του, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
"Μιλάμε για ένα παιδί που έχει νοητική υστέρηση και από εκεί και πέρα ήταν επιπόλαιο στην σίτισή του γενικότερα. Επιπόλαιο, όπως θα έβαζε την τροφή στο στόμα του, οτιδήποτε. Μπορεί να έβαζε κάτι, πολλά πράγματα στο στόμα του από μόνη της γρήγορα, να το άρπαζε με το χέρι γρήγορα. Μιλάμε για ένα παιδί με δυσκολίες, μιλάμε για ένα ειδικό σχολείο", τόνισε.
Όπως πρόσθεσε, ήταν χαρούμενο παιδί. "Εκφραζόταν κάπως με τα συναισθήματά του, δηλαδή, ήταν χαρούμενο, ήταν κάπως λυπημένο, τα έδειχνε. Είχε προβλήματα η οικογένεια από όσον γνωρίζω. Μιλάμε για μία κατάσταση, η οποία ήταν δύσκολη. Είχε χαθεί η μαμά. Μακάρι να έγινε αγγελάκι δίπλα στη μαμά του. Αν έτυχε η κακή στιγμή, δεν μπορείς να το προλάβεις. Πάντα, ακόμα και με πρώτες βοήθειες, που από ό,τι έμαθα γίνανε".
Πειραιάς: Η στιγμή που ΕΚΑΒ και ΕΛ.ΑΣ. φτάνουν στο ειδικό σχολείο για τη 13χρονη
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που φτάνουν διασώστες του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί στο 2ο Ειδικό Σχολείο Πειραιά, για το τραγικό περιστατικό με τη 13χρονη μαθήτρια.
Την εικόνα από την κινητοποίηση των Αρχών μετέφερε και εργαζόμενος της περιοχής, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο κατά τη διάρκεια της ταχύτατης διακομιδής.
Σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα, οι Αρχές έφτασαν γρήγορα, με τους αστυνομικούς να διακόπτουν την κυκλοφορία για να διευκολύνουν τη διέλευση του ασθενοφόρου.
"Ήρθε η Αστυνομία πολύ γρήγορα, έκλεισε την κυκλοφορία του δρόμου για να κινηθεί το ασθενοφόρο", ανέφερε ο εργαζόμενος. Όπως σημείωσε, το όχημα του ΕΚΑΒ εισήλθε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ώστε να παραλάβει το παιδί: "Μπήκε μέσα το ασθενοφόρο, από ό,τι είδα, και πήρε το παιδάκι", δήλωσε.
Ο εργαζόμενος στάθηκε στην ταχύτητα αντίδρασης των υπηρεσιών, τονίζοντας ότι: "Κόψανε τον δρόμο πάρα πολύ γρήγορα και κινήθηκαν σωστά. Και στο ασθενοφόρο που ήρθε πολύ γρήγορα για το παιδί".
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ενημερώθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης από τους παρευρισκόμενους: "Μάθαμε από τους γύρω που πήγαν και κοίταξαν ότι το παιδάκι μάλλον έχασε τις αισθήσεις του και το πήραν γρήγορα από το σχολείο", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την κατάληξη του συμβάντος, τόνισε: "Κρίμα που έμαθα ότι το παιδί έχασε τη ζωή του, κρίμα στους γονείς του, συλλυπητήρια".
Από την Αστυνομία προσήχθησαν ο διευθυντής του σχολείου και ένας εκπαιδευτικός.
Πειραιάς: Γονείς καταγγέλλουν υποστελέχωση και επικίνδυνες δομές
Γονείς των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, καταγγέλλουν χρόνιες ελλείψεις και ζητούν άμεση στελέχωση και μέτρα προστασίας. Μητέρα συμμαθητή της 13χρονης, μίλησε στο orangepress και εξέφρασε την οδύνη αλλά και την αγανάκτησή της για το περιστατικό.
"Δεν μπορώ να διανοηθώ, έφυγε ένα παιδάκι 13χρονο. Έπρεπε να ενημερώσουν τους γονείς να πάρουν τα παιδιά, αφού συνέβη σήμερα αυτό το σκηνικό" ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε την ανάγκη για ειδική φροντίδα:
"Αφού είναι αυτό το κοριτσάκι... άλλο δεν μπορώ να φανταστώ... Έπρεπε να με ενημερώσουν σαν μάνα, έλα να πάρεις το παιδάκι σου αφού συνέβη αυτό το πράγμα. Πού είναι το παιδί μου; Τι ανευθυνότητα είναι αυτή;".
Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο σημείωσε ότι "υπάρχει βοηθός, υπάρχει ειδική κοπέλα βοηθός που βοηθάει τα παιδάκια να φάνε, τα παιδάκια ΑμεΑ. Εγώ αυτό ξέρω... Δεν έχουμε λεωφορεία να μεταφέρουμε τα παιδιά μας" προσέθεσε στη συνέχεια ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η Σοφία Λιβέρη, εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
"Μόνο στον Νομό Αττικής και Νήσων και το τελευταίο διάστημα, έχουμε σηκώσει τα θέματα όλα αυτά που είναι για τα ειδικά σχολεία, όσον αφορά και με τη μεταφορά που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Υπάρχει και το θέμα με τις δομές που είναι παλιές και πάρα πολλά είναι επικίνδυνα. Όλα αυτά πρέπει να τα δει το κράτος και να μεριμνήσει" δήλωσε η κα Λιβέρη.
Η εκπρόσωπος των γονέων έθεσε σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες του δυστυχήματος:
"Η υποστελέχωση και το να μην υπάρχουν αυτό που λέμε ειδικοί παιδαγωγοί αρκετοί μέσα στα τμήματα, αυτά... Τώρα τα παιδάκια αυτά τα υπόλοιπα που έχουν μείνει; Και γενικά, νοσηλευτής υπήρχε; Υπήρχε απινιδωτής; Είχε ΕΚΑΒ; Ήταν όλα αυτά στην ώρα, στην κατάλληλη που έπρεπε ώστε να διασώσουμε μια ζωή;".
Κλείνοντας, η κα Λιβέρη υπογράμμισε την ανάγκη για παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και κατά τη μεταφορά των μαθητών:
"Εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να υπάρχει και σχολικός νοσηλευτής γενικά όχι μόνο στα ειδικά, σε όλα τα σχολεία, και ψυχολόγος για να αντιμετωπίζονται όλα. Και μέσα στα λεωφορεία που πηγαινοφέρνουν τα παιδάκια να μην υπάρχει μόνο οδηγός και ένα άτομο χωρίς ειδίκευση. Πρέπει και εκεί μέσα να υπάρχει ψυχολόγος και να είναι και εκεί νοσηλευτής".
Τι αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας για το τραγικό περιστατικό
Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το 13χρονο κοριτσάκι, τρώγοντας το δεκατιανό του, εμφάνισε σημάδια πνιγμού.
Όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου, παρόντες στο περιστατικό ήταν το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, καθώς το κοριτσάκι αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα, ο δάσκαλος αλλά και ο σχολικός νοσηλευτής.
Τέλος, στην ενημέρωση αναφέρεται ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εντός του σχολείου και ότι το ΕΚΑΒ εκλήθη άμεσα. Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Από την αστυνομία προσήχθησαν ο διευθυντής του σχολείου και ένας εκπαιδευτικός.