
Τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Δεκαπέντε βρέφη και παιδιά είναι ανάμεσα στους 34 -μέχρι στιγμής- νεκρούς μετανάστες.
Σύμφωνα με το λιμενικό, το ξύλινο σκάφος όπου επέβαιναν περίπου 130 πρόσφυγες είχε μήκος 15 μέτρα και δεν θα έπρεπε να μεταφέρει πάνω από 20 άτομα.
Νεκρά 15 βρέφη και παιδιά
Ωρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη, ένδεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια) δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.
Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Πριν από λίγο ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.
Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.
Μάνα έχασε τα δύο παιδιά της
Συγκλονιστικές σκηνές διαδραματίζονται στη Λέρο, όπου μεταφέρονται οι διασωθέντες. Σε τραγική κατάσταση μία γυναίκα θρηνούσε για τα δύο της παιδιά που έχασε στο ναυάγιο: Ενα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 9 ετών. Μια άλλη γυναίκα αναζητούσε κι εκείνη τα δικά της παιδιά, ανάμεσα στους διασωθέντες, ενώ ένας άντρας έψαχνε γυναίκα και παιδιά.
Μέλη των ομάδων διάσωσης, περιγράφουν εικόνες τραγωδίας. Οκτώ από τα θύματα του ναυαγίου βρέθηκαν εγκλωβισμένα στο αμπάρι του βυθισμένου σκάφους.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα έχουν διασωθεί συνολικά 101 άνθρωποι -68 συνελέγησαν από τη θάλασσα και 30 από το Φαρμακονήσι, όπου κατάφεραν να φθάσουν κολυμπώντας.
Ερευνες με το Super Puma
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν και φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.
Στην περιοχή οι έρευνες συνεχίζονται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν πάνω στο ξύλινο σκάφος.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους -η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες.

Στην περιοχή επιχειρούν ακόμη, μαζί με το ελικόπτερο Super Puma, κανονιοφόρος και δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ενώ μεταβαίνει και ομάδα καταδυτών.
Τα κόμματα για τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι
«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Και το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο».
Το Ποτάμι σημειώνει: «Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική. Και η Ελλάδα ούτε καν αυτή».
«Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Σύσκεψη για το μεταναστευτικό σήμερα στη Μυτιλήνη
O αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, θα μεταβεί σήμερα στη Μυτιλήνη, όπου και θα συμμετάσχει σε διευρυμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr