Τρεις εξετάσεις για το έντερο που θωρακίζουν την υγεία

Το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος είναι ο καθρέπτης της υγείας και η συστηματική παρακολούθησή του μπορεί να προλάβει πολλές αρνητικές εξελίξεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τρεις εξετάσεις για το έντερο που θωρακίζουν την υγεία

Γνωρίζουμε ότι κάθε ενήλικας πρέπει να ελέγχει τακτικά το γαστρεντερικό του.

Ο λόγος;

Εκτός από την πρόληψη και τη διάγνωση, η ιατρική τεχνολογία παρέχει πλέον και πολλές δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης με ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης και ανώδυνες διαδικασίες.

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ, είναι ένα σύγχρονο Τμήμα, επανδρωμένο με έμπειρους και εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους και βοηθητικό προσωπικό. Παρέχει όλες τις δυνατότητες για ολοκληρωμένη διάγνωση και ενδοσκοπική θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος (οισοφάγος, στόμαχος, έντερο λεπτό και παχύ, ήπαρ, χοληφόρα και πάγκρεας) σε νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Οι ενδοσκοπικές εξετάσεις εκτελούνται κατά κανόνα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν το άγχος («μέθη»), με αποτέλεσμα οι ενδοσκοπήσεις να γίνονται εξαιρετικά άνετες. Κρίνεται ωστόσο σκόπιμο, όταν οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου, να συνοδεύονται και να αποφεύγουν την οδήγηση.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ είναι:

Διαγνωστική Ενδοσκόπηση

1. Γαστροσκόπηση

Σε αυτή την εξέταση ελέγχεται ο οισοφάγος, ο στόμαχος, ο βολβός και η 2η μοίρα του 12δακτύλου. Με τη γαστροσκόπηση διερευνώνται αξιόπιστα συμπτώματα του ανώτερου πεπτικού, όπως καύσος, δυσπεψία, πόνος στο επιγάστριο ή γαστρορραγία με μέλαινες κενώσεις. Πιθανά ευρήματα στη γαστροσκόπηση περιλαμβάνουν τη ύπαρξη διαφραγματοκήλης, οισοφαγίτιδας, έλκους στομάχου ή δωδεκαδακτύλου και προκαρκινικών ή καρκινικών βλαβών.

2. Κολονοσκόπηση

Ο έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση) εκτελείται μετά από ειδικό καθαρισμό του εντέρου. Όπως και στη γαστροσκόπηση, όποτε κριθεί σκόπιμο, λαμβάνονται δείγματα για ιστολογική εξέταση. Συνήθεις διαγνωστικές ενδείξεις κολονοσκόπησης είναι η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, η μελέτη αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, η διάρροια που χρονίζει. Η κολονοσκόπηση είναι, επίσης, πολύ σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 χρόνων συνίσταται προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση. Επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται συνήθως από καλοήθεις πολύποδες, εάν κατά την κολονοσκόπηση βρεθούν πολύποδες είναι δυνατό να αφαιρεθούν στον ίδιο χρόνο μέσω του κολονοσκοπίου και να ανασταλεί η διαδικασία εξέλιξης σε καρκίνο. Άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου ή πολυπόδων πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 40.

3. Εντεροσκόπηση

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος της νήστιδας του λεπτού εντέρου (εντεροσκόπηση) είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, όταν ο υπόλοιπος ενδοσκοπικός έλεγχος σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία ή εντερορραγία δεν έχει οδηγήσει σε διάγνωση, ή γενικά όταν υπάρχει υποψία βλάβης στην νήστιδα.

  • E. R. C. P. (Ενδ. Παλινδρ. Χολαγγειο-Παγκρ/φια)
  • Ορθοσκόπηση- Πρωκτοσκόπηση
  • Λήψη υγρού για εξέταση
  • Λήψη ιστολογικής ή κυτταρολογικής εξέτασης

Θεραπευτική Ενδοσκόπηση
Πέρα από τη διάγνωση, οι ενδοσκοπικές εξετάσεις προσφέρουν και τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης. Με το γαστροσκόπιο και το κολονοσκόπιο αφαιρούνται πολύποδες, γίνεται αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας, διαστολές στενώσεων και τοποθέτηση ειδικών ενδοπροθέσεων (stents) για την εξασφάλιση της βατότητας του αυλού του πεπτικού σωλήνα. Με ειδικό ενδοσκόπιο προσφέρεται η δυνατότητα ελέγχου του χοληδόχου και του παγκρεατικού πόρου (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography ή ERCP). Στο χοληδόχο πόρο είναι δυνατή η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθων και η τοποθέτηση stent σε στενωτικές βλάβες.

Eνδοσκοπική Yπερηχογραφία
Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία (endoscopic ultrasonography ή ΕUS) συνδυάζει τις τεχνικές της ενδοσκόπησης και της υπερηχογραφίας. Χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκόπια που εκπέμπουν υπερήχους κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Οι υπέρηχοι παρέχουν την πρόσθετη δυνατότητα να «δούμε» βαθύτερα στο τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, αλλά και στους γύρω ιστούς. Έτσι, απεικονίζονται με ευκρίνεια το πάγκρεας, τα χοληφόρα αγγεία, αλλά και λεμφαδένες.

Ενδοσκοπική Κάψουλα
Η τεχνική της Ενδοσκοπικής Κάψουλας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαγνωστική προσέγγιση του λεπτού εντέρου. Το σύστημα αυτό βασίζεται στη μετάδοση εικόνας από μικροσκοπική κάμερα ενσωματωμένη μέσα σε διάφανη κάψουλα μήκους 26 χιλιοστών, την οποία καταπίνει ο ασθενής. Η κάψουλα μεταδίδει εικόνες ασύρματα καθώς προωθείται στον πεπτικό σωλήνα μέσω του περισταλτισμού. Με τον τρόπο αυτό, απεικονίζεται όλη η έκταση του λεπτού εντέρου και διαγιγνώσκονται πιθανές εστίες κρυφής αιμορραγίας.

Λειτουργικές Εξετάσεις

  • 24ωρη φορητή πεχαμετρία οισοφάγου
  • μανομετρία οισοφάγου
  • ορθοπρωκτική μανομετρία
  • δοκιμασία εκπνοής Η2 για προσδιορισμό υπολακτασίας
  • δοκιμασία εκπνοής Η2 για προσδιορισμό μικροβιακής υπερανάπτυξης

Πηγή: www.hygeia.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ 16 Δεκ 2020 | 20:46

Ναταλί Κάκκαβα: Η αποκάλυψη για την περιπέτεια της υγείας της - "Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα κλαίγαμε"

Το μήνυμα της Νάταλι Κάκκαβα σε όλες τις γυναίκες για την σημασία της πρόληψης.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ 16 Δεκ 2020 | 11:04

Το "τεστ της σκάλας" που δείχνει την υγεία της καρδιάς: Κάντε το και δείτε εάν χρειάζεστε γιατρό

Το απλό "τεστ της σκάλας" σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία παρουσίασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α της Κορούνια.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 15 Ιαν 2021 | 22:46

Έγκλημα στο Χαλκιόπουλο: Τρεις συλλήψεις από την ΕΛΑΣ - Αποκάλυψη σοκ για τους δράστες

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τη ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ 15 Ιαν 2021 | 22:16

Εξαδάκτυλος: Δεν ξεπεράσαμε το δεύτερο κύμα - "Ανάγκα και Θεοί πείθονται" [Βίντεο]

"Υπάρχει ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε lockdown - Πρέπει να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών" εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 21:27

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να φέρουν απαραίτητα τα οχήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ 15 Ιαν 2021 | 20:37

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: "Πάμε αδερφέ..." - Η φωνή και τα πρόσωπα των δραστών οδηγούν στη σύλληψή τους [Βίντεο]

Η χροιά της φωνής και τα ρούχα τους στο μικροσκόπιο των Αρχών - Οι πρώτες δηλώσεις του θύματος που υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό στο μετρό

15 Ιαν 2021 | 20:26

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Σάμο - Το επίκεντρο

Ο σεισμός έχει επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή, 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 Ιαν 2021 | 20:15

Β. Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τους 23 νεκρούς Νορβηγούς που είχαν κάνει το εμβόλιο

Εχουν εμβολιαστεί 33.000 χιλαδες ατομα στη Νορβηγία και έχουν καταγραφει 23 θάνατοι 13 υπερήλικες άνω των 80 και οι περισσότεροι άνω των 90

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 18:54

Χαρδαλιάς: "Σκληρό" lockdown στις Αχαρνές - Παράταση των μέτρων στον Ασπρόπυργο - Οι περιοχές που γίνεται άρση μέτρων

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου (πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας)Αχαρνών