X

Τρομάζουν τους ειδικούς οι 605 διασωληνωμένοι - Οι 25 εκτός ΜΕΘ - Εκτακτο σχέδιο για έξτρα κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα

Η νέα εκτόξευση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, επισπεύδει τα επόμενα βήματα ενίσχυσης των νοσοκομείων.

Γράφει: Βικυ Κουρλιμπινη

Η νέα εκτόξευση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφτασαν τους 605- μια ανάσα μόλις από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου (622 διασωληνωμένοι)- επισπεύδει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα βήματα ενίσχυσης των νοσοκομείων.

Οι πληροφορίες λένε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η προσθήκη επιπλέον κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού που βρίσκονται όμως σε στάδιο ανάρρωσης, προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης είχε κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί".

Πρόκειται, όπως λένε οι πληροφορίες, για διεύρυνση συμφωνιών με μεγάλους ομίλους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με τους οποίους υπάρχει ήδη εδώ και δεκαπέντε ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται πως το Ερρίκος Ντυνάν έχει περάσει στη διάθεση του δημοσίου, μπαίνοντας και στο σύστημα των εφημεριών, περιστατικά νοσηλεύουν το Ιατρικό Περιστερίου του ομίλου Ιατρικό Αθηνών και το ΛΗΤΩ του ομίλου Hellenic Healthcare Group, ενώ έχουν διατεθεί κλίνες και από το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης Φιλοκτήτης. Επιπλέον το Ιασώ, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, έχει διαθέσει στο ΕΣΥ 20 κλίνες non covid για νοσηλεία , 8 κλίνες στην ΜΕΘ για ενηλίκους, 5 κλίνες στην ΜΕΘ για ανηλίκους ΠΑΙΔΩΝ, 2 γιατρούς παθολόγου, το σύνολο της παθολογικής κλινικής και προτάθηκε να πάρει και γυναικολογικά περιστατικά, χωρίς να γίνει χρήση ακόμη.

Εισαγωγές- εξιτήρια: Η ζυγαριά γέρνει επικίνδυνα

Όλα αυτά την ώρα που οι πληρότητες σε ΜΕΘ Covid της Αττικής αγγίζουν πλέον το 95%.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική και χειροτερεύει ώρα με την ώρα. Είναι ενδεικτικό πως στις 15 Μαρτίου καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα 457 εισαγωγές ασθενών με Covid (συμπεριλαμβάνονται και οι διανοσοκομειακές διακομιδές) και δόθηκαν μόνο 166 εξιτήρια.

Μεγάλα νοσοκομεία όπως τα Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Αγία Όλγα, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Ασκληπιείο, Τζάνειο και Αττικόν έχουν μονίμως κατειλημμένο το σύνολο των κλινών ΜΕΘ. Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες και σε απλές κλίνες Covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, διασωληνεμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 25 ασθενείς εκτός ΜΕΘ μέχρι αργά το βράδυ χθες.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των διασωληνωμένων δεν είναι θετικές, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεκαήμερο. Ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τους 700, ενώ δεν αναμένεται σταθεροποίηση πριν τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.