
Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας – ΠΕΔΥ – και την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ το υπουργείο υγείας έφερε τροπολογία στη Βουλή για τα ΚΕΠΑ. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ουσιαστικά δεν «υπάρχουν» με τους γιατρούς σε απέργία διαρκείας. Η τροπολογία κατατέθηκε ύστερα και από πιέσει;ς βουλευτών και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που στελεχώνουν τα ΚΕΠΑ, θα συνεχίσουν να εργάζονται εκεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αν εξακολουθούν να εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ, ή στο ευρύτερο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Ωστόσο με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί του τίθενται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, μετά από τον οποίον, είτε θα ενταχθούν στις δομές του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, είτε θα τεθούν εκτός Δικτύου, περιοριζόμενοι σε κάποιου είδους συμβάσεις με αυτό.
Παράλληλα η δεύτερη παράγραφος της τροπολογίας προβλέπει ότι, αίρεται για το ίδιο χρονικό διάστημα, και το πλαφόν στην ειδική αποζημίωση που καταβάλλει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα μέλη των υγειονομικών επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας. Το πλαφόν ήταν στα 1200 ευρώ για το κάθε απλό μέλος και στα 1400 ευρώ για τον πρόεδρο της επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι τεράστιες εκκρεμότητες με χιλιάδες αιτήσεις πιστοποίησης να μην έχουν ελεργχθεί για πολλούς μήνες. Μάλιστα η τρίτη παράγραφος της τροπολογίας, προβλέπει και την κάλυψη των εκτός έδρας εξόδων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές πιστοποίησης, με βάση τις διατάξεις του νόμου 2685/1999. Η τροπολογία εντάχθηκε ως επείγουσα στο υπό συζήτηση υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτό:(ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr