
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Ακολουθήστε αυτές τις δέκα επιλογές
Κρητικός

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2015. Η οικογένεια Δογιάκη ξέρει από καλή σχάρα: παϊδάκια, μπριζόλες, μπιφτεκάκια. Όλα βραβευμένα. Μη φοβηθείτε την απόσταση εάν μένετε μακριά. Αξίζει το τράβηγμα.
(Αιόλου 49, Παλλήνη, Κάντζα, τηλ: 2106659061)
Base Grill

Η φήμη του είναι αντάξια της ποιότητας του μενού του. Καταπληκτικά ψημένο κρέας που μαζεύει σαν μαγνήτης καλοφαγάδες από όλα τα μέρη της Αθήνας. Στη λίστα με τα «οπωσδήποτε» να βάλετε και τις φωλιές με πατάτες τηγανιτές και αυγά.
(Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ: 2105757455)
Kozi's

Στις πρώτες θέσεις της λίστας με το πιο νόστιμο κρέας της Αθήνας, ιδανικά ψημένο στις προτιμήσεις του κάθε πελάτη και πάντα με συνοδεία από φρέσκες χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες.
(Π. Τσαλδάρη 34, Μελίσσια, τηλ. : 21 0810 1584)
Vezene

Όλοι λένε «ναι» στο Βεζενέ. Από τα πιο ψαγμένα κρέατα της πόλης. Εδώ θα βρείτε και το μοσχάρι κόμπε, το μοσχάρι δηλαδή που του κάνουν μασάζ για να μην πάθει κράμπα, το ποτίζουν μπίρα και του κάνουν εντριβές με σάκε, όπως λέει ο μύθος της γαστονομίας.
(Βρασίδα 11, Αθήνα, τηλ.: 21 0723 2002)
Κιβωτός

Καπνιστή μπριζόλα, τηγανιτή τυρόπιτα με χειροποίητο, παραδοσιακό φύλλο, κοντοσούβλι και πάει λέγοντας. Από το 1973 αποτελεί σημείο αναφοράς των «μερακλήδων του φαγητού» της Κηφισιάς. Και των Αμπελοκήπων και της Γλυφάδας.
(Διός 32, Νέα Κηφισιά, τηλέφωνο: 21 0807 1014)
Το στέκι του Ηλία

Δεν είναι ένα το στέκι. Είναι δύο επί του πεζόδρομου που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Οικογενειακά στέκια με τα ονομαστά παϊδάκια να κυριαρχούν σε παραγγελίες, τα μπιφτέκια, την αρνίσια συκωταριά και τις κομμένες στο χέρι πατάτες να ακολουθούν.
(Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, τηλ.: 21 0342 2407)
Νικήτας

Παλιά, οικογενειακή ταβέρνα, με πραγματικά νόστιμο φαγητό. Ψητά της ώρας και τυρόπιτα που τα σπάει. Στα ατού του το μπιφτέκι, το σουβλάκι, το κοτόπουλο, το κρασάτο χοιρινό της κατσαρόλας και τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες.
(Αγ. Αναργύρων 19, Ψυρρή, τηλ. : 21 0325 2591)
Άγιος Μερκούριος ΙΙ

Εκπληκτική ταβέρνα. Το νούμερο ΙΙ έχει το ίδιο ύφος με την πρώτη ξακουστή ταβέρνα. Παϊδάκια, μοσχαρίσια γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα, ζουμερή συκωταριά στο τηγάνι και στιβαρή σπαλομπριζόλα από τον Γιώργο στην ψησταριά.
(Α΄φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ.: 2108169617)
Χριστόφορος

Ο πόλεμος του κοψιδιού βρίσκει την ταβέρνα του Χριστόφορου νικητή. Μετράει 53 χρόνια παράδοσης, σε έναν παραδοσιακό χώρο με αυθεντικό ελληνικό φαγητό. Οι πλούσιες και χορταστικές μερίδες και τα εξαιρετικής ποιότητας ντόπια κρέατα, μετράνε στα συν
(Καλύβια Θορικού, τηλ.: 2299 048266)
Μπάρμπα Χαράλαμπος

Κλασική χασαποταβέρνα στη Βάρη, όπου το κρέας έχει την τιμητική του. Παϊδάκια, κοντοσούβλι χοιρινό, κοκορέτσι, χωριάτικα λουκάνικα και όλα τα ζουμερά κρεατικά της σούβλας ή της σχάρας. Στο τέλος σβήστε την κρεατίλα με γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού.
(Πανός 18, Παράδρομος στη Λ. Βάρης-Κορωπίου, Βάρη, τηλ.: 210 8952044)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr