Τσιόδρας για εμβόλιο: "Πιστεύω πως θα αργήσει"- Ποιά είναι η πιο ελπιδοφόρα έρευνα αυτή τη στιγμή

Ο καθηγητής έκανε λόγο για 8 διαφορετικά εμβόλια, όμως τόνισε ότι τα αποτελέσματα για την αξιοπιστία του θα αργήσουν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμβόλιο

Αναφορά στα εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε σχετικά: "Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ, υπάρχουν 8 διαφορετικά εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες, που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 κλινικές σε ανθρώπους. Δύο από αυτές βρίσκονται στη φάση 2, που σημαίνει ότι θα δοκιμαστούν σε μεγαλύτερο αριθμό υγιών ανθρώπων. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προκλινικό επίπεδο έρευνας.

Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, το οποίο έδειξε θετική προοπτικήσε σε δοκιμή με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη δοκιμάστηκε σε ηλικίες 18-55 για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η μελέτη έγινε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ.

Η χορήγηση έγινε σε διαφορετικές ποσότητες σε κάθε εθελοντή. Στην υψηλότερη δόση ήταν και υψηλότερο το ποσοστό των αντισωμάτων. Οι επιστήμονες επιλέγουν τη χαμηλότερη δόση, που προσφέρει παραγωγή αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger rna κατευθύνουν τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα, σε επίπεδα ατόμων που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή μελετάται για χορήγησε σε ανθρώπους ηλικίας 55-70 ετών και 71 και άνω. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο σε 600 άτομα. Αν έχουν θετικά αποτελέσματα, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Οι δοκιμές εμβολίων δεν πρέπει να γίνονται βιαστικά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια, και μετά από ερώτηση που δέχτηκε, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τη διαδικασία των εμβολίων: "Στις προκλινικές φασεις δοκιμάζεται σε ποντίκια και πιθήκους, θηλαστικά δηλαδή που ο οργανισμός τους μοιάζει με τον ανθρώπινο. Στην επόμενη φάση δοκιμάζεται σε υγιείς εθελοντές. Πρέπει να βρούμε την τέλεια δόση για να αναπτυχθεί ποσότητα αντισωμάτων, καθώς υπάρχουν και παρενέργειες. Συνήθως προτιμάται η μεσαία δόση, που χορηγείται σε εκατοντάδες έως 1.000 άτομα. Στην τρίτη φάση δοκιμάζεται στον γενικό πληθυσμό.

Όλες αυτες οι φασεις χρειάζονται περίπου 1,5 χρόνο, 12-18 μήνες για να τελεσφορήσουν. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε πολλά από αυτά τα εμβόλια, αφού δεν θα φτάσει μόνο ένα για να καλύψει τα 7 δισ. του πλανήτη. Οι άνθρωποι θα τα παίρνουν εθελοντικά, όμως η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Εγώ πιστεύω ότι θα αργήσει το εμβόλιο...".

Το εμβόλιο από την εταιρεία Moderna από τη Βοστώνη που σκορπίζει ελπίδα

γραβάνης

Ο καθηγητής Τσιόδρας μάλλον αναφέρθηκε στο εμβόλιο για το οποίο μίλησε ο καθηγητής της Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

"Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο νέο για το εμβόλιο, η Moderna, η εταιρεία βιοτεχνολογίας από τη Βοστώνη η οποία ξεκίνησε πρώτη να δοκιμάζει εμβόλιο και μάλιστα ένα εμβόλιο που είναι προωθημένο, είναι mRNA εμβόλιο, δεν είναι το συμβατικό εμβόλιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αργότερα αν είναι επιτυχές (θα υπάρχει) μαζική γρήγορη παραγωγή του εμβολίου", είπε ο κ. Γραβάνης στην εκπομπή Briefing του Action24.

Όπως εξήγησε σε συνεργασία με τα εθνικά ινστιτούτα υγείας της Αμερικής, δηλαδή το πιο σημαντικό ίδρυμα έρευνας στην υγεία στην Αμερική, ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου, στο Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον. Σε 45 υγιείς εθελοντές και οι πρώτοι 8, δεν ξεκίνησαν όλοι μαζί την ίδια μέρα οι 45, συμπλήρωσαν τις 45 πρώτες μέρες και η εταιρεία αισθάνεται ασφαλής και η αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία υγείας έρευνα στην υγεία στην Αμερική ότι υπάρχει τέτοια εικόνα, θετική εικόνα τόσο όσον αφορά την τοξικότητα τις ανεπιθύμητες ενέργειες στους 8 πρώτους εθελοντές αλλά και στην αντίδραση των εθελοντών αυτών στο εμβόλιο. (Έτσι) αισθάνθηκαν ασφαλείς να το δημοσιοποιήσουν.

Δηλαδή οι 8 δεν έχουν παρενέργειες και έχουν και αντισώματα, οι 8 δεν παρουσίασαν καμία σημαντική παρενέργεια τις πρώτες 45 μέρες, έχουν τίτλο αντισωμάτων που είναι μεγαλύτερος από τον τίτλο των σωμάτων που έχουν οι ασθενείς οι οποίοι έχουν μολυνθεί.

Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής, έχουν απομονώσει πλάσμα από αυτούς τους εθελοντές, έχουν απομονώσει τα αντισώματα τα οποία έχουν δημιουργήσει από το εμβόλιο και έχουν ελέγξει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στο εργαστήριο καλλιέργειες πολύ πλούσιες σε ιό, καλλιέργειες του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι οι 8 πρώτοι εθελοντές έχουν απαντήσει ελπιδοφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, το FDA λοιπόν αισθάνεται αρκετά ασφαλές να δώσει άδεια ώστε να συνεχίσουν τη μελέτη πλέον σε εξακόσιους νέους εθελοντές ταχύτατα και αν αυτά τα αποτελέσματα είναι το ίδιο και σε μεγάλο αριθμό μέσα στον Ιούλιο να το δώσουν το εμβόλιο σε χιλιάδες πλέον εθελοντές καταρχάς στην Αμερική. Άρα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα μία αχτίδα φωτός στο τούνελ. Είναι πολύ σημαντικό αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, εκτίμησε ο καθηγητής.

Για μαζική παραγωγή ο καθηγητής εκτίμησε ότι μπορεί να μην το έχουμε τέλος του χρόνου αλλά αν το εμβόλιο λειτουργήσει θα το έχουμε αυτή την εποχή του χρόνου ενώ σημείωσε ότι δεν θα είναι το μοναδικό εμβόλιο αλλά μάλλον το πρώτο.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 01 Ιουν 2020 | 09:29

Ο Μπολσονάρο επιμένει στην υδροξυχλωροκίνη - Ο Τραμπ του στέλνει 2 εκατομμύρια δόσεις

Η υδροξυχλωροκίνη θα χρησιμοποιηθεί προληπτικά, για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του υγειονομικού προσωπικού.

ΛΙΣΤΑ 01 Ιουν 2020 | 08:54

Αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως τις 7 Ιουνίου

Δείτε ποιες επιχειρήσεις και δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστές για ακόμα μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 01 Ιουν 2020 | 07:51

Πάνω από 1.000.000 κρούσματα στη Λατινική Αμερική, 598 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού

Ως το βράδυ της Κυριακής, είχαν καταγραφεί 1.788.762 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 01 Ιουν 2020 | 07:24

Στους 177 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα - Απεβίωσε 87χρονος στο ΝΙΜΤΣ

Λίγο νωρίτερα είχε πεθάνει μία 66χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν με πολλά υποκείμενα νοσήματα στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

31 Μαϊ 2020 | 21:41

Στους 176 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Νεκρή 66χρονη στο "Σωτηρία"

Η άτυχη γυναίκα φαίνεται να είχε υποκείμενα νοσήματα.

ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ 31 Μαϊ 2020 | 20:41

Θαύμα: Γυναίκα 100 ετών που είχε κολλήσει κορονοϊό βγήκε από το νοσοκομείο

H νύφη της γυναίκας απέδωσε την ανάρρωση της πεθεράς της στην "πειθαρχία και την υπομονή της".

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 31 Μαϊ 2020 | 20:23

Σε ύφεση η πανδημία στην Ιταλία - 75 νεκροί και 355 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 232.664 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.340 άνθρωποι, ενώ 155.633 είχαν θεραπευτεί.

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 31 Μαϊ 2020 | 18:49
13 ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 31 Μαϊ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα - Κανένας καταγεγραμμένος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 16:58

Σαουδική Αραβία: Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα τεμένη με αυστηρούς κανόνες για τους πιστούς (φωτο)

Με προστατευτική μάσκα και ατομικό στρώμα προσευχής, αποφυγή χειραψίας και τήρηση τουλάχιστον δύο μέτρων απόστασης μεταξύ τους.

2.502.600 ΕΧΟΥΝ ΙΑΘΕΙ 31 Μαϊ 2020 | 16:14

Στα 369.086 έφτασαν τα θύματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

Και περισσότερα από 6.075.070 κρούσματα.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:36

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού - Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων, η άδεια ειδικού σκοπού, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων κ.α.