Αναφορά στο ενδεχόμενο να παρουσιάσει μεταλλάξεις ο κορονοϊός τα επόμενα χρόνια και αν αυτό θα δυσκολέψει το έργο των επιστημόνων για ανάπτυξη εμβολίου έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σύμφωνα με μελέτες, ο ιός παρουσιάζει βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα παρέχει μακρόχρονη προστασία.
"Μια από τις καλές επιστημονικές ομάδες που διενεργούν έρευνες είναι στην Ελβετία, η οποία αναλύει στοιχεία από 36 χώρες σε 6 ηπείρους. Θέλω να τονίσω ότι ο ιός, όπως κι άλλοι ιοί, παρουσιάζουν μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητά του και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.
Μπορεί να γίνει γνωστό αν ένα στέλεχος ιού που εντοπίστηκε σε ασθενή στην Ελλάδα προέρχεται από την Ευρώπη ή από χώρα της Ασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τον ιό της γρίπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 διαφορές μεταξύ των πάνω από 29.000 νουκλεοτιδίων του κορονοϊού.
Αυτό προκαλεί αισιοδοξία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι. Είναι αναγκαία η παρακολούθησή του από τους συνάδελφους επιστήμονες,
Σύμφωνα με τους Ελβετούς επιστήμονες, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανό να συνοδεύεται από μακρόχρονη προστασία", είπε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης, πρόσθεσε ότι οι Ελβετοί κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν τον κορονοϊό και έτσι πλέον γνωρίζουμε τον "οδικό χάρτη", δηλαδή από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε άλλη.
Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ΗΠΑ όπου ο ιός μεταφέρθηκε τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο όσο και από την Ευρώπη αργότερα, κάτι που δείχνει και τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση.
"Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πώς μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως θα κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα", ανέφερε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr