Follow us

Υιοθεσία παιδιών: Πιστοποιητικά ψυχικής υγείας και από την πρωτοβάθμια υγεία για τους υποψήφιους γονείς

Έως τώρα μόνο δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας μπορούσαν να εκδόσουν αυτά τα πιστοποιητικά για την υιοθεσία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Επιταχύνουμε τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής", ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, υποστηρίζοντας στην συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με την οποία παρέχεται η δυνατότητα και σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας να εκδίδουν πιστοποιητικά ψυχικής υγείας σε όσους ενδιαφέρονται να γίνουν θετοί ή ανάδοχοι γονείς.

Τα πιστοποιητικά αυτά, όπως εξήγησε η υφυπουργός μέχρι σήμερα τα εξέδιδαν μόνο δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας, που "ειδικά τώρα στην πανδημία, λόγω φόρτου εργασιών των νοσοκομείων μας, αυτά έκαναν μέχρι και έξι μήνες να εκδοθούν". Με την διάταξη αυτή, ανέφερε η υφυπουργός, "αυξάνουμε την περίμετρο" των μονάδων Υγείας, ώστε "όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν θετοί γονείς ή ανάδοχοι, να απευθύνονται εκεί και χωρίς καθυστερήσεις να παίρνουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά".

Η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση "ακούει τους συμπολίτες μας και τα προβλήματά τους" και "αίρουμε τα όποια αντικίνητρα στη διαδικασία της υιοθεσίας και αναδοχής. Μειώνουμε την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των υποψήφιων γονέων και βέβαια μειώνουμε το χρόνο παραμονής των παιδιών στους φορείς παιδικής προστασίας. Αυτός είναι και ο στόχος μας, μια οικογένεια για κάθε παιδί".

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι αυτό είναι το "δεύτερο" ουσιαστικά βήμα που έχει γίνει στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής, καθώς "πιστεύουμε βαθιά πως οι υιοθεσίες και οι αναδοχές είναι ακρογωνιαίος λίθος αποϊδρυματοποίησης των παιδιών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταγραφή όλων των παιδιών που βρίσκονται σε δομές προστασίας

Το πρώτο βήμα είπε η κα. Μιχαηλίδου, έγινε όταν μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε να καταγράψουν σε ένα εθνικό σύστημα, όλα τα παιδιά που υπάρχουν σε 82 δημόσιες, ιδιωτικές, εκκλησιαστικές δομές παιδικής προστασίας. Καταρτίσαμε είπε, ατομικά σχέδια οικογενειακής αποκατάστασης για κάθε ένα από τα τότε 1.900 παιδιά. Εκπαιδεύσαμε διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα τους εκπαιδευτές και έχουν ξεκινήσει τα εκπαιδευτικά μαθήματα των υποψήφιων γονέων και αναδόχων σε κάθε Περιφέρεια.

Παιδικός σταθμός

Παράλληλα ανέφερε η υφυπουργός, ενισχύσαμε και τις δομές παιδικής προστασίας με κοινωνικούς λειτουργούς για να διεξάγουν τις κοινωνικές έρευνες, δεδομένου ότι υπήρχαν αιτήσεις υποψήφιων γονέων στα συρτάρια από το 2016, ενώ ξεκίνησε και το νέο πληροφοριακό σύστημα υιοθεσιών - αναδοχών και λειτουργεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 26 Ιουν 2022 | 15:19

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι παιδικές εξοχές του δήμου Αθηναίων

Η μεταφορά των παιδιών προς τις Παιδικές Εξοχές θα γίνει δωρεάν με πούλμαν του Δήμου.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 26 Ιουν 2022 | 11:30

Πώς η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου "φώτισε" την ώρα θανάτου της Ιριδας - Νέες αποκαλύψεις

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι εκείνη τη στιγμή δολοφονήθηκε το άτυχο βρέφος, ο θάνατος του οποίου πλέον οφείλεται σε ασφυξία.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 25 Ιουν 2022 | 12:55

Η ώρα της κρίσης για τον σάτυρο ιερέα στο Αγρίνιο: Έπειθε ανήλικες ότι τους είχαν κάνει μάγια και τις βίαζε

Ο ιερέας θα βρεθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδας, στις 4 Ιουλίου, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

ΔΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Ιουν 2022 | 09:08

Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν long Covid-19

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη και τα παιδιά έως 14 ετών μπορούν να πάθουν μακρά Covid-19.

«ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ» 22 Ιουν 2022 | 20:29

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτή είναι η μάξιμουμ ποινή αν καταδικαστεί και για τις τρεις δολοφονίες των παιδιών της

Ο Μιχ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για περίπτωση μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, για δολοφονίες με δόλο και σχεδιασμό.

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 22 Ιουν 2022 | 15:30

Πάτρα: Εξαλλη η παθολογοανατόμος της Ίριδας με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα - "Μου απέκρυψε πειστήρια"

Αγριεύει η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου και την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα για τα πορίσματα στον θάνατο της έξι μηνών Ίριδας

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ» 22 Ιουν 2022 | 10:17

ΗΠΑ - Κορονοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 5 ετών

"Είναι ένας ιστορικός σταθμός, ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για την επέτκαση των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ 22 Ιουν 2022 | 08:12

Πόλεμος Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου: "Συνειδητοποιώ ότι σκότωσε τα παιδιά μας" - "Τεράστια αδικία αυτό που μου συμβαίνει"

Η ψυχολογική κατάσταση της Ρούλας Πισπιρίγκου μετά το πόρισμα που επιδεινώνει κι άλλο τη θέση της και οι αποστάσεις του άλλοτε συμμάχου της, Μάνου Δασκαλάκη.

ΒΙΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ 21 Ιουν 2022 | 07:23

Πώς έπνιξαν τα παιδιά της Πάτρας: Τη Μαλένα με το χέρι, την Ίριδα με το πανάκι

Η Μαλένα με κλείσιμο αεροφόρων οδών, με το… χέρι, μέσα στο νοσοκομείο. Η Ίριδα με το πανάκι, στο σπίτι της οικογένειας. Εκεί καταλήγει το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 20 Ιουν 2022 | 18:26

Παράνομη υιοθεσία στη Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι βιολογικοί και υποψήφιοι γονείς - Θα έδιναν 19.000 ευρώ για το βρέφος

Εγγύηση 20.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο δικηγόρος που μεσολάβησε μεταξύ βιολογικών και υποψήφιων γονιών στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 20 Ιουν 2022 | 16:33

Γιάννης Κότσιρας: Η σπάνια φωτογραφία με τους δύο γιους του - Πόσο έχουν μεγαλώσει

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα ο Γιάννης Κότσιρας δημοσίευσε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με τους γιους του οι οποίοι έχουν μεγαλώσει πολύ.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 20 Ιουν 2022 | 15:42

Πάτρα: Πέντε ολόκληρες ώρες κατέθετε η μητέρα της Πισπιρίγκου - Η κρίσιμη ερώτηση στον πατέρα του Δασκαλάκη

Η μητέρα της Πισπιρίγκου μίλησε για τις σχέσεις της κόρης της με τον Δασκαλάκη. Εξελίξεις δρομολογούνται μετά την παράδοση του πορίσματος των ιατροδικαστών.

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ 20 Ιουν 2022 | 11:56

Πάτρα - Ραγδαίες εξελίξεις: Κατατέθηκε το πόρισμα για Μαλένα και Ίριδα - Δείχνει ασφυκτικό θάνατο

Το πόρισμα των ιατροδικαστών δείχνει ασφυκτικό θάνατο των δύο παιδιών, από εξωγενή παράγοντα αλλά με διαφορετικό μηχανισμό για το κάθε παιδί.