Ιδανική λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές το 2020, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τα διεθνή ΜΜΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα σε αυτή την κρίσιμη φάση, με την κυβέρνηση και τους φορείς να εργάζονται πυρετωδώς για να εκπονήσουν ένα βιώσιμο πλάνο και να διασωθεί η σεζόν.
"Die Zeit": Η Ελλάδα διεκδικεί ήδη τώρα τουρίστες

Η Ελλάδα, με κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί ήδη τώρα τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
"Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά τον τουρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα. Συζητούμε για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, για το πώς θα φροντίσουν τους φιλοξενούμενους - ακόμη και κατά την περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα", δηλώνει ο επικεφαλής της TUΙ Γερμανίας Μάρεκ Άντριουστσακ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από την πατρίδα τους χωρίς ταξιδιωτική οδηγία.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους όπως η TUI και η DER Touristik τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφάλειας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων με αντισηπτικό και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων, τόσο σε παραλίες όσο και σε πισίνες. Η εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ταξιδιών στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ. "Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο αριθμός των κρουσμάτων θα υποχωρήσει παγκοσμίως", εκτιμά ο καθηγητής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για αυτή του την πρόβλεψη δέχεται επικρίσεις συναδέλφων του, αλλά εμμένει στην άποψή του.
"Όταν προτρέπουμε τον κόσμο να μην σχεδιάσει φέτος ταξίδια στο εξωτερικό και αργότερα διαπιστώσουμε ότι τα κρούσματα είναι πλέον ελάχιστα, τότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες, θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ούτε οι αεροπορικές εταιρίες ούτε τα ξενοδοχεία θα έχουν πραγματικά προετοιμαστεί", προειδοποιεί.
Bild: Mία χώρα δίνει ελπίδα - Η Ελλάδα
"Mεγάλη ανησυχία για τις καλοκαιρινές διακοπές", γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild δίνοντας ταυτόχρονα και τη λύση. "Αν και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, φέτος τα σχέδια των διακοπών συνεχίζουν να εκκρεμούν καθώς με την πανδημία του κορονοϊού εκατομμύρια πολίτες δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid-19".
Η κυβέρνηση του Βερολίνου εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιουνίου. "Οι Γερμανοί δεν πρέπει όμως να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις διακοπές τους καθώς μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, μία χώρα τους δίνει ελπίδα! Η Ελλάδα", γράφει η εφημερίδα.
Telegraph: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά τον κορονοϊό

Ως ιδανικό προορισμό διακοπών παρουσιάζει την Ελλάδα και η βρετανική Telegraph, που μάλιστα σημειώνει ότι η χώρα μας "δεν έχει ανταγωνιστή". Στο ρεπορτάζ γίνεται αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να αναζητήσει ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα.
Αν και το επόμενο ταξίδι του Όλιβερ Σμιθ της Telegraph, ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου, με προορισμό την Ελβετία και τις ιταλικές λίμνες με τρένο, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.
"Θα ήθελα να σκέφτομαι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μας έχει δοθεί το πράσινο φως για να ξεφύγουμε από τις δικές μας ακτές. Αν συμβεί αυτό, θα έχω περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να φύγω εκτός Αγγλίας. Και υπάρχει μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφθώ πάνω από όλες τις υπόλοιπες", γράφει.
Ο Σμιθ αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα θελήσουν να περάσουν διαφορετικά τις διακοπές τους, ενδεχομένως σε κάποιους εξωτικούς προορισμούς. "Όχι όμως εγώ. Θα ψάξω για κάτι οικεία καθησυχαστικό, μια χώρα που γνώρισα και αγαπώ, όπου οι καλές διακοπές είναι εγγυημένες". Ο προορισμός των ονείρων του είναι ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες και όπου ο ήλιος λάμπει πάντα. Αυτό που θέλει είναι η παρθένα νησιωτική ζωή, τα ανεπιτήδευτα φαγητά και καταλύματα, οι ήσυχες παραλίες, βόλτες σε καταπράσινα λιβάδια και μια πλήρη απομάκρυνση από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.
"Sun": Επιστροφή στην Ελλάδα από τον Ιούλιο

Η βρετανική Sun, από την πλευρά της, σε θέμα με τίτλο "Πότε θα μπορέσω να ταξιδέψω στην Ελλάδα;" επισημαίνει πως "ορισμένα ελληνικά νησία, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Κως δεν έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού. Παρ' όλα αυτά, ο τουρισμός δεν θα επιστρέψει άμεσα στη χώρα, με την απαγόρευση πτήσεων να έχει ισχύ ως τα μέσα Μαΐου.
Οι τουρίστες χάρηκαν, ακούγοντας πως τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, αν και αυτό θα εξυπηρετήσει αρχικά τον εγχώριο τουρισμό. Στα καλά νέα, ξεκίνησε η άρση των μέτρων του lockdown και οι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα από τον Ιούλιο, αν η διασπορά του ιού παραμείνει χαμηλή".
CNN: Σπάνιο success story στην Ελλάδα

Το CNN επανήλθε σήμερα με νέες αναφορές στην Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως "η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό θέλγητρο κι αυτό δεν είναι μυστικό, ωστόσο με τον περισσότερο κόσμο να βιώνει την πανδημία του κορονοϊού, η ιδέα καλοκαιρινών διακοπών εκεί, αποτελεί μακρινό όνειρο. Ίσως, όμως, και όχι, όπως λένε Έλληνες αξιωματούχοι.
Το κράτος της Μεσογείου εμφανίζεται σαν ένα σπάνιο success story αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού. Η επιβολή σκληρού και έγκαιρου lockdown, επέτρεψε στη χώρα να κρατήσει πολύ χαμηλά τους θανάτους, ενώ από αυτή την εβδομάδα ορισμένες επιχειρήσεις άνοιξαν εκ νέου για πρώτη φορά.
Και ο ρεαλιστής πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως, αν και επιφυλακτικός, αυτό είναι ένα μοντέλο για να καλωσορίσει ορισμένους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι".
Και η ισπανική ABC "ψηφίζει" Ελλάδα για το καλοκαίρι
Άρθρο στο οποίο περιγράφει την καλή κατάσταση και την επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα "ABC".
Στην ηλεκτρονική έκδοση της "ΑBC" δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο "Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου" και υπότιτλο: "Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα".
Όπως αναφέρει η αρθρογράφος "στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, τα οποία προετοίμασε η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής κυβέρνησης".
Σχέδιο χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για ενίσχυση του τουρισμού

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, χώρες της Ευρώπης εξετάζουν σχέδια, ώστε να συμφωνήσουν πότε θα είναι εφικτά τα ταξίδια και ποιες θα μετάσχουν σε ένα σχήμα όπου θα μπορούν να δέχονται τουρίστες μεταξύ τους. και από το οποίο πιθανότατα θα εξαιρεθεί η Βρετανία.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έχουν ήδη συγκροτηθεί επίσημες και άτυπες συμμαχίες μεταξύ των χωρών που θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θερινές διακοπές.
Τονίζεται πως κάποια κράτη που κατάφεραν άμεσα να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, συνεργάζονται για την ενίσχυση του τουρισμού.
Το τουριστικό σχέδιο της Ελλάδας
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει, όπως γράφει η εφημερίδα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ο υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει "την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη στήριξη του τουρισμού μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο".
Εν αναμονή της τελικής απόφασης των ειδικών, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι "τα υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, έτσι ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς ήδη κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος".
Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ο έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: "Αποστολή μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις. Αν όμως οι ειδικοί μάς πουν ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω θα το πράξουμε. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ξανακλείσουν κομμωτήρια και κουρεία τότε δεν θα έχει πια νόημα να μιλάμε για τουρισμό. Όλες οι δηλώσεις μου γίνονται με επιφύλαξη. Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα".
Ύμνοι από το Spiegel για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα

Στον "επιτυχημένο δρόμο της Ελλάδας μέσα στην κρίση" αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Der Spiegel και εξηγεί τις παραμέτρους που οδήγησαν στα θετικά αποτελέσματα της χώρας στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, "παρά τις αντιξοότητες και τις προσδοκίες των περισσότερων ειδικών, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει απροσδόκητα καλά την πανδημία του κορονοϊού", αν και είχε τις προϋποθέσεις σοβαρής κρίσης, λόγω των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του γηρασμένου πληθυσμού της. "Φαινόταν ότι υπήρχαν όλα τα υλικά για μια καταστροφή. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά", επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και παραθέτει τα στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων από τον ιό. "Για αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα έλαβε επαίνους από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ.
Η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες", συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση "άκουσε ήδη από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις Ελλήνων επιστημόνων και διαβουλεύτηκε με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος" και στις "πολιτικές αποφάσεις που έλαβε γρήγορα" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακυρώνοντας π.χ. καρναβαλικές εκδηλώσεις παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, αλλά και επιβάλλοντας από τις 11 Μαρτίου όλους τους υπόλοιπους περιορισμούς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr