Υπ. Υγείας - κορονοϊός: Πέντε πυλώνες στήριξης της ψυχικής υγείας - Νέο εθνικό σχέδιο δράσης

Νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
koronoios

Κύριο θέμα της σημερινής ενημέρωσης ήταν η ψυχική υγεία, καθώς "όλοι είμαστε σε ψυχολογική πίεση" είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι "είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειεές της στους πολίτες το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων - επιδημιολόγων με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμωνα Μποζίκα. Λόγω της πανδημίας χρειάζεται μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη η ψυχική υγεία είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι αυξήθηκε κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

κορονοιος

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές

Τόσο η πανδημία του κορονοϊού, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές, είπε η κ. Ράπτη. "Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές". Έχει καταγραφεί σε πολλές έρευνες, παγκοσμίως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου και κατάθλιψης. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ψυχολογική κατάσταση υγειονομικών

Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε και στη συνεχή πίεση που αισθάνονται επί μήνες οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Το σημαντικότερο όλων είναι η άδικη και τραγική απώλεια ανθρώπων αλλά και η αγωνία των οικογενειών τους. "Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα και σε ένα βαθμό όλοι χάσαμε την ψυχική μας ελευθερία".

Rapti

Πέντε πυλώνες στήριξης της ψυχικής υγείας

Όπως είπε η κ. Ράπτη, το Υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης και διενεργώντας τακτικά τεστ σε προσωπικό και ασθενείς. Ανέφερε ότι το υπουργείο υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις που βασίζονται σε πέντε άξονες:

- Ανάπτυξη προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Λειτουργεί σε 24 βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες Υγείας που βοηθούν όσους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη ανώνυμα και εμπιστευτικά. Η γραμμή λειτουργεί σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινίτειου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης "ΑΡΓΩ" και το "Χαμόγελο του Παιδιού". Μέχρι σήμερα η γραμμή έχει απαντήσει σε περίπου 78.000 κλήσεις και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εδράζουν άγχος και φόβο για τον ιό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70% και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

- Αναπτύσσονται επίσης προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα, για τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και το υγειονομικό προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύσσονται προγράμματα εξ αποστάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά και τους εφήβους.

- Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας "πρώτων βοηθειών" για την ψυχική υγεία. Υπάρχουν απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid-19.

- Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχει αναρτηθεί ένας σχετικός οδηγός. Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνουν οι υγειονομικοί στα εθνικά κέντρα αναφορά Covid.

- Τέλος, ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχική υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021.

Βασίλης Κικίλιας

Εκκληση για διαφορετικά Χριστούγεννα

Έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά με πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας απηύθηναν, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. "Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τον περίγυρο του και ενδεχομένων και πολλούς άλλους ανθρώπους", είπε ο υπουργός. Η κ. Ράπτη συμπλήρωσε ότι "η απόσταση που βιώνουμε για να προφυλαχτούμε και να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας είναι φυσική και όχι κοινωνική".

Το πρόγραμμα εμβολιασμού "Ελευθερία"

Ο υπουργός έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που φέρει το όνομα "Ελευθερία", λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει οργανωθεί κάτι ανάλογο, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό.

Επανέλαβε ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν και κάποια μικρά λάθη και αστοχίες, οι οποίες στην πορεία θα διορθώνονται καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να ενημερωθεί, να κλείσει ραντεβού και σταδιακά να εμβολιαστεί. "Με διαφάνεια και ειλικρίνεια καθημερινά το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώνει τους πολίτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Και η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η Ισπανία πιστεύει πως η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα.

ΣΤΟ METROPOLITAN GENERAL 21 Ιαν 2021 | 11:39

Κορονοϊός: Εμβολιάστηκε και η Νατάσα Παζαϊτη - Καραμανλή [εικόνα]

Η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή Νατάσα εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Ιαν 2021 | 11:20

Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ: "Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας" τα πιστοποιητικά εμβολιασμού- Δεν θα υπάρχει ανάγκη τεστ

Άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρότασή του να δημιουργηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού - "Fast travel lane" στην Ευρώπη για όσους το διαθέτουν.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Πατρινό καρναβάλι για πάντα: Αρχίζει το Σάββατο με μέτρα προφύλαξης και διαδικτυακή μετάδοση

"Το πλήρωμα… του χρόνου" θα είναι το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, που θα ξεκινήσει μεθαύριο, Σάββατο, με την τελετή έναρξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 09:42

Σαρηγιάννης για μεταλλαγμένο κορονοϊό: Είναι πιο μεταδοτικός αλλά δεν έχει σοβαρότερα συμπτώματα

Προβληματισμό προκαλούν τα ορφανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Ιαν 2021 | 09:39

Κορονοϊός: Περισσότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών είναι μεγαλύτερο υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 09:29

Τέλος τα πάρτι στο Ντουμπάι: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων - "Θρήνος" στην ελληνική σόου μπιζ

Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις για ένα μήνα καθώς και η ζωντανή διασκέδαση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μέχρι νεοτέρας, καθώς σημειώνεται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της covid-19.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 21 Ιαν 2021 | 09:27

Δημόπουλος: Δεν είδαμε επιβάρυνση από την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού και το άνοιγμα των σχολείων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2021 | 08:36

Κορονοϊός: Όσο μεγαλύτερη είναι η πληρότητα σε μiα ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης ορισμένων ασθενών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 21 Ιαν 2021 | 08:23

Δερμιτζάκης: Μπορεί κάποιες μεταλλάξεις να "ξεφεύγουν" από το εμβόλιο - Κακώς άνοιξαν οι εκκλησίες πριν τα σχολεία

Ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης δεν απέκλεισε την πιθανότητα να προκύψει μια μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του ιού οι οποίες να ξεφεύγουν από τα εμβόλια.