Follow us

Υποστελέχωση, κακές συνθήκες και χαμηλές αμοιβές: Γιατί οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Παθολογία

700 γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 400 λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δυστυχώς, οι λέξεις που περιγράφουν την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων είναι μελανές. Παραιτήσεις, δυσαρέσκεια, κόπωση, πενιχρές αμοιβές, απαξίωση. Αυτήν τη στιγμή, οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, με το πρόβλημα της υποστελέχωσης να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα και λύση να μη διαφαίνεται.

700 γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 400 λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης.

"Σοβαρές δυσχέρειες δημιουργούνται στη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα που νοσηλεύονται σε διάφορες κλινικές, αναφέρει ο πρόεδρος Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να προσφέρει φροντίδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς των κλινικών, παράλληλα με τους φιλοξενούμενους ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Οι λιγοστοί παθολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί δεν προλαβαίνουν να γυρνάνε όλες τις κλινικές των νοσοκομείων και να παρακολουθούν τους ασθενείς", υπογραμμίζει.

Η αρχή του προβλήματος στα χρόνια της κρίσης

Στις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής κρίσης συγκαταλέγεται και η μη προκήρυξη για αρκετά χρόνια ικανού αριθμού θέσεων ιατρών ΕΣΥ παρόλο που είχαμε τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις λόγω αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό. Με την πανδημία καλύφθηκε μερικά το πρόβλημα είτε με την αναστολή των συνταξιοδοτήσεων ή με την προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών μαζί με τις παρατάσεις υπηρεσίας ειδικευομένων, που είχαν βέβαια ολοκληρώσει το χρόνο εκπαίδευσης τους και θα έπρεπε να αποχωρήσουν, λέει στο capital.gr o Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων & Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Εκπρόσωπος Ελλήνων Παθολόγων στην UEMS.

Η μείωση των θέσεων των επικουρικών ιατρών και η διακοπή των αναστολών συνταξιοδότησης ανέδειξε σταδιακά το πρόβλημα στις ειδικότητες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του φόρτου εργασίας και σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα δεν τυγχάνουν ικανοποιητικής οικονομικής ανταμοιβής. Αποτέλεσμα ήταν τα Εργαστήρια της Ακτινολογίας, και τα Τμήματα-Κλινικές Αναισθησιολογίας και της Εσωτερικής Παθολογίας να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης, σημειώνει ο καθηγητής.

Υποστελέχωση, κακές συνθήκες και χαμηλές αμοιβές: Γιατί οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Παθολογία

Διαβάστε Επίσης

Γιατί οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Παθολογία

Οι Παθολόγοι σε ένα νοσοκομείο υποστηρίζουν όλες τις άλλες ειδικότητες αλλά και αναλαμβάνουν τα βαριά περιστατικά όπως και εκείνα με συννοσηρότητες που καμμιά άλλη ειδικότητα ακόμη και του παθολογικού τομέα δεν θέλει να αναλάβει. Ένα περιστατικό για παράδειγμα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια δεν γίνεται αποδεκτό για νοσηλεία στην Πνευμονολογική ή Καρδιολογική Κλινική και αντιμετωπίζεται από τους παθολόγους με την συμβουλευτική συνδρομή, όποτε απαιτηθεί, των ειδικών ιατρών.

Ανάλογα περιστατικά οι παθολόγοι βιώνουν στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών όπου έχουν σχεδόν πάντα την υποχρέωση να εξετάσουν την συντριπτική πλειοψηφία των προσερχομένων για εξέταση. Με αυτά καταδεικνύεται το μεγάλο εργασιακό φόρτο που βιώνουν οι παθολόγοι στα νοσοκομεία που σταδιακά επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο επειδή με τις αποχωρήσεις παθολόγων λιγοστεύει ο αριθμός τους και ο φόρτος εργασίας επιμερίζεται σε λιγότερους εργαζόμενους, τονίζει στο capital.gr ο κ. Χαλβατσιώτης.

Μεγάλο πρόβλημα προβάλλει επίσης από το γεγονός ότι οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν πλέον την ειδικότητα της Παθολογίας, κάτι που θα λέγαμε ότι ξενίζει: "Επειδή τα τελευταία χρόνια οι υποειδικότητες και εξειδικεύσεις της Παθολογίας έχουν και καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και καλύτερες οικονομικές προοπτικές οι νέοι γιατροί τις επιλέγουν αντί της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας. Σε λίγα χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι Παθολόγοι και λίγοι θα είναι και θα αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και αξιοπρεπείς αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό".

ΜΕΘ

Μη ελκυστικός ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, αλλά και σύγχυση αρμοδιοτήτων


Από την άλλη, στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ανταμοιβές δεν φαίνεται να είναι ελκυστικές για να ενταχθούν μαζικά οι παθολόγοι στον θεσμό του Προσωπικού, μας λέει ο κ. Χαλβατσιώτης. Ένα ακανθώδες επίσης σημείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους παθολόγους είναι η σύγχυση των αρμοδιοτήτων και του γνωστικού αντικειμένου του παθολόγου με άλλες ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα έχει αφαιρεθεί παράνομα και αντιδεοντολογικά η δυνατότητα παρακολούθησης ασθενών με διάφορα παθολογικά νοσήματα και έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά και για συντεχνιακούς και μόνο λόγους στις διάφορες ειδικότητες του Παθολογικού τομέα.

Συγχρόνως, η Πολιτεία διαχρονικά επέφερε σύγχυση όσον αφορά το γνωστικό αντικείμενο και το περιεχόμενο των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών μεταξύ των Παθολόγων και των Γενικών Ιατρών. Μάλιστα επέτεινε ακόμη περισσότερο την δυσαρμονία υποβαθμίζοντας του παθολόγους αφού αντί να προκηρύσσονται ξεχωριστές θέσεις παθολόγων και γενικών ιατρών στα κέντρα υγείας, δημιουργούν θέσεις που ανεξαρτήτως των προσόντων των ενδιαφερομένων προηγούνται στην κατάληψη οι γενικοί γιατροί. Πρέπει βέβαια να δεχτούμε ότι ο γενικό γιατρός έχει τον σημαντικό ρόλο του οικογενειακού γιατρού αλλά μπορεί να καλύψει με επάρκεια το ρόλο του παθολόγου όσο ακριβώς μπορεί να καλύψει και του παιδιάτρου αφού είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί όλες τις ηλικιακές ομάδες σε κάθε οικογένεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο νέος γιατρός που καλείται να αποφασίσει τι ειδικότητα θα επιλέξει, δεν συγκλίνει τελικά στο να αποφασίσει να γίνει παθολόγος και οι λίγοι που θα γίνουν θα φροντίσουν να αποφύγουν τις θέσεις με μεγάλες απαιτήσεις σε φόρτο εργασίας, με υποβάθμιση του ρόλου τους και με ευτελείς ανταμοιβές. Επομένως το πρόβλημα με τους παθολόγους στον δημόσιο τομέα σταδιακά θα επιδεινώνεται, υπερθεματίζει ο καθηγητής.

Μάλιστα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα το συναντήσουμε πιο έντονο στην περιφέρεια αφού εκεί θα ζητηθεί από νεότερα ηλικιακά άτομα να αναλάβουν με τις πενιχρές τους αποδοχές τα έξοδα εγκατάστασης-μετεγκατάστασης και συντήρησης ενδεχομένως μιας οικογένειας.

Γιατί δεν ικανοποιούν οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν

"Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρουμανίας, αναφέρει ο κ. Χαλβατσιώτης. "Η χώρα για να αναστρέψει το φαινόμενο του brain drain για τους γιατρού της τριπλασίασε τις αμοιβές τους μέσα σε μια νύχτα, πράγμα που ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό τη φυγή των γιατρών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και δημιούργησε και συνθήκες επιστροφής πολλών. Επομένως, οι μισθολογικές αυξήσεις που μετά τη φορολόγηση θα αφορούν αύξηση των αμοιβών με ποσό λιγότερο των 100 ευρώ δεν νομίζω ότι μπορεί να αντισταθμίσει και να οδηγήσει σε αναστροφή του φαινομένου αποχώρησης των γιατρών από το δημόσιο σύστημα στη χώρα μας ούτε να κάνει βέβαια την ειδικότητα της παθολογίας πιο ελκυστική".

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 10 Μαϊ 2024 | 18:12

Στέφανος Κασσελάκης για Άδωνι Γεωργιάδη: Επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργό

"Ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στο υπουργείο Υγείας με έναν στόχο Τη διάλυση του ΕΣΥ", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 09 Μαϊ 2024 | 12:51

Ανδρουλάκης: Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση επιστρατεύει "μπαλώματα"

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Απρ 2024 | 23:09

Τέλος τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία - Τι ισχύει για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 29 Απρ 2024 | 18:09

Νέα κόντρα Γεωργιάδη-Πολάκη για το ΕΣΥ: "Τολμάς ρε κακομοίρη και συγκρίνεις;"- "Δον Κιχώτης είσαι πολεμάς ανεμόμυλους"

"Πήγα στο νοσοκομείο Ζακύνθου και χειρούργησα, για να αποδείξω ότι ήταν ασφαλές", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- "Απλώς εφήρμοσε το νόμο" απάντησε ο υπουργός Υγείας.

"ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΠΕΙΡΑΞΕ" 29 Μαϊ 2024 | 15:51

Μυτιλήνη: Πώς το σμήνος των μελισσών επιτέθηκε στον οδηγό του βαν που λιποθύμησε - "Κάτι τις τρόμαξε" λένε

Πώς το σμήνος μελισσών επιτέθηκε στον οδηγό στη Μυτιλήνη. "Κάτι τις τρόμαξε", λένε οι μελισσοκόμοι.

ΘΕΛΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ 29 Μαϊ 2024 | 15:44

Χειροπέδες σε 48χρονο για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης- Το κόλπο με το δυστύχημα

Ο 48χρονος συλληφθείς επιχείρησε να εξαπατήσει και άλλους αλλά αυτοί ήταν "ψυλλιασμένοι"

ΕΦΕΤΕΙΟ 29 Μαϊ 2024 | 15:18

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Όταν αποφυλακίζεται κάποιος που σε έχει κυνηγήσει να σε σκοτώσει, φυσικά και ανησυχείς…

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου σχολίασε στην τηλεόραση το ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί η Εφη Κακαράντζουλα που την επιτέθηκε με το βιτριόλι

ΑΔΕΣΠΟΤΑ 29 Μαϊ 2024 | 14:49

Αγέλη σκύλων "κατασπάραξε" ηλικιωμένο- Τέσσερα χρόνια μετά, δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμο Πυλαίας να πληρώσει μεγάλη αποζημίωση

Η αποζημίωση που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Πυλαίας στα παιδιά του ηλικιωμένου είναι 200 χιλιάδες ευρώ

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 29 Μαϊ 2024 | 14:23

"Θα σας ανατινάξουμε όπως στο Παρίσι": Αυτό είναι το email στα 35 σχολεία της Αττικής - Απειλές και σε Κύπρο, Σλοβακία

"Υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σχολείο" ανέφερε το απειλητικό mail που εστάλη σήμερα, Τετάρτη το πρωί.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ 29 Μαϊ 2024 | 14:07

Καιρός: Έρχεται μίνι καύσωνας - Ποιες μέρες ο υδράργυρος θα χτυπήσει 36άρια - Πρόγνωση Αρναούτογλου

Με υψηλές θερμοκρασίες μπαίνει ο Ιούνιος - Εκτοξεύεται ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα

ΕΣΒΗΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ 29 Μαϊ 2024 | 13:29
ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 29 Μαϊ 2024 | 13:20

Ο Μαγιορκίνης προειδοποιεί για τον δάγκειο πυρετό: Σύμμαχοί του η ζέστη και το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης"

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί τι συμβαίνει με τον δάγκειο πυρετό. Σύμμαχοί του η άνοδος της θερμοκρασίας και το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης".

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 29 Μαϊ 2024 | 13:13

Σε lockdown η Νέα Φιλαδέλφεια για τον τελικό του Conference League: Κλειστοί δρόμοι, αλλαγές στα ΜΜΜ [εικόνες - βίντεο]

Σε κατάσταση lockdown βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η Νέα Φιλαδέλφεια, ενόψει του τελικού του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα.