Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Τρίπολης, κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς και κακοποίηση ανηλίκων.
Σύμφωνα με το news247.gr, από τις έρευνες της ΕΛΑΣ προέκυψε πως ο σκηνοθέτης είχε στο σπίτι του μια επιστολή, η οποία εμπεριείχε καταγγελία εις βάρος του προς το Αρσάκειο, όπου εργάστηκε επί σειρά ετών. Στην επιστολή που είναι ανυπόγραφη, ιδιόγραφη, δεν έχει επάνω ημερομηνία και απευθύνεται προς τον "Κο Πρόεδρο", ο αποστολέας καταγγέλλει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης παρασέρνει μαθήτριες του σχολείου σε ερωτικές ιστορίες και τον καλεί να δώσει λύση.
Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
"Κε Πρόεδρε,
Ξέρω ότι λόγω πολύπλευρης δραστηριότητας δεν παρακολουθείτε στενά τα σχολικά δρώμενα. Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος όμως έχετε υποχρέωση να γνωρίζετε τα θέματα που έχουν σχέση με τις ηθικές αρχές του σχολείου. Σας μιλώ για το Δ. Λιγνάδη που βρίσκεται εκεί με την ανοχή σας και μερικών άλλων και διευθύνει το θεατρικό τμήμα.
Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε ήδη να είχε απομακρυνθεί για να μην παρασύρει και άλλες μαθήτριες σε ερωτικές ιστορίες. Το ξέρουν γονείς, μαθητές, καθηγητές αλλά σιωπούν. Συστηματικά το άτομο αυτό μεταφέρει στο σπίτι του μαθήτριες με όλες τις οδυνηρές συνέπειες. Δώστε δυναμική λύση για να μην συνεχίσουν αυτά τα οδυνηρά περιστατικά. Για τη φήμη τη δική σας και του σχολείου μας".
Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσίευσε η ενημερωτική ιστοσελίδα, η επιστολή ήταν εντός φακέλου όπου φέρει το λογότυπο της "Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας". Κάτω από το λογότυπο ο φάκελος φέρει την ένδειξη "πρόεδρος", ενώ ο αποστολέας έχει σημειώσει επάνω στο φάκελο πως ο παραλήπτης του είναι ο "Κύριος Δημήτρη Λιγνάδη" και την ένδειξη "Ι.Α.Χ." ("Ιδίαις Αυτού Χερσίν").
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, τονίζει ότι "από τα στοιχεία (το λογότυπο του φακέλου της επιστολής, την ένδειξη "Πρόεδρος", και τον χαρακτηρισμό "πανεπιστημιακός δάσκαλος") συμπεράναμε πως το γράμμα είχε αποσταλεί στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Πανεπιστημιακό κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, κατά το διάστημα 1993-2001 όταν ο Λιγνάδης ήταν επικεφαλής στο θεατρικό εργαστήριο των Αρσακείων".
Τι απαντά ο Γιώργος Μπαμπινιώτης
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης από την πλευρά του, απαντώντας στον συντάκτη που του έθεσε σειρά ερωτημάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα, διαψεύδει ότι "περιήλθε εις γνώση του έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον Δ. Λιγνάδη" ενώ δηλώνει "άγνοια¨για τη συγκεκριμένη επιστολή.
Παράλληλα επισημαίνει πως "αυτό που προκύπτει ως αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι η συγκεκριμένη επιστολή, εφόσον υφίσταται, εστάλη σε εκείνον μέσω του συγκεκριμένου φακέλου από εμένα και αφότου εγώ είχα γίνει αποδέκτης αυτής. Τα συμπεράσματα αυτά είναι απολύτως αναληθή και έωλα".
Παράλληλα, τονίζει πως το δημοσίευμα αναληθή και έωλα.
Συγκεκριμένα, ο προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας απάντησε στο ζήτημα τα εξής:
"Επαναλαμβάνω και εμμένω στη δήλωσή μου ότι ουδέποτε περιήλθε εις γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον Δ. Λιγνάδη. Ως εκ τούτου, προφανώς αγνοώ την ύπαρξη της επιστολής στην οποία αναφέρεστε. Σημειώνω ότι κατά τα λεγόμενά σας είναι μια επιστολή άγνωστου συντάκτη, συνταχθείσα σε άγνωστο χρόνο αφού δεν φέρει ούτε υπογραφή, ούτε ονοματεπώνυμο, ούτε ημερομηνία. Επιχειρείτε την σύνδεση αυτής με εμένα στη βάση του ότι, όπως αναφέρετε, βρέθηκε εντός φακέλου της Φ.Ε. με αποδέκτη τον Δ. Λιγνάδη.
Αντιλαμβάνεσθε προφανώς ότι ως εκ της αλληλογραφίας του Δ. Λιγνάδη με το Γραφείο Προέδρου της Φ.Ε. δεν αποκλείεται εκείνος να είχε στην κατοχή του τέτοιους φακέλους. Αυτό που προκύπτει ως αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι η συγκεκριμένη επιστολή, εφόσον υφίσταται, εστάλη σε εκείνον μέσω του συγκεκριμένου φακέλου από εμένα και αφότου εγώ είχα γίνει αποδέκτης αυτής. Τα συμπεράσματα αυτά είναι απολύτως αναληθή και έωλα.
Εκτιμώντας ότι τηρείτε την δημοσιογραφική δεοντολογία σημειώνω περαιτέρω τα εξής:
(α) Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου όχι μόνον να κάνω την ως άνω αρχική δήλωση άγνοιας καταγγελιών αλλά και να εξακολουθώ να εμμένω σε αυτήν μέχρι και σήμερα, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή δύναται να εμφανιστεί λ.χ. ο συντάκτης μιας τέτοιας φερόμενης επιστολής ή οποιοσδήποτε τρίτος και να δηλώσει ότι με είχε καταστήσει κοινωνό τέτοιων περιστατικών.
(β) Εάν υπήρχε οποιαδήποτε γνώση και πρόθεση συγκάλυψης, προφανώς τα κρίσιμα έγγραφα δεν θα διαβιβάζονταν τυπικά μέσω επίσημων φακέλων με τον λογότυπο της Φ.Ε.
(γ) Το απλούστερο για εμένα θα ήταν, αντί να δηλώσω επισήμως και σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε περιήλθε σε γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον Δ. Λιγνάδη (όπως είναι η αλήθεια), να πράξω ακριβώς το αντίθετο: να ισχυριστώ δηλαδή, υιοθετώντας ανυπόστατες φήμες, ότι υπήρξε όντως σχετική καταγγελία και για τον λόγο αυτόν τον απέπεμψα από την Φ.Ε. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και γι’ αυτό, όσο και αν θα ήταν προτιμότερο για εμένα, δεν το υποστήριξα ποτέ.
Κλείνοντας αναφέρω ότι, αν είχε όντως περιέλθει εις γνώση μου μια τέτοια επιστολή, θα είχα πράξει τα αυτονόητα, τα οποία και εσείς με ρωτάτε αν έλαβαν χώρα. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ
Σύμφωνα με τα ανωτέρω σάς ενημερώνω πως η σύνδεση την οποία επιχειρείτε να κάνετε είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΛΗΘΗΣ και ―ενόψει των νομικών ενεργειών στις οποίες άμεσα θα προβώ, όπως έκανα αποδεδειγμένα και μέχρι σήμερα― επιφυλάσσομαι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μου.
Με αγανάκτηση για την προσπάθεια συνδέσεως του ονόματός μου με μια υπόθεση με την οποία ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχω".