Υπόθεση Λιγνάδη: Εξώδικο της ΟΙΕΛΕ στην Κεραμέως για τα Αρσάκεια Σχολεία

Η ΟΙΕΛΕ ζητά να διερευνηθεί η εργασιακή σχέση του Δημήτρη Λιγνάδη με το σχολείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρσάκειο

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) απέστειλε σήμερα εξώδικο προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμεώς με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη και τις καταγγελίες αποφοίτων του Αρσάκειου για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μαθητών.

"Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα εξώδικη-πρόσκληση-διαμαρτυρία προς την Υπουργό Παιδείας, λόγω της αδράνειας που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών στα Αρσάκεια Σχολεία από τον εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ενδεχομένως και από άλλα στελέχη του σχολείου" αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Παράλληλα καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αδράνεια και "περίεργη στάση ανοχής" και ζητά έλεγχο στα Αρσάκεια προκειμένου να διερευνηθεί η εργασιακή σχέση Λιγνάδη με το σχολείο ή οποιουδήποτε άλλου εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

αδράνεια-απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβει συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές καταγγελίες και μαρτυρίες και ότι έχει εκδοθεί Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στο οποίο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην διαχρονική εγκληματική δράση του εν λόγω. Όπως αναφέρει η εξώδικη διαμαρτυρία μας, αυτή η περίεργη στάση ανοχής του Υπουργείου βλάπτει πολύ σοβαρά το σχολείο, καθώς διασύρονται εκπαιδευτικοί και διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του, ενώ αποθρασύνονται όσοι επιδιώκουν να συγκαλυφθεί το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο.

Η Ομοσπονδία μέσω της εξώδικης αυτής πρόσκλησης-διαμαρτυρίας ζητά η Υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε άμεσο διοικητικό-οικονομικό έλεγχο των Αρσακείων Σχολείων και να διερευνήσει την εργασιακή σχέση του Δημήτρη Λιγνάδη (ή όποιου άλλου εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης) με το σχολείο" σημειώνεται στο ίδιο κείμενο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επιστολή Κουρουτού στον Πρωθυπουργό: Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός απέστειλε επιστολή για το ίδιο ζήτημα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας "επιχείρηση εκφοβισμού όσων καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης εκ μέρους της ηγεσίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Προέδρου της κ. Μπαμπινιώτη".


Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές μαρτυρίες και καταγγελίες για απεχθείς πράξεις βίας και σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλούς χώρους του κοινωνικού φάσματος με συνέπεια την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Μεταξύ αυτών αναδείχθηκαν και σοβαρότατες καταγγελίες τόσο για το ρόλο και τη δράση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι πρότινος εκπαιδευτικού συνεργάτη θεατρικής αγωγής των Αρσάκειων Σχολείων, ενδεχομένως και για κάποια άλλα στελέχη του ιστορικού αυτού Ιδρύματος, με καταφανείς ενδείξεις για την προσπάθεια αποσιώπησης και υποβάθμισης της σοβαρότητας του θέματος από τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

Δυστυχώς, Κύριε Πρωθυπουργέ,

κάποιοι επιχειρούν να χρωματίσουν πολιτικά την κακοποίηση των παιδικών σωμάτων και ψυχών, να μετατρέψουν δόλια μια βαρύτατη κοινωνική παθογένεια σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Κάποιοι, αντί να εστιάσουν στην κάθαρση, στην απομόνωση και στην τιμωρία των υπαιτίων επέλεξαν την "εργαλειοποίηση" του θέματος επενδύοντας στον αποπροσανατολισμό και τη συσκότιση της πραγματικότητας είτε για να ενισχύσουν τη σύγχυση και τη γενίκευση της κοινωνικής αδιαφορίας, είτε για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες οι οποίες αποδεικνύονται διαχρονικές και εξαιρετικά βαρύτατες. Κι αυτό γιατί απέναντι στην σεξουαλική κακοποίηση, στο βιασμό, στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στην κάθε λογής βία και κατάχρηση εξουσίας δεν μπορούμε ούτε να αμυνόμαστε, ούτε να προσποιούμαστε τους αδιάφορους πίσω από "ηθικολογίες" και ρητορικές πομφόλυγες.

Εδώ και μερικές εβδομάδες αν και καταγγέλλονται στη δημόσια σφαίρα σοβαρότατα περιστατικά βίας, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών, κυρίως στα Αρσάκεια Σχολεία, αν και έχει εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για κακοποίηση ανήλικων παιδιών, ο κρατικός επόπτης, το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια που να υποδηλώνει, έστω, ένα προσχηματικό ενδιαφέρον για τη σοβαρότητα του θέματος. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν δέσμια αρμοδιότητα πειθαρχικής παρέμβασης τη στιγμή που ο διοικητικός και οικονομικός έλεγχος των ισότιμων σχολείων (στα οποία ανήκουν τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας) προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 682/77 με την τοποθέτηση ειδικών υπαλλήλων-επιτρόπων με απόφαση Υπουργού Παιδείας.

Ενημερωτικά και μόνο, σάς αναφέρω ότι τα Αρσάκεια Σχολεία υπάγονται στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολείο, μ’ άλλα λόγια διέπονται από ειδικό νομοθετικό καθεστώς. Επομένως, σύμφωνα και με τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Πολιτεία και τα συντεταγμένα θεσμικά της όργανα έχουν καθήκον να ασκούν αυξημένη διοικητική εποπτεία στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυστυχώς κύριε Πρωθυπουργέ,

η προκλητική αδράνεια και αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας πλήττει ανυπολόγιστα την ουσιαστική αλλά και συμβολική λειτουργία του ιστορικού αυτού εκπαιδευτηρίου, τη στιγμή που αφήνει "ανέγγιχτα" τα όσα καταμαρτυρούνται και καταγγέλλονται από δεκάδες πρώην μαθητές των Αρσακείων στη δημόσια σφαίρα. Η απουσία παρέμβασης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή τη συγκυρία ενισχύει το διασυρμό των εκπαιδευτικών και του έργου τους, αυξάνει την καχυποψία και την απογοήτευση της κοινωνίας δίνοντας το μήνυμα της συγκάλυψης αλλά και της απουσίας κάθε μορφής κοινωνικού και δημόσιου ελέγχου σε πράξεις που πλήττουν το κοινό περί δικαίου και ηθικής αίσθημα. Η παρέμβαση αυτή οφείλει να λάβει χώρα λόγω της οφειλόμενης αυξημένης διοικητικής εποπτείας επί των ισότιμων σχολείων και δεν πρέπει να συγχέεται με την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση.

Προσωπικά, έχοντας πλήρης επίγνωση της κρισιμότητας και της σοβαρότητας του θέματος ζήτησα δημόσια από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την απομάκρυνση του Προέδρου της Γ. Μπαμπινιώτη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη και η διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής κωφεύει. Αντιθέτως, αναδύεται μια πανικόβλητη προσπάθεια συγκάλυψης και εκφοβισμού αφού ο κ. Μπαμπινιώτης, αντί να πρωτοστατεί στις ενέργειες
κάθαρσης επιτίθεται εμμονικά κατά όσων καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης. Γιατί άραγε;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για τους παραπάνω λόγους και βάσει της θεσμικής σας ιδιότητας, έχετε την ηθική αλλά και την πολιτική υποχρέωση να παρέμβετε αποφασιστικά, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών και θεσμικής ολιγωρίας. Η διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης των Αρσακείων, αλλά και κάθε υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών σε οποιοδήποτε σχολείο, μεγάλο ή μικρό, δημόσιο ή ιδιωτικό, απαιτείται να καταστεί επείγουσα προτεραιότητα του δικού σας προσωπικού ενδιαφέροντος.

Οφείλετε να μεριμνήσετε, ώστε όλοι όσοι επιχειρούν να συγκαλύψουν ή αδρανούν ή ολιγωρούν να πράξουν τα δέοντα απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις, απαιτείται να πάψουν να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Πολιτείας. Η απομόνωση και η απομάκρυνσή τους από τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή για την κάθαρση και την απόδοση δικαιοσύνης στις παιδικές και εφηβικές ψυχές που τραυματίστηκαν από "ευπρεπείς" ασυνείδητους που δρούσαν και δρουν ανενόχλητοι ελέω της σιωπής και της θεσμικής αδιαφορίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ

Μιχάλης Κουρουτός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 13 Απρ 2021 | 12:36

Κεραμέως: Στις 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς

Στην ένταξη των εκπαιδευτικών στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, από τις 21 Απριλίου, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΤΟ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 12 Απρ 2021 | 10:57

Κεραμέως: Μπορεί να γίνεται μάθημα στο προαύλιο ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά

Η Ν. Κεραμέως είπε πως μπορεί τα σχολεία να διαμορφώσουν το μάθημα στο προαύλιο του σχολείου, ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ 11 Απρ 2021 | 19:26

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέο "χτύπημα" - Αποφασίστηκε η δια βίου διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Η γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών το μεσημέρι της Κυριακής αποφάσισε να διαγράψει δια βίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη

11 Απρ 2021 | 18:49

Έκτακτη Γενική συνέλευση του ΣΕΗ: Θα συζητηθεί το αίτημα διαγραφής του Δημήτρη Λιγνάδη [εικόνες]

Η Συνέλευση πραγματοποιείται με πρώτο θέμα στη λίστα της ψηφοφορίας τη διαγραφή του τέως αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Απρ 2021 | 13:05

Μαζικά προμηθεύονται τα self test οι μαθητές- Εφυγαν ήδη 315.000 κουτιά από τα φαρμακεία

Μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών για τα self test που διατίθενται από προχθές από τα φαρμακεία

ΑΝΤΙΣΤΡΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 10 Απρ 2021 | 10:52

Κεραμέως: Self tests και στο βοηθητικό προσωπικό των σχολείων - Τι θα γίνει με τις εξετάσεις ξένων γλωσσών

"Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν από τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδα και οι δηλώσεις στην πλατφόρμα ξεκινούν από αύριο} τόνισε η κα Κεραμέως.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 08 Απρ 2021 | 16:45

Υπόθεση Λιγνάδη: Συγκλονίζει ο 23χρονος που καταγγέλλει βιασμό στα 15 του - Δεν την παλεύω με τη ζωή μου

Συγκλονίζουν τα μηνύματα του 23χρονου που καταγγέλει πώς βιάστηκε από τον Λιγνάδη στα 15 του - Τους τελευταίους μήνες δεν την παλεύω με τη ζωή μου

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Απρ 2021 | 09:08

Κεραμέως: Πριν το Πάσχα δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά

Τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά έως και το Πάσχα - Οσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 08 Απρ 2021 | 07:24

Ανοίγουν τα Λύκεια από Δευτέρα: Δύο υποχρεωτικά self tests για μαθητές και καθηγητές - Αναλυτικά η διαδικασία

Πώς θα γίνονται τα self tests - Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές αν βγαίνει θετικό το τεστ - Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιστροφή στα θρανία

ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 07 Απρ 2021 | 20:53

Το "λάθος" του Κικίλια: Έδωσε το... υπουργείο του στην Κεραμέως [βίντεο]

Άμεση η αντίδραση της Νίκης Κεραμέως που διόρθωσε τον Βασίλη Κικίλια.

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ 07 Απρ 2021 | 19:25

Υπόθεση Λιγνάδη: Δεκτό το αίτημα για άρση απορρήτου των επικοινωνιών του

Αποφασίστηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Δημήτρη Λιγνάδη που είναι προσωρινά κρατούμενος για το αδίκημα του βιασμού

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 07 Απρ 2021 | 18:00

Επίσημο: Ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου σε όλη τη χώρα - Δύο υποχρεωτικά self tests ανά βδομάδα για μαθητές-καθηγητές

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη από τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Self tests κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για μαθητές και καθηγητές - Τι πρέπει να κάνετε αν το τεστ βγει θετικό

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 07 Απρ 2021 | 16:57

Πληροφορίες ότι διαφώνησε ο Σωτήρης Τσιόδρας με το άνοιγμα των σχολείων

Πληροφορίες θέλουν τον Σωτήρη Τσιόδρα να διαφωνεί με το άνοιγμα των Λυκείων