Follow us

Υπουργείο Υγείας: Δεν είναι φωτογραφικός ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου της μήτρας

Διαψεύδονται από το υπουργείο Υγείας, δημοσιεύματα σχετικά με το πρόγραμμα του υπουργείου για τον καρκίνο της μήτρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πραγματοποιείται φωτογραφικός διαγωνισμός για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου της μήτρας, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διάψευσή τους και δηλώνει ρητά ότι: "δεν αποκλείεται κανένας ο οποίος διαθέτει τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές που έχουν τεθεί με γνώμονα την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Ο σχεδιασμός του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου της μήτρας έγινε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει συσταθεί με τον νόμο 4675/2020 και καθορίζει το επιστημονικό πρωτόκολλο κάθε προληπτικού προγράμματος, βασιζόμενη σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες, με στόχο την υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τους πολίτες.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι "άλλαξαν τα κριτήρια" καθιστώντας τον διαγωνισμό "φωτογραφικό" με απαιτήσεις που δήθεν ευνοούν συγκεκριμένη εταιρεία. Παράλληλα η προδιαγραφή που προβλέπει υποχρεωτική έγκριση από FDA ή WHO καταγγέλλεται ως αχρείαστη

Απαντάμε:

Είναι αδιανόητο να στοχοποιείται ένα πρόγραμμα ως δήθεν φωτογραφικό και μάλιστα να αναφέρεται ότι υπάρχει φωτογραφικός διαγωνισμός, τη στιγμή που μιλάμε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές συμμετοχής των παρόχων υγείας (ιατρών, κέντρων και εργαστηρίων) στο πρόγραμμα και όχι για διαγωνισμό.

Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται κανένας ο οποίος διαθέτει τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές που έχουν τεθεί με γνώμονα την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Αν κάθε πρόγραμμα που γίνεται με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας θεωρείται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, δεν θα έπρεπε να βάζουμε κανένα ποιοτικό κριτήριο ποτέ, διότι πάντα κάποιος θα αποκλειόταν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι κάθε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων διενεργείται με τα πλέον αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και επιστημονικά πρωτόκολλα, όπως άλλωστε υπαγορεύουν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών φορέων.

Πράγματι, το Υπουργείο Υγείας υιοθέτησε την επιστημονική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και ζητά τα τεστ και τα αντιδραστήρια που θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκεκριμένη εξέταση να έχουν πιστοποίηση για πρωτογενή πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από οργανισμούς υψηλού επιστημονικού κύρους όπως είναι ο FDA και ο WHO.

Μια απλή αναζήτηση στον ιστότοπο των οργανισμών αυτών αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, αρκετές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.

Για κάθε προϊόν, είτε είναι φαρμακευτικό σκεύασμα είτε ιατρική συσκευή, είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που στηρίζονται στην υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εκάστοτε προϊόντων. Αυτό ζητάμε κι εμείς: τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα.

Με βάση λοιπόν τις προδιαγραφές της ΕΕΔΥ, το Υπουργείο έθεσε προδιαγραφές με υψηλά πρότυπα προκειμένου να έχουμε την τελευταία τεχνολογία σε επίπεδο δειγματοληψίας και εργαστηριακής ανάλυσης ώστε να διασφαλίζεται:

α) υψηλή ευαισθησία: να ανιχνεύει δηλαδή η ανάλυση ακόμα και την ελάχιστη παρουσία του ιού HPV και κάθε τύπου του ιού HPV.

και

β) υψηλή ειδικότητα: να ανιχνεύει τον συγκεκριμένο ιό και όχι κάποιον άλλο, και να διαχωρίζει τους συγκεκριμένους τύπου ιού που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι "δεν δικαιολογείται" το κριτήριο της μεγαλύτερης δυναμικότητας και πως "δεν έχει καμία πρακτική σημασία".

Απαντάμε:

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που αξιολογούν την ποιότητα των πληθυσμιακών προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η πιο επιτυχημένη χώρα της Ευρώπης στο HPV-DNA screening είναι η Ολλανδία.

H Ολλανδία έχει μειώσει τον αριθμό των εργαστηρίων που διενεργούν τις αναλύσεις HPV-DNA test από 40 σε 5 με ημερήσια παραγωγικότητα 450 δείγματα ανά εργαστήριο.

Διαβάστε Επίσης

Κάτι που επιβεβαίωσαν και διακεκριμένοι επιστήμονες στη χώρα μας, στο 7ο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "HPV και Βιοδείκτες στη Μαιευτική και Γυναικολογία" που έγινε στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 2023, όπου επεσήμαναν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το υπόδειγμα της Ολλανδίας, της Γαλλίας καθώς και άλλων χωρών της Ευρώπης που έχουν λίγα εργαστήρια να πραγματοποιούν τις αναλύσεις για το HPV-DNA test κεντρικά, με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που παράγουν άνω των 300 δειγμάτων ανά 8ωρο, ώστε να διασφαλίζεται ότι αφενός δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι στην ανάλυση, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία ως προς την υψηλή ποιότητα και καλύτερη διαχείριση των αποτελεσμάτων.

Επίσης ανέφεραν το παράδειγμα της Ολλανδίας που πρόκειται να μειώσει περαιτέρω από 5 σε 3 τα σχετικά εργαστήρια. Εμείς ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτή είναι η μόνη μας προτεραιότητα. Αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό, αλλά κάτι που αποδεικνύεται με ισχυρά επιστημονικά τεκμήρια.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ρητά ότι δεν αποκλείουμε κανέναν από το να συμμετέχει στο πρόγραμμα εφόσον πληροί τις προδιαγραφές, ίσα ίσα που δίνουμε κίνητρο με τη δράση αυτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες σε όλη την επικράτεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΠΑ 16 Μαϊ 2024 | 19:34

Αποκάλυψη-σοκ από τον Μπομπ Μενέντεζ: Η σύζυγός του Ναντίν νοσηλεύεται με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο

"Φυσικά και ανησυχούμε για τη σοβαρότητα και το προχωρημένο στάδιο της νόσου", είπε στη δήλωσή του, ο 70χρονος Μενέντεζ.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15 Μαϊ 2024 | 17:00

Όλγα Βλαχοπούλου: Διαγνώστηκε με καρκίνο η γνωστή στιχουργός - Το μήνυμά της για τη μάχη που δίνει

Με καρκίνο στο στήθος διαγνώστηκε η Όλγα Βλαχοπούλου - Το μήνυμά της για την πρόληψη.

ΤΙ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ 15 Μαϊ 2024 | 16:39

Διάγνωση του καρκίνου: Πώς οι πρωτεΐνες αίματος μπορούν να δώσουν προειδοποιητικά σημάδια έως και 7 χρόνια νωρίτερα

Για τους ερευνητές του καρκίνου το ιερό δισκοπότηρο είναι να πετύχουν μεθόδους πρόληψης - Επιστήμονες της Οξφόρδης βρήκαν κάτι σημαντικό σχετικά με τις πρωτεΐνες αίματος

ΙΣΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ 14 Μαϊ 2024 | 18:08

Ογκολόγος θεράπευσε τον δικό του καρκίνο στον εγκέφαλο - Η πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για ασθενείς με μελάνωμα

Ίσως ανοίγει τον δρόμο για θεραπείες όγκων στον εγκέφαλο - Η μαρτυρία του Αυστραλού ογκολόγου για τη δική του μάχη με τον καρκίνο

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Μαϊ 2024 | 17:20

Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap - Ποιες γυναίκες είναι δικαιούχες

Τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-29 στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 13 Μαϊ 2024 | 16:50

Συγκλονίζει ο Βασιλιάς Κάρολος που μιλά ανοιχτά για τον καρκίνο: Έχασα την αίσθηση της γεύσης

Ο βασιλιάς τη Βρετανίας Κάρολος μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο

13 Μαϊ 2024 | 08:55

Οι 4 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Οι τέσσερις βασικές τροφές που οι ειδικοί συστήνουν να κόψουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.

ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 09 Μαϊ 2024 | 10:45

ΗΠΑ: Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου κατά 500% σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία

Αυξήθηκαν δραματικά οι καρκίνοι του παχέως εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους.

ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ 08 Μαϊ 2024 | 16:53

"Καμπανάκι" του Υπουργείου Υγείας για το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης: Ποιοι και πώς πρέπει να προστατευτούν

Από την Πέμπτη 9 Μαΐου αναμένεται νέα αύξηση συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ 08 Μαϊ 2024 | 07:37

Οι 4 τροφές που πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ" 04 Μαϊ 2024 | 08:24

Η Κέιτ Μίντλετον είναι η καλύτερη μαθήτρια: Η μελλοντική βασίλισσα έδειξε ότι έχει "το σθένος" της Ελισάβετ

"Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν": Ο τρόπος που η Κέιτ Μίντλετον ακολούθησε το παράδειγμα της Ελισάβετ και έδειξε το θάρρος και το σθένος της

ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 03 Μαϊ 2024 | 09:27

Ελπίδες από εξατομικευμένο εμβόλιο για θανατηφόρο καρκίνο εγκεφάλου - Υποσχόμενα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, η οποία υπενθυμίζεται χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 02 Μαϊ 2024 | 16:28

Σοκ με κορυφαία βολεϊμπολίστρια: H Πέννυ Ρόγκα του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο - "Η μάχη μόλις ξεκίνησε"

Η Πέννυ Ρόγκα, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία