Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις

Εχει μπει στη ζωή 130 εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου. Η υστερία γύρω από το Fornite που στέλνει τους γονείς σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το video game της Epic Games έκλεισε ένα χρόνο ζωής. Σήμερα είναι στην πρώτη θέση της προτίμησης των gamers όλου του κόσμου αφού τουλάχιστον 130 εκατομμύρια χρήστες ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με αυτό. Oι New York Times και ο Guardian παρομοιάζουν την υστερία που έχει δημιουργηθεί γύρω απ' αυτό με την Beatlemania, επαγγελματίες παίκτες κερδίζουν δισεκατομμύρια από το streaming των παιχνιδιών τους στο Youtube, σχολές χορού διδάσκουν τις χορευτικές κινήσεις των άβαταρ, ενώ γονείς από όλο τον κόσμο συρρέουν σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, ανήσυχοι για τον πιθανό εθισμό των παιδιών τους.

Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις

Παιδιά «καλωδιωμένα» που βγάζουν άναρθρες κραυγές

Το φαινόμενο Fortnite «δημιουργεί» παιδιά που «καλωδιωμένα» με ακουστικά, μικρόφωνο, τζόιστικ μιλούν με φίλους που παίζουν παράλληλα στα σπίτια τους, επικοινωνώντας με αόρατους συνομιλητές, βγάζοντας αναρθρες κραυγές σε ένα εικονικό περιβάλλον γεμάτο αγωνία κι ένταση που φυσικό είναι να υποθλέπτει την ανάπτυξη βίας. Κι αυτό διότι το Fortnite είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης που περιλαμβάνει δύο είδη: το Fortnite Save the World και το Fortnite Battle Royal. Στο πρώτο υπάρχουν τέσσερις παίκτες που πολεμούν ζόμπι και άλλα τέρατα και προστατεύονται φτιάχνοντας οχυρά, ενώ στο δεύτερο οι 100 παίκτες που παίζουν πρέπει να πολεμήσουν μεταξύ τους και στο τέλος να μείνει μόνο ένας ζωντανός. Για να γίνει αυτό ψάχνουν για όπλα, φτιάχνουν οχυρώσεις. Ανάλογα με τον παίκτη, άλλος θα είναι επιθετικός, άλλος θα προτιμήσει τις συμμαχίες, ενώ άλλοι θα κρυφτούν και θα επιτεθούν αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο.

Παρότι το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω, έχει καταφέρει να διεισδύσει και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες και κυρίως στα παιδιά από 7 έως και 12 ετών, αλλά και σε ενήλικες, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετές ώρες της καθημερινότητάς τους μπροστά από μια οθόνη παίζοντας μανιωδώς δημιουργώντας μια παράξενη εικόνα κάποιου που μοιάζει «wired in» –με τον τρόπο που απομονώνονται από το περιβάλλον οι προγραμματιστές που γράφουν κώδικα.

Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις - εικόνα 2

Το Fortnite υπεύθυνο και για ...διαζύγια

Η πρωτοφανής, για τέτοιον τύπο παιχνιδιού, συχνότητα ενασχόλησης ενήλικων έχει και παράπλευρες συνέπειες. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο βρετανικό website Divorce Online, το δημοφιλές video game περιλαμβάνεται πλέον και επίσημα στις αιτίες διαζυγίου. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 περίπου στο 5% των 4.665 αιτήσεων διαζυγίων που κατατέθηκαν στο Ην. Βασίλειο ανέφεραν ως αιτία την εξάρτηση ενός από τους δύο συζύγους από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως μάλιστα εκτιμούν οι αναλυτές του site, ο αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, επειδή αρκετοί διστάζουν να αναφέρουν ρητά τη συγκεκριμένη αιτία. Να υποσημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για αντρικό χόμπι, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Στις ΗΠΑ, το 27% όσων παίζουν Fortnite είναι γυναίκες, με το ποσοστό τους να αυξάνεται εντυπωσιακά στις τάξεις των εφήβων.

Video game Fortnite: Η beatlemania της εποχής με ανησυχητικές διαστάσεις - εικόνα 3

Μα πως έχει έσοδα πάνω από 2 δις αφού είναι δωρεάν;

Παρότι το «κατέβασμά» του είναι δωρεάν και μπορεί να παιχτεί σε όλες τις πλατφόρμες, τους υπολογιστές και τα smartphones (στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην επιτυχία του), έχει αποφέρει το 2018 πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη και θεωρείται επισήμως το πιο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι του κόσμου. Από πού έρχονται τα έσοδα; Σύμφωνα με τον πανέξυπνο σχεδιασμό του, από τις εντός εφαρμογής αγορές, στην προκειμένη περίπτωση τα skins, δηλαδή τις εμφανίσεις των άβαταρ, που επιτρέπουν στον παίκτη να μεταμορφώνει το άβατάρ του σε διαφορετικές προσωπικότητες. Τεράστια σημασία δίνεται στα skins, αλλά και στα emotes – τις χορευτικές κινήσεις των άβαταρς –, οι οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται παντού. Ποπ σταρ τα χρησιμοποιούν στα λάιβ τους, ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν με αυτά, σχολές χορού τα διδάσκουν σε πιτσιρίκια.

O Ninja, από τους πιο διάσημους παίκτες του Fortnite, ο οποίος σε ηλικία 26 ετών κερδίζει περισσότερα από 500.000 δολάρια τον μήνα παίζοντας και σχολιάζοντας το Fortnite μέσα από το κανάλι του στο YouTube
O Ninja, από τους πιο διάσημους παίκτες του Fortnite, ο οποίος σε ηλικία 26 ετών κερδίζει περισσότερα από 500.000 δολάρια τον μήνα παίζοντας και σχολιάζοντας το Fortnite μέσα από το κανάλι του στο YouTube

Διάσημοι γονείς απέναντι στο φαινόμενο Fortnite

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μανίνα Ζουμπουλάκη, έχει θετική στάση υπέρ του Fortnite. Συγκεκριμένα έχει γράψει στην Athens Voice:

«...Θα έπρεπε κανονικά ως γονιός να είμαι εναντίον αλλά… η αντιστοιχία με τα κόμικς με κόβει. Και τα κόμικς είχανε μέσα βία, σεξ (όχι όσο θα θέλαμε), ένταση, περιπέτεια και ηρωισμούς, όπως τα σημερινά γκέημς. Βλέπω τον μικρό να σημαδεύει, να πυροβολεί στην οθόνη, να χτυπάει, να πετάει στον αέρα, να πηδάει από βράχους, να ταξιδεύει με ανεμόπτερο, να κάνει σημεία και τέρατα καθισμένος στην πολυθρόνα και η αλήθεια είναι ότι τα έκανα κι εγώ αυτά στην ηλικία του, απλώς χωρίς οθόνη και τηλεχειριστήριο...»

Σε αντίθετη γραμμή, πολλοί γνωστοί ηθοποιοί που είναι γονείς, όπως η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή της σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι οι γιοι της είναι φανατικοί παίκτες του Fortnite, ενώ έχει παραδεχτεί ότι εκείνη και ο σύζυγός της προσπαθούν να βάλουν όρια στα παιδιά τους, αλλά εκείνα αντιστέκονται... σθεναρά! «Προσοχή στο Fortnite», έχει γράψει στη σελίδα του στα social media ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ένας ακόμα γνωστός γονιός.

Επίσημα στη λίστα των ψυχικών διαταραχών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταχώρησε επίσημα τον εθισμό στο gaming στη λίστα των ψυχικών διαταραχών. Με δεδομένο ότι η στροφή σε αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας από ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, είναι σημαντικό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ενθαρρυνθεί η υγιής χρήση, χωρίς να δαιμονοποιείται συνολικά το gaming. Τα τηλέφωνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πάντως, δεν σταματούν να χτυπούν, µε πολλούς γονείς να ζητούν συµβουλές για το πώς θα ελέγξουν τα παιδιά που παίζουν νυχθημερόν Fortnite.

Εχει επισημανθεί, πάντως στρους γονείς να βρουν τη σχετική ρύθμιση και να την επιλέξουν ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση μονάχα με τους πραγματικούς φίλους που παίζουν.

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

Νικολάου Πλαστήρα 100, Βούτες 711 10

Τηλέφωνο: 281 039 1366

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ 27 Οκτ 2021 | 16:56

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: "Κλέβουν" την παράσταση F-16 και Spitfire στη Θεσσαλονίκη - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [βίντεο]

Η Θεσσαλονίκη μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 27 Οκτ 2021 | 16:52

28η Οκτωβρίου - Σέρρες: Μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες στις μαθητικές παρελάσεις του νομού

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των στρατιωτικών τμημάτων που θα παρελάσουν κανονικά.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2021 | 16:50

Σχιστό: Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν δύο πυροσβέστες - Σε πυροσβεστικό όχημα στο hotspot μεταναστών

Το μεσημέρι της Τετάρτης Ρομά, γρονθοκόπησαν και λήστεψαν δύο πυροσβέστες, πλήρωμα οχήματος στο Σχιστό

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ 27 Οκτ 2021 | 16:43

Νέα Ερυθραία: Προφυλακιστέος ο 40χρονος "σαμουράι" - Οδηγείται στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού

Ο 40χρονος, που άνοιξε πυρ στη Νέα Ερυθραία, κατηγορείται για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 27 Οκτ 2021 | 16:39

Φώφη Γεννηματά - Mε τρεμάμενη φωνή η κόρη της Αιμιλία: Θα μας λείψει το χάδι, το χαμόγελό σου και το ζεϊμπέκικο της ζωής σου

Με τρεμάμενη φωνή η κόρη της Φώφης Γεννηματά Αιμιλία είπε το δικό της αντίο στη μητέρα της.

ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 16:30

Φώφη Γεννηματά: "Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια" - Σπαρακτικός ο επικήδειος της 15χρονης κόρης της, Κατερίνας [βίντεο]

Η Κατερίνα, η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννήματα αποχαιρέτησε συγκινημένη τη μητέρα της.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ 27 Οκτ 2021 | 16:20

Επίθεση με βιτριόλι: Oμόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Κακαράντζουλα - 15 χρόνια κάθειρξη προτείνει ο Εισαγγελέας

Οι δικαστές καταδίκασαν την 37χρονη που έριξε βιτριόλι στην Ιωάννα για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και για απείθεια.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ 27 Οκτ 2021 | 15:15

Εξάρχεια: ΕΔΕ για τον αστυνομικό των ΜΑΤ που σπάει τζαμαρία και φωνάζει "ναι, είμαι τρελός"

Με εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ διατάχθηκε η διοικητική διερεύρυνση της υπόθεσης με τον εμπλεκόμενο αστυνομικό των ΜΑΤ

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 27 Οκτ 2021 | 14:52

Πέραμα - Επικεφαλής αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ: "Ο οδηγός ήθελε να μας σκοτώσει - Στοχεύσαμε στα λάστιχα" [Εγγραφο]

"Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους", ισχυρίζεται στο απολογητικό του υπόμνημα ο επικεφαλής των επτά κατηγορούμενων αστυνομικών για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 14:02

Καταδίωξη στο Πέραμα: Κηδεύτηκε ο 20χρονος Ρομά, Νίκος Σαμπάνης [εικόνες]

Έγινε η κηδεία του Νίκου Σαμπάνη, του Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών στο Πέραμα.

ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ 27 Οκτ 2021 | 13:31

Ξεσπά η κόρη του Μανώλη Καντάρη για το Πέραμα: Δεν είδα την ίδια ευαισθητοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον πατέρα μου

Για την υπόθεση με τον 18χρονο νεκρό Ρομά από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, τοποθετήθηκε μέσω twitter, η κόρη του Μανώλη Καντάρη.

ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ 27 Οκτ 2021 | 13:27

Επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου - Ποιο ελαφρυντικό ζήτησε η αμετανόητη Κακαράντζουλα

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου ζήτησε η Έφη Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Σήμερα αναμένεται η απόφαση.

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ 27 Οκτ 2021 | 13:20

Φώφη Γεννηματά: Συντετριμμένη η αδελφή της, στο ύστατο αντίο [εικόνες]

Απαρηγόρητη η αδελφή της Φώφης Γεννηματά, Μαίρη, η οποία σήμερα την αποχαιρετά.