Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Τους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή του

Οι δότες στην Ελλάδα είναι 4,68 ανά εκατ. πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην Ισπανία είναι 43,8 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, στην Κροατία 39,52

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Τους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή του

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, (ΩΕΜΕΚ), καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι μελέτες εφαρμογής και τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ξεκινά η κατασκευή του. «Το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας με αξιοζήλευτη ταχύτητα ενέκρινε τις μελέτες εφαρμογής» και η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της μεταμοσχευτικό κέντρο, ανέφερε ο δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, στο περιθώριο της ημερίδας «Health and Society: Future Dialogues».

Το Ίδρυμα Ωνάση, ο σύνδεσμος υποτρόφων του και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανοίγουν διάλογο για την ιατρική του αύριο. Το πρώτο «Onassis Health Day», πραγματοποιήθηκε σήμερα και διακεκριμένες προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες του χώρου της υγείας μίλησαν για τη γενετική, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και τις βιοηθικές προκλήσεις.

Ευελπιστούμε το «Onassis Health Day» να εξελιχθεί σε ένα σταθερό και σημαντικό ραντεβού της επιστημονικής κοινότητας, ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου.

Εστιάζοντας στο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, είπε ότι με τη δημιουργία του, το Ιδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει για μια ακόμη φορά τα δεδομένα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το ΩΕΜΕΚ θα είναι νοσοκομείο για όλους. Θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα είναι προσβάσιμο από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Θα είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που θα είναι αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, προσφέροντας σύγχρονες εξειδικευμένες και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Στις δομές του θα δημιουργηθεί το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στην παιδοκαρδιολογία και παιδοχειρουργική.

«Δεν θα σταματήσουμε όμως εκεί για να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Επενδύουμε στη γνώση, στην έρευνα, στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίση», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης ανέφερε ότι η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ θα καλύψει ένα μεγάλο κενό. Τα στοιχεία του ΕΟΜ είναι αποκαλυπτικά. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό. Οι νέες υποδομές και υπηρεσίες του ΩΕΜΕΚ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων, στοχεύουν στο να περιορίσουν τα υψηλά ποσοστά μετάβασης στο εξωτερικό, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο αυτό μελλοντικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεταμόσχευση αναδεικνύεται παγκοσμίως στην πλέον σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του 21ου αιώνα και αποτελεί την μόνη θεραπευτική πρακτική για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την αποτελεσματικότερη λύση για την νεφρική ανεπάρκεια. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου.

Συγκριτικά στοιχεία

Οι δότες στην Ελλάδα είναι 4,68 ανά εκατ. πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην Ισπανία είναι 43,8 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, στην Κροατία 39,52 ανά εκατ. πληθυσμού και στην Πορτογαλία 37,72 ανά εκατ. πληθυσμού.

Στην Ελλάδα το 2016 έγιναν 151 μεταμοσχεύσεις και είχαμε 51 δωρεές οργάνων, τι στιγμή που στο Βέλγιο έγιναν 1023 μεταμοσχεύσεις και 351 δωρεές οργάνων και στην Πορτογαλία 846 μεταμοσχεύσεις και 337 δωρεές οργάνων.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΟΜ θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε 14,2 δότες ανά εκατ. πληθυσμού και να πραγματοποιούμε σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 470 μεταμοσχεύσεις ανά έτος. Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, βελτίωση των διαδικασιών εντοπισμού δυνητικών δοτών και πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές υγείας σε ένα εθνικό κέντρο αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις.

«Για να διαδοθεί το μήνυμα της δωρεάς οργάνων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία, μετά την περιπέτεια υγείας της συζύγου του, η οποία υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο. «Με ομαδική προσπάθεια πρέπει να γίνει αυτό που ο κόσμος περιμένει, από τελευταία χώρα που είμαστε στην Ευρώπη σε δωρεά οργάνων να γίνουμε πρώτοι και αυτό μεμονωμένα δεν γίνεται, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, φορείς, πολιτεία, πολίτες». Ο Αναστασιάδης είπε ότι «ο κόσμος θέλει να γίνει δωρητής οργάνων αλλά λείπει η ενημέρωση και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Όσα κέντρα και να υπάρχουν αν δεν υπάρχουν δωρητές οργάνων δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ/STR

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2021 | 22:44

Νέα Ερυθραία: "Κλαίω για τον γιο μου και για τον άνθρωπο που έφυγε" - Τα πρώτα λόγια της μητέρας του 40χρονου

Τι λέει για το αδιανόητο έγκλημα που διέπραξε ο γιος της στη Νέα Ερυθραία, η μητέρα του 40χρονου "σαμουράι".

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 25 Οκτ 2021 | 22:37

Μέγαρα: Κλειστή η Παλαιά Εθνική οδός - Επεισόδια από Ρομά με πέτρες και φωτιές [Εικόνες]

Ρομά έχουν κλείσει την Παλαιά Εθνική οδό στα Μέγαρα, πετώντας πέτρες και κομμάτια από τσιμέντο και ανάβοντας φωτιές - Διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 25 Οκτ 2021 | 22:17

Μοσχάτο: Τα σεξιστικά σχόλια και τα αιτήματα φιλίας σε μαθήτριες - Νέες καταγγελίες σοκ για τον 45χρονο εκπαιδευτικό

Ανοίγουν στόματα μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση 12χρονης μαθήτριας σε σχολείο του Μοσχάτου.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 25 Οκτ 2021 | 22:03

Θάνατος 46 εργάτη στον Πειραιά: Απεργία στην πύλη του ΣΕΠ αποφάσισε η ΕΝΕΔΕΠ

Με ανακοίνωσή της η ελληνική εταιρεία DPort Services εκφράζει την οδύνη της για τον τραγικό θάνατο του 46χρονου εργαζόμενου στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά

«ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ» 25 Οκτ 2021 | 21:42

Φωτιά και λάβρα η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου: Ο Ανδρέας δεν ήθελε τον Γιώργο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, εκείνος διέλυσε το κόμμα

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου σχολίασε πως "το κλίμα και η αίσθηση που έχω είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αντιπροσωπεύει τίποτα στην κοινωνία".

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΧΗ 25 Οκτ 2021 | 21:37

Πέραμα: "Ο οδηγός είχε προφανή σκοπό να σκοτώσει για να ξεφύγει" - Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί

"Το όχημα συνέχισε να έρχεται προς τα πάνω μου με σκοπό να με εξουδετερώσει", κατέθεσε ο ένας από τους 7 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Οκτ 2021 | 20:56

Βαρύ πένθος για τον Άκη Τσελέντη - Το συγκινητικό "αντίο": "Πριν από λίγο έφυγε στην αγκαλιά του"

Βαρύ πένθος για τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25 Οκτ 2021 | 20:48

Φώφη Γεννηματά: Δεν θα γίνει η μαθητική παρελάση στη Θεσσαλονίκη λόγω εθνικού πένθους

Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών για τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 25 Οκτ 2021 | 20:33

Φώφη Γεννηματά: Σπάραξε ο Κώστας Χαρδαβέλλας - Δεν άντεξε και ξέσπασε on air σε κλάματα

O Κώστας Χαρδαβέλλας μιλώντας για την οικογενειακή του φίλη, Φώφη Γεννηματά δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Οκτ 2021 | 20:26

Τραγικό δυστύχημα στον Πειραιά: Νεκρός 46χρονος εργάτης της Cosco στην προβλήτα 2

Ο 46χρονος εργάτης χτυπήθηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά

48-72 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ 25 Οκτ 2021 | 20:26

Κορονοϊός: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για τους στρατεύσιμους τον Νοέμβριο

Σε μοριακό τεστ είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν όσοι καταταγούν στον Στρατό το Νοέμβιο

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Οκτ 2021 | 20:21

Έλενα Ακρίτα: Το συγκινητικό αντίο στην Φώφη Γεννηματά - "Πολέμησες γενναία αλλά βιάστηκες να φύγεις"

"Αντίο Φώφη. Θα σε θυμόμαστε πάντα με εκτίμηση και σεβασμό" το μήνυμα της Έλενας Ακρίτα.

14 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ 5 ΟΧΗΜΑΤΑ 25 Οκτ 2021 | 19:43

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Περιστέρι: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής [Βίντεο]

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά σε πολυκατοικία στο Περιστέρι