Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Τους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή του

Οι δότες στην Ελλάδα είναι 4,68 ανά εκατ. πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην Ισπανία είναι 43,8 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, στην Κροατία 39,52

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Τους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή του

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ίδρυση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, (ΩΕΜΕΚ), καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι μελέτες εφαρμογής και τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ξεκινά η κατασκευή του. «Το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας με αξιοζήλευτη ταχύτητα ενέκρινε τις μελέτες εφαρμογής» και η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της μεταμοσχευτικό κέντρο, ανέφερε ο δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, στο περιθώριο της ημερίδας «Health and Society: Future Dialogues».

Το Ίδρυμα Ωνάση, ο σύνδεσμος υποτρόφων του και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανοίγουν διάλογο για την ιατρική του αύριο. Το πρώτο «Onassis Health Day», πραγματοποιήθηκε σήμερα και διακεκριμένες προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες του χώρου της υγείας μίλησαν για τη γενετική, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και τις βιοηθικές προκλήσεις.

Ευελπιστούμε το «Onassis Health Day» να εξελιχθεί σε ένα σταθερό και σημαντικό ραντεβού της επιστημονικής κοινότητας, ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου.

Εστιάζοντας στο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, είπε ότι με τη δημιουργία του, το Ιδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει για μια ακόμη φορά τα δεδομένα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το ΩΕΜΕΚ θα είναι νοσοκομείο για όλους. Θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα είναι προσβάσιμο από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Θα είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που θα είναι αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, προσφέροντας σύγχρονες εξειδικευμένες και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Στις δομές του θα δημιουργηθεί το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στην παιδοκαρδιολογία και παιδοχειρουργική.

«Δεν θα σταματήσουμε όμως εκεί για να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Επενδύουμε στη γνώση, στην έρευνα, στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίση», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης ανέφερε ότι η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ θα καλύψει ένα μεγάλο κενό. Τα στοιχεία του ΕΟΜ είναι αποκαλυπτικά. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό. Οι νέες υποδομές και υπηρεσίες του ΩΕΜΕΚ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων, στοχεύουν στο να περιορίσουν τα υψηλά ποσοστά μετάβασης στο εξωτερικό, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο αυτό μελλοντικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεταμόσχευση αναδεικνύεται παγκοσμίως στην πλέον σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του 21ου αιώνα και αποτελεί την μόνη θεραπευτική πρακτική για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την αποτελεσματικότερη λύση για την νεφρική ανεπάρκεια. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου.

Συγκριτικά στοιχεία

Οι δότες στην Ελλάδα είναι 4,68 ανά εκατ. πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην Ισπανία είναι 43,8 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, στην Κροατία 39,52 ανά εκατ. πληθυσμού και στην Πορτογαλία 37,72 ανά εκατ. πληθυσμού.

Στην Ελλάδα το 2016 έγιναν 151 μεταμοσχεύσεις και είχαμε 51 δωρεές οργάνων, τι στιγμή που στο Βέλγιο έγιναν 1023 μεταμοσχεύσεις και 351 δωρεές οργάνων και στην Πορτογαλία 846 μεταμοσχεύσεις και 337 δωρεές οργάνων.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΟΜ θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε 14,2 δότες ανά εκατ. πληθυσμού και να πραγματοποιούμε σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 470 μεταμοσχεύσεις ανά έτος. Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, βελτίωση των διαδικασιών εντοπισμού δυνητικών δοτών και πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές υγείας σε ένα εθνικό κέντρο αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις.

«Για να διαδοθεί το μήνυμα της δωρεάς οργάνων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία, μετά την περιπέτεια υγείας της συζύγου του, η οποία υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο. «Με ομαδική προσπάθεια πρέπει να γίνει αυτό που ο κόσμος περιμένει, από τελευταία χώρα που είμαστε στην Ευρώπη σε δωρεά οργάνων να γίνουμε πρώτοι και αυτό μεμονωμένα δεν γίνεται, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, φορείς, πολιτεία, πολίτες». Ο Αναστασιάδης είπε ότι «ο κόσμος θέλει να γίνει δωρητής οργάνων αλλά λείπει η ενημέρωση και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Όσα κέντρα και να υπάρχουν αν δεν υπάρχουν δωρητές οργάνων δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ/STR

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ 03 Δεκ 2021 | 23:10

Μανωλόπουλος: "Η τρίτη δόση ίσως να είναι η οριστική" - Τι λέει για το τρίμηνο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μανωλόπουλο, το εξάμηνο πρέπει να είναι το μέγιστο χρονικό περιθώριο που θα έχει περάσει για την τρίτη δόση.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 03 Δεκ 2021 | 22:15

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση: Τι ισχύει για όσους νόσησαν ή εμβολιάστηκαν με J&J

Οι πολίτες 18 και άνω μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση - Στους τρεις μήνες η χρονική απόσταση από τον δεύτερο εμβολιασμό.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 03 Δεκ 2021 | 21:58

Νέα απάτη με... επίδομα εμβολιασμού σε επαγγελματίες: Πώς προσπάθησαν να μάθουν ατομικά στοιχεία

Νέα απάτη έστησαν επιτήδειοι για να "χτυπήσουν" τραπεζικούς λογαρισμούς με πρόσχημα τον εμβολιασμό.

ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 03 Δεκ 2021 | 21:48

Ματίνα Παγώνη για "Ομικρον": "Τρυπάει" τη φυσική ανοσία τρεις φορές περισσότερο - Τι είπε για τη συμπτωματολογία

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την παραλλαγή Όμικρον μέχρι τώρα.

ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ 03 Δεκ 2021 | 21:42

Αστυνομικοί εντόπισαν γυναίκα σε κατάσταση σοκ λίγο μετά τον βιασμό της - Πώς έπιασαν τον δράστη [βίντεο]

Η συγκινητική αντίδραση του πατέρα της κοπέλας όταν είδε τους δύο αστυνομικούς.

ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 03 Δεκ 2021 | 21:33

Σάκης Αρναούτογλου: Δυνατοί άνεμοι αλλά και σχετικά ζεστός καιρός τις επόμενες μέρες

Καιρική ανάπαυλα προβλέπει για το Σαββατοκύριακο ο Σάκης Αρναούτογλου - Πότε έρχεται νέα επιδείνωση με πτώση της θερμοκρασίας

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΤΗΣ 03 Δεκ 2021 | 21:09

Καταγγελία συζύγου 58χρονου για τον Μητροπολίτη Κοσμά: Εκείνος στη ΜΕΘ, εμείς περιμένουμε να βρεθεί κρεβάτι [βίντεο]

Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ από τις 24/11 στο νοσοκομείο Αγρινίου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 03 Δεκ 2021 | 21:02

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Συνέθλιψαν το κεφάλι σκύλου με τσιμεντόλιθο [Βίντεο]

Με απάνθρωπο τρόπο άγνωστοι βασάνισαν έναν σκύλο στη Θεσσαλονίκη - Σε κατοίκους της περιοχής στρέφονται οι έρευνες

ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 03 Δεκ 2021 | 20:55

26χρονη έγκυος που διασωληνώθηκε στον 8ο μήνα: Βλέπω το μωρό μόνο με κάμερα - Καίγομαι, πρέπει να βρω τον εαυτό μου

Νεαρή μητέρα πέρασε βασανιστικές ώρες στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ 03 Δεκ 2021 | 20:45

Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη η δίκη στο Αυτόφωρο των τεσσάρων αρνητών για την "έφοδο" στο διαγνωστικό κέντρο

Την Τετάρτη θα δικαστούν στο Αυτόφωρο οι τέσσερις αρνητές για την "έφοδο" στο διαγνωστικό κέντρο. Τι κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης και τι λένε οι ίδιοι

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 03 Δεκ 2021 | 20:45

Απόπειρα απόδρασης στις φυλακές Κορυδαλλού

Αφγανός κρατούμενος προσπάθησε να αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 03 Δεκ 2021 | 20:44

Το Τραμ έφτασε στον Πειραιά: Ξεκινούν την Τετάρτη τα πρώτα δρομολόγια - Οι νέες στάσεις και η διάρκεια της διαδρομής

Τροποποιούνται οι γραμμές του Τραμ - Οι σταθμοί ανταπόκρισης και ο προσωρινός τερματικός σταθμός.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 03 Δεκ 2021 | 20:29

Kακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στο Μεσολόγγι - Υπερχείλισαν δύο χείμαρροι στον Αστακό - Πλημμύρισαν, σπίτια, καταστήματα

Κύμα κακοκαιρίας στον Αστακό προκάλεσε ζημιές σε κοινότητες του δήμου Ξηρομέρου - Ποτάμια οι δρόμοι στο Μεσολόγγι