Παραμένει η "πληγή" των ράντζων σε μεγάλα νοσοκομεία, με τεράστια προσέλευση ασθενών κατά τη διάρκεια των εφημεριών και πολύωρη αναμονή στα επείγοντα. Όπως λένε εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, η εικόνα δεν έχει βελτιωθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την εφημερία της Δευτέρας, στο νοσοκομείο Αττικόν είχαν αναπτυχθεί 60 ράντζα. Προσήλθαν στην εφημερία 1.102 ασθενείς και εισήχθησαν 210 ασθενείς για νοσηλεία. Ο χρόνος αναμονής για εξέταση στο τμήμα επειγόντων ήταν πάνω από 7 ώρες.
Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά την τελευταία εφημερία μετρούσε κοντά στα 50 ράντζα.
Όλα αυτά την ώρα που και οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, αλλά και τα περιστατικά εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό είναι μικρά. Σστην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενηεβδομάδα και μείωση 23% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, βασική αιτία του προβλήματος στα δύο νοσοκομεία, που ούτως ή άλλως εξυπηρετούν μεγάλο όγκο ασθενών, είναι οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, που μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει και σε κλείσιμο κλινικών. Στο Αττικόν μάλιστα λειτουργούν οι 7 εκ των 14 χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.Οι ελλείψεις όμως και η υποστελέχωση είναι γενικότερο φαινόμενο που δεν επηρεάζει μόνο τις εφημερίες, αλλά και τις λίστες χειρουργείων.
Στη δε Περιφέρεια, πολλά νοσοκομεία λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών λόγω ελλείψεων, ενώ ασθενείς παραμένουν εντός του νοσοκομείου νοσηλευόμενοι ένα μήνα για να χειρουργηθούν σε έκτακτα χειρουργεία λόγω έλλειψης χειρουργικών αιθουσών.
Από την άλλη πλευρά είναι καλύτερη η κατάσταση σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπου με τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μικρότερα νοσοκομεία, τα ράντζα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Για παράδειγμα στον Ευαγγελισμό για άνω από ένα μήνα δεν αναπτύσσονται ράντζα. Εντούτοις και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας, η αναμονή όταν εφημερεύει είναι μεγάλη.
Μια άλλη αιτία, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι, για την αθρόα προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία, είναι πως μετά την ύφεση των κυμάτων κορονοϊού, η προσέλευση για άλλα θέματα υγείας έχει μεγαλώσει. Παράλληλα, πλέον οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων δίνονται κανονικά, οπότε τα κενά μεγενθύνονται.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας θεωρείται πως ξεπερνούν τις 5.000, ενώ σε 25.000 υπολογίζονται τα κενά σε άλλες βασικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νοσηλευτών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 100.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr