Ξαναχτίζεται η σεισμόπληκτη Βρίσα στη Λέσβο: 90 άδειες και 65 οικοδομές

Στη σημερινή εικόνα της μαρτυρικής κοινότητας Βρίσας που ισοπεδώθηκε στο μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, αναφέρεται ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απαγόρευση της κίνησης στη Βρισά - Πρόσβαση μόνο με καταγραφή ονόματος

Τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017, οι κάτοικοι της μαρτυρικής κοινότητας Βρίσας στο νησί της Λέσβου, που καταστράφηκε ολοσχερώς εκείνη την ημέρα, προσπαθούν μέσα από δυσκολίες, προβλήματα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να χτίσουν το χωριό τους από την αρχή και να δώσουν ζωή στον όμορφο οικισμό τους.

Μιλώντας στο "Ν" 99 fm και στην εκπομπή "Πρωινοί Διάλογοι" ο πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας Στρατής Παράκοιλας αναφέρεται στις πρώτες δραματικές ώρες μετά το σεισμό, όταν όπως λέει δεν υπήρχε ούτε γραφείο κοινότητας για να πάρει τηλέφωνο και να συντονίσει τις ενέργειες εκκένωσης του χωριού καθώς και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του χωριού η οποία προχωρά με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

"Όταν λίγα λεπτά μετά το σεισμό με ειδοποίησαν από το χωριό ότι έχουν γίνει κάποιες ζημιές, υπέθεσα ότι θα έπεσαν κάποιοι ετοιμόρροποι τοίχοι ή κεραμίδια από παλιά σπίτια. Αυτό που αντίκρισα όταν μπήκα στον οικισμό ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τρέξω στην κοινότητα για να ενημερώσω τις αρχές και να συντονίσω την εκκένωση του χωριού. Όταν πήγα εκεί όμως το κτίριο δεν υπήρχε, είχε γκρεμισθεί. Προσπάθησα να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και να ειδοποιήσω τον κόσμο. Ακολούθησαν δύσκολες ώρες και μέρες, ακόμη και σήμερα όταν θυμάμαι εκείνες τις στιγμές, ανατριχιάζω".

"Η σημερινή εικόνα της Βρίσας, σημειώνει ο Στρατής Παράκοιλας είναι πολύ διαφορετική, από την εικόνα των πρώτων ημερών, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανοικοδόμησης του χωριού, μπορούν όμως να γίνουν πολλά περισσότερα.

Από το σεισμό γκρεμίσθηκαν, κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 280 σπίτια. Σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 90 άδειες ανέγερσης σπιτιών και ήδη 65 σπίτια χτίζονται αυτή την περίοδο.

Διαβάστε Επίσης

Πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα 25 θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσα στο καλοκαίρι. Το νούμερο των 90 νέων αδειών θεωρώ ότι είναι σημαντικό, όμως πιστεύω πως αν κάποιες διαδικασίες προχωρούσαν με πιο γρήγορους ρυθμούς τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα και ο αριθμός των σπιτιών που θα χτιζόταν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος".

Αναφερόμενος στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν ο Στρατής Παράκοιλας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στη διάρκεια των τεσσάρων ετών τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών, με τις εγκρίσεις, με τις πληρωμές των επιδομάτων ενοικίου κ.λπ.

"Η μεγαλύτερη καθυστέρηση που παρατηρείται είναι στην καταβολή των επιδομάτων ενοικίου, τα οποία πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάθε 8 - 9 μήνες, ωστόσο οι ενοικιαστές καταβάλλουν κανονικά από την τσέπη τους τα χρήματα του ενοικίου στους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και είναι απαραίτητο να δοθούν οι σχετικές άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όλα αυτά και πολλά άλλα ζητήματα μας απασχολούν καθημερινά αφού ο Συντονιστής για τις συνέπειες του σεισμού αν και έχει διορισθεί πριν ένα χρόνο στη θέση αυτή, έχει εμφανισθεί μόνο μία φορά στο χωριό για να ενημερωθεί και έκτοτε δεν έχουμε κάποιο νεότερο".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κοινοτάρχης της Βρίσας Στρατής Παράκοιλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ανοικοδόμηση των δύο εκκλησιών του χωριού και του Δημοτικού Σχολείου.

"Αυτή τη στιγμή στο χωριό της Βρίσας δεν ούτε μία εκκλησία αφού και οι δύο ενοριακοί ναοί καταστράφηκαν στο σεισμό.

Διαβάστε Επίσης

Οι κάτοικοι του χωριού πηγαίνουν τις Κυριακές και τις γιορτές στην εκκλησία των Βατερών η οποία όμως είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που υπάρχουν. Θυμάμαι μάλιστα πριν δύο χρόνια που στήσαμε μία σκηνή το Πάσχα για να μπορέσουν να καθίσουν οι άνθρωποι και να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες.

Για την κεντρική μας εκκλησία τη Ζωοδόχου Πηγής, έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, έχουν σταλεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κι ευελπιστούμε σύντομα να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Από εκεί και πέρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προχωρήσει στην ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Για τη δεύτερη εκκλησία του χωριού μας, τον Άγιο Κωνσταντίνο, δεν έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής. Η αρχική εισήγηση της ΔΑΕΦΚ ήταν να κατεδαφιστεί, ωστόσο μετά από παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας αποφασίστηκε η εκκλησία να διασωθεί και να επισκευασθεί.

Το κτίριο του ναού αυτή τη στιγμή χρειάζεται υποστύλωση και στη συνέχεια να γίνει μελέτη επισκευής. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου γι’ αυτό και τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 70-75 χιλιάδες ευρώ, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Σε ότι αφορά στην ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μέλετης για ένα νέο σύγχρονο εκπαιδευτήριο 800 τ.μ.", σημείωσε ο κοινοτάρχης της Βρίσας Στρατής Παράκοιλας.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: stonisi.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 22 Ιουλ 2021 | 08:03

Σεισμός 4 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά των Οινουσσών

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 46 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά των Οινουσσών.

ΜΠΑΡΑΖ ΣΕΙΣΜΩΝ 21 Ιουλ 2021 | 12:06

Ξαγρύπνησαν στον ρυθμό των Ρίχτερ οι κάτοικοι στην Ανατολική Κρήτη: Εννέα δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το φαινόμενο παρακολουθείται και δεν πρέπει να προκαλεί πανικό στους πολίτες, υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι.

ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 20 Ιουλ 2021 | 20:55

Σεισμός 4,1 R ταρακούνησε την Κρήτη, με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 20 Ιουλ 2021 | 08:17

Νέα σκάνδαλο με ΜΚΟ στη Λέσβο: Εδιναν θέσεις στρατιωτικών βάσεων και Λιμενικού μέσω social media

Τα μέλη της ΜΚΟ στη Λέσβο κατηγορούνται για παράνομη είσοδο αλλοδαπών αλλά και κατασκοπεία.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ 20 Ιουλ 2021 | 08:14

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα - Έγινε αισθητός και στην Αττική - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αισθητός και στην Αττική έγινε ο σεισμός 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Θήβα.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18 Ιουλ 2021 | 09:22

Σεισμός 4 Ρίχτερ ταρακούνησε το Ηράκλειο της Κρήτης

Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα 2,9 Ρίχτερ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΖΩΟΥ 15 Ιουλ 2021 | 17:11

Ο αλιγάτορας που έζησε πριν από 18,5 εκατ. χρόνια στη Λέσβο- Ομοίωμά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ομοίωμα αλιγάτορα που έζησε στη ΒΑ Λέσβο πριν από 18,5 εκατομμύρια χρόνια τοποθετείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 12 Ιουλ 2021 | 12:01

Λέκκας: Δεν μας ανησυχούν οι 30 σεισμοί στη Βοιωτία

Καμία ανησυχία από τους σεισμούς στη Βοιωτία κα ιδη στη Θήβα, σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΔΟΝΗΣΗ 11 Ιουλ 2021 | 19:45

Ανησυχία για τη σεισμική ακολουθία στη Θήβα: Έκτακτη σύσκεψη των ειδικών - Σε επιφυλακή ο δήμος

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης σεισμούς, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης δόνησης

ΧΩΡΙΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 11 Ιουλ 2021 | 07:37

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Θήβα: Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας - Από το Σάββατο 30 μικροσεισμοί

Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Θήβα

10 Ιουλ 2021 | 16:28

Σεισμός στη Θήβα – Έγινε αισθητός και στην Αττική

Ο σεισμός είχε μέγεθος 3,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 5 χλμ ανατολικά της Θήβας.

4,3 ΡΙΧΤΕΡ 08 Ιουλ 2021 | 07:45

Σεισμός ταρακούνησε τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα στις 04:16 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης.

4,2 ΡΙΧΤΕΡ 06 Ιουλ 2021 | 06:57

Νέος σεισμός ταρακούνησε τη νύχτα την Κρήτη

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 15,3 χιλιόμετρα και έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Κρήτης.