Χαντί και Κεϊτά: Από ασυνόδευτοι ανήλικοι, συνεργάτες του υπουργείου Μετανάστευσης - Η συγκινητική ιστορία τους

Ο 23χρονος Χαντί περιγράφει ότι έφυγε από το Αφγανιστάν έχοντας μαζί του μόλις λίγα ρούχα και ένα βιβλίο μαθηματικών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
υπ. Μετανάστευσης

Ο Χαντί Μοχεμπί ξεκίνησε ως ασυνόδευτος έφηβος από το Αφγανιστάν για να έρθει στην Ελλάδα και πέντε χρόνια μετά το μακρύ αυτό ταξίδι φοιτά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συνεργάζεται με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως μέντορας παρέχοντας υποστήριξη σε άλλα ασυνόδευτα παιδιά.

Ο 23χρονος σήμερα Χαντί περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έφυγε από το Αφγανιστάν εξαιτίας του πολέμου έχοντας στις αποσκευές του μόλις λίγα ρούχα και ένα βιβλίο μαθηματικών, το οποίο τον συντρόφευε σε όλο του το ταξίδι.

Το 2016 έφτασε στη Λέσβο και έπειτα από ολιγόμηνη παραμονή στο ΚΥΤ της Μόριας, βρήκε στον ξενώνα για ασυνόδευτα της οργάνωσης Ηλιακτίδα, όπου μεταφέρθηκε, "την ασφάλεια και τα δικαιώματα που κάθε πρόσφυγας αναζητάει". Τότε αποφάσισε να γραφτεί στο εσπερινό σχολείο του νησιού. Ακόμα και μετά την ενηλικίωσή του, συνέχισε το εσπερινό λύκειο στη Θεσσαλονίκη και πήρε το απολυτήριό του το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στη σχολή που επιθυμούσε περισσότερο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εξ αποστάσεως σπουδές στην πληροφορική στο αμερικανικό University of the People, από όπου έλαβε υποτροφία.

Όπως εξηγεί, "είμαι από τη φυλή Χαζαρά, δεν δίνονταν οι ίδιες ευκαιρίες για εμάς στο Αφγανιστάν. Αυτό μας έκανε να ζητάμε, να ψάχνουμε, να έχουμε θέληση στην εκπαίδευση. Επίσης, από μικρός ήθελα κάτι μεγάλο για μένα, να φτάσω ψηλά. Έχω στόχους και παλεύω γι' αυτούς".

Χαντί και Κεϊτά: Από ασυνόδευτοι ανήλικοι, συνεργάτες του υπουργείου Μετανάστευσης - Η συγκινητική ιστορία τους

Ο Χαντί τους τελευταίους μήνες δουλεύει μέσω του EASO στο πρόγραμμα Mentorship της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Στο πρόγραμμα αυτό τέσσερις πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι από τέσσερις διαφορετικές χώρες καταγωγής, ο Χαντί, ο Αμαντού Κάιν Καμάρα από τη Γουινέα, ο Κεϊτά Αλασάν από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Νουρντίν Αλσαχίν από τη Συρία, παρέχουν ως μέντορες εξατομικευμένη καθοδήγηση στα ασυνόδευτα παιδιά σε κάθε βήμα της πορείας τους στην Ελλάδα.

"Όλοι μας έχουμε φτάσει εδώ ως ασυνόδευτοι σε διαφορετικές περιόδους, άρα έχουμε βιώσει όλες τις δυσκολίες που βιώνουν τα παιδιά τώρα και αυτό μας κάνει να καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Μιλάμε μαζί τους και μεταφέρουμε στο υπουργείο τα προβλήματά τους. Δουλεύουμε σαν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου και των παιδιών", εξηγεί ο Χαντί. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το σημαντικότερο για τους τέσσερις μέντορες, "αυτό που μας άνοιξε πολλές πόρτες ήταν να μάθουμε την ελληνική γλώσσα και να πάμε σχολείο. Αυτό εξηγούμε στα παιδιά ότι θα τους βοηθήσει σε κάθε κομμάτι της ζωής τους, στην αγορά εργασίας, στην ένταξή τους".

Διαβάστε Επίσης

Αγωνία για το νομικό καθεστώς

Ο σημαντικότερος προβληματισμός που τα ασυνόδευτα παιδιά συζητούν είναι, σύμφωνα με τον 27χρονο μέντορα από την Ακτή Ελεφαντοστού, Κεϊτά Αλασάν, το νομικό τους καθεστώς, καθώς ανησυχούν για το τι θα γίνει αν δεν πάρουν άσυλο. Ο Κεϊτά τους απαντάει με τη δική του ιστορία. Ήρθε στην Ελλάδα το 2010 ως ασυνόδευτος ανήλικος και ζήτησε άσυλο σε μια περίοδο, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών ήταν περιορισμένη, δεν υπήρχαν αρκετοί ξενώνες ούτε οικονομική υποστήριξη. Σε ηλικία 16 ετών χρειάστηκε να μείνει σε ένα σπίτι 50 τετραγωνικών με άλλα 17 άτομα.

"Έπαθα σοκ. Αναγκάστηκα να μείνω ένα χρόνο εκεί και για να βγάλω λεφτά μάζευα από τα σκουπίδια ποτήρια, παπούτσια, ρούχα και τα πουλούσα", θυμάται. Έπειτα, βρήκε θέση σε ξενώνα στην Αθήνα, οπότε αποφάσισε να πάει σχολείο. "Στην αρχή πήγαινα στο σχολείο μόνο για να περνάει η ώρα μου, αλλά άρχισα σιγά-σιγά να ενδιαφέρομαι πιο πολύ, είχα πολύ καλούς δασκάλους που με έκαναν να θέλω να συνεχίσω το σχολείο" λέει και προσθέτει: "Το βράδυ όμως έκλαιγα στον ξενώνα γιατί δεν ήξερα τι θα γίνω, ήταν η χειρότερη στιγμή στην Ελλάδα με την κρίση και φοβόμουν".

Αφού τελείωσε το Λύκειο και ξεκίνησε να δουλεύει στην Praksis ως μεταφραστής, ο Κεϊτά έλαβε την πολυπόθητη απόφαση ασύλου: αρνητική. "Ήταν το μεγαλύτερο σοκ για μένα. Παρόλο που είχα τελειώσει το σχολείο εδώ και δούλευα, μου είπαν ότι πρέπει να φύγω από τη χώρα". Ο Κεϊτά απογοητεύτηκε πολύ, ωστόσο κατάφερε να πάρει άδεια διαμονής εξαιτίας της επταετούς παραμονής του στη χώρα.

Αυτές τις εμπειρίες του μεταφέρει στα παιδιά που συναντάει στους ξενώνες και τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, που επισκέπτεται με τους άλλους μέντορες. "Κάποιο παιδί μπορεί να μου περιγράψει ότι είναι απογοητευμένο που δεν πήρε άσυλο. Έχω ακριβώς την ίδια ιστορία. Και τότε νιώθει ότι έχει ελπίδα. Τους λέω να μάθουν τη γλώσσα, να μην κάθονται σπίτι, να πάνε σχολείο, να αρπάξουν όποια ευκαιρία τους δοθεί. Αλλά και να μην μπλέξουν σε τίποτα παράνομο", λέει.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, χαρακτηρίζει το πρόγραμμα Mentorship ως "εμβληματική πρωτοβουλία που θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις συνθήκες υποδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων" και εκφράζει την πεποίθησή της ότι το πρόγραμμα αυτό "θα αποτελέσει καλή πρακτική και για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ".

υπ. μετανάστευσης

"Με αυτό το πρόγραμμα πετυχαίνουμε ένα διπλό σκοπό", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη. "Αφενός δίνουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει στη χώρα μας, είναι ενταγμένοι και μπορούν να λειτουργήσουν ως role models και να εντάξουν και άλλους. Αφετέρου παίρνουμε και ως φορέας χάραξης πολιτικής πολύτιμη πληροφόρηση για αυτά τα οποία προσπαθούμε να σχεδιάσουμε". Ο ρόλος των μεντόρων, σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη είναι "η ενδυνάμωση, υποστήριξη, διευκόλυνση με τα παιδιά, καθώς και η ανατροφοδότηση προς το υπουργείο για τις δράσεις που αναπτύσσουμε".

Διαβάστε Επίσης

Οι τέσσερις μέντορες καταδεικνύουν, όπως υπογραμμίζει η ειδική γραμματέας, ότι τα ασυνόδευτα παιδιά "φυσικά και θέλουν προστασία, είναι παιδιά, αλλά είναι παιδιά που διψάνε και θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, θέλουν να κάνουν την ευκαιρία πράξη και να προχωρήσουν. Δεν είναι θυματοποιημένοι άνθρωποι, μπορεί να είναι τραυματισμένοι, αλλά δεν είναι ακινητοποιημένοι".

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 13 Νοε 2021 | 12:10

Οι ηρωίδες του Αφγανιστάν: Στην Αθήνα οι γυναίκες επιστήμονες που γλίτωσαν από τους Ταλιμπάν [εικόνες]

Περίπου εκατόν πενήντα γυναίκες, βουλευτές, δικαστικοί και ακτιβίστριες, πήραν την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφερθούν νόμιμα ως πρόσφυγες μετά την πτώση της Καμπούλ.

ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ 12 Νοε 2021 | 12:49

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τέμενος σουνιτών - Πληροφορίες για νεκρούς, τουλάχιστον 12 τραυματίες

Έκρηξη σε τέμενος στο ανατολικό Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 12 τραυματίες, ανάμεσά τους και ο ιμάμης. Πληροφορίες και για νεκρούς.

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 11 Νοε 2021 | 11:18

Αγαπηδάκη για ασυνόδευτα ανήλικα: Χυδαία και οργανωμένη η επίθεση εναντίον της κυβέρνησης - Θα αναλάβει η δικαιοσύνη

"Ο πολιτικός διάλογος γίνεται με κουκούλες στο διαδίκτυο και με αυτού του τύπου την ποιότητα δεν πρόκειται να μας συμβεί τίποτα καλό", αναφέρει η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 09 Δεκ 2021 | 16:14

Πάτρα: Εισαγγελική παρέμβαση μετά την καταγγελία για "μαϊμού" εμβολιασμούς - Εκανε το εμβόλιο πάνω από το… μπουφάν

Ερευνα για σοβαρή καταγγελία σε εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας- Εκανε το εμβόλιο στο μπουφάν που φορούσε, χωρίς να σηκώσει καν το μανίκι.

ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΒΟΤΑΝΑ 09 Δεκ 2021 | 15:49

"Υπουργός Θεραπείας": Οι απίστευτες κομπίνες της 49χρονης Βρετανίδας - Παραρτήματα σε Σάμο, Ικαρία και... ναρκωτικά

Στη Σάμο και την Ικαρία είχε ιδρύσει παραρτήματα η υπουργός Θεραπείας. Είχε συλληφθεί το 2017 στην Ικαρία για απείθεια. Για τον ίδιο λόγο καθώς και για ναρκωτικά είχε συλληφθεί και το 2018 στη Σάμο.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ 09 Δεκ 2021 | 15:41

Λάρισα: Εντυπωσιακό ουράνιο τόξο - Μαγνήτισε βλέμματα και φωτογραφικούς φακούς [Εικόνες]

Το "παιχνίδι" βροχής και ήλιου είχε ως αποτέλεσμα να προβάλλει ένα εντυπωσιακό ουράνιο τόξο στη Λάρισα

ΕΛΕΝΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ 09 Δεκ 2021 | 14:15

Politico: Μία Ελληνίδα στη λίστα με τις 28 σημαντικές προσωπικότητες της ΕΕ - Ανάμεσα σε Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς

Την ετήσια λίστα με τους 28 σημαντικούς ανθρώπους που ασκούν επιρροή, υποκινούν συζητήσεις και οδηγούν τις αποφάσεις στην Ευρώπη, δημοσίευσε το POLITICO

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 09 Δεκ 2021 | 14:14

Εικοσιπέντε σταθμοί επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 15 περιοχές της Αθήνας - Πού βρίσκονται

Ένα δίκτυο 25 σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 19 περιοχές, εγκατέστησε ο Δήμος Αθηναίων, με τη συνεισφορά της Protergia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Δεκ 2021 | 14:11

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Χαλάει ο καιρός από το βράδυ - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής - Έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 09 Δεκ 2021 | 14:05

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας εγγράφων και παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Αττική

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα με την αξία του συνόλου των κατασχεθέντων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

«ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» 09 Δεκ 2021 | 13:56

Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: Σημαντικά τα βήματα της Ελλάδας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία των συνόδευτων παιδιών τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΡΙΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 09 Δεκ 2021 | 13:36

Ανοίγει MEGA εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα – Επιπλέον 110.000 ραντεβού την ημέρα

Ανοίγει ΜΕΓΑ εμβολιαστικός σταθμός στη Γλυφάδα. Διπλασιάζεται η δυναμικότητα του ΜΕΓΑ εμβολιαστικού σταθμού στο Περιστέρι. Άνοιγμα επιπλέον 110.000 ραντεβού 1ης-3ης δόσης.

115.131 ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 09 Δεκ 2021 | 13:30

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,76% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις 43 πρώτες εβδομάδες του 2021

Σε ποια ηλικιακή ομάδα οι θάνατοι είναι περισσότεροι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.