Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη

Εκρηκτικό είναι κυριολεκτικά το κλίμα στην Ειδομένη με όλους να εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να υπάρξει γενικευμένο ξέσπασμα βίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη

Εκρηκτικό είναι κυριολεκτικά το κλίμα στην Ειδομένη με όλους να εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να υπάρξει γενικευμένο ξέσπασμα βίας.

Το βράδυ της Κυριακής ομάδα προσφύγων εισέβαλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό, όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κατέστρεψαν τα πάντα. Ηλικιωμένη γυναίκα που μένει δίπλα κατήγγειλε ότι προσπάθησε να αντιδράσει αλλά την απείλησαν με μαχαίρι.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη

Υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση, ενώ τη Δευτέρα υπήρξε νέα καταγγελία για χαλασμένα σάντουιτς με λαχανικά.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξημένη προστασία καθώς όπως έκαναν γνωστό, πριν από μια εβδομάδα, Μαροκινός που εισήχθη σε κατάσταση μέθης στο νοσοκομείο επιτέθηκε και ξυλοκόπησε έναν νοσηλευτή.


Μπλόκα στους δρόμους και ένταση

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας στο νέο μπλόκο που έστησσαν πρόσφυγες, λίγα μέτρα πριν από τη διασταύρωση για Ειδομένη,

Οι πρόσφυγες έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο σημείο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών και φωνάζουν συνθήματα. Κάποια στιγμή ένας εξαγριωμένος οδηγός ΙΧ ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να περάσει από τα πλάγια του δρόμου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει κάποιον από αυτούς που διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με το rthess.gr.. Ο οδηγός δεν μπόρεσε να περάσει και έκανε αναστροφή. Το περιστατικό αυτό εξόργισε τους πρόσφυγες, ενώ επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 2

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 3

Kαι άλλοι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Οι ανατροφοδοτούμενες φήμες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στέλνουν και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη όπου παραμένουν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.
.
Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 4

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 5

Επεισόδια και στον Πειραιά

Ενταση για ακόμη μια φορά επικράτησε κατά το βραδινό συσσίτιο στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 άτομα να τραυματιστούν.Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε άμεσα στο χώρο για τις πρώτες βοήθειες

Την ίδια ώρα, να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να εγκαταλείψουν τους χώρους της πύλης Ε3 καλούν άνδρες του λιμενικού σώματος με μεγάφωνα τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να αδειάσει η Ε3 πύλη και μέχρι τέλος της εβδομάδας-αρχές της επόμενης όλο το λιμάνι.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 6

Ωστόσο για δεύτερη ημέρα, όμως, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας .Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας είπαν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντάς τους παράλληλα και φωτογραφίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, γι' αυτό να παραμείνουν εκεί.

Ωστόσο αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».Παράλληλα, δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 7

Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ανέρχονται σε 4.725.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, άτομα που φέρονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και ανάπηρους, να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

«Ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ, καθόμαστε 8-9 ώρες και προσπαθούμε να φορτώσουμε. Προσπαθούν από το λιμάνι να οργανωθούν και υπάρχουν κάποιοι από τις ΜΚΟ που τους κοροϊδεύουν. Έχουν κάποιες λίστες που καταγράφουν τα ονόματά τους και τους λένε μη φύγετε από εδώ, μην πάτε στα hotspots», ανέφερε οδηγός ενός από τα τρία λεωφορεία που βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην πύλη Ε2.

Δώρο άδωρον οι επαναπροωθήσεις

Το σκέλος της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που προβλέπει την επαναπροώθηση - απέλαση προσφύγων και μεταναστών αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό.

Η πλειονότητα όσων βρίσκονται στα νησιά και έφτασαν μετά την 20η Μαρτίου - οπότε ετέθη σε εφαρμογή η συμφωνία -υποβάλλει αίτηση για παροχή ασύλου προκειμένου να «μπλοκάρουν» την απέλαση έστω και για το διάστημα που η διαδικασία αυτή προβλέπει.

Πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίου κατά δήλωσή τους δεν ήθελαν να διεκδικήσουν την παροχή ασύλου από την Ελλάδα υπό τον κίνδυνο να επαναπροωθηθούν αυτόματα πίσω στην Τουρκία τώρα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 8

Ενώ το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα μας παρανόμως από την 20η Μαρτίου και μετά, εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ισοφαρίζοντας σχεδόν αυτούς που έφυγαν...

Συγκεκριμένα, 202 μετανάστες επέστρεψαν από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.Το πρώτο πλοίο, ξεκίνησε για την Τουρκία με 136 μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ 66 μετανάστες αποχώρησαν από τη Χίο. 'Ολοι οι μετανάστες συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 9

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις. Σύνολο 166.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ 21 Οκτ 2020 | 22:22

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και 516 επιπλέον σπουδαστές σε στρατιωτικές σχολές το 2021

Ενισχύονται με επιπλέον προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 21 Οκτ 2020 | 21:18

Κορονοϊός: "Κοκκίνισε" και η Καστοριά - "Πορτοκαλί" συναγερμός για Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Βοιωτία

Όλο και πιο σκούρο το χρώμα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας - Ο κορονοϊός απειλεί με lockdown πολλές περιοχές της χώρας

ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ 21 Οκτ 2020 | 21:02

Αυτοκτονία στον Άγιο Στέφανο: Σοκάρει το σημείωμα του ιδιοκτήτη του γηροκομείου - "Είμαι ένας αποτυχημένος, με νίκησε ο κορονοϊός"

Σπαρακτικό το σημείωμα του 41χρονου ιδιοκτήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του - Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με την αυτοκτονία

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ 21 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Τι σημαίνει το Επίπεδο 3 - Όλα τα μέτρα για Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Σέρρες και Λάρισα

17 κριτήρια αναλύονται καθημερινά για να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό σε κάθε Περιφέρεια.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 21 Οκτ 2020 | 20:41

Καιρός: Πότε θα βελτιωθεί, οι περιοχές που θα επιμείνει η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός για τα επόμενα 24ωρα - Πότε θα βελτιωθεί - 4400 κεραυνοί, υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο και μεγάλα ύψη βροχής

ΝΕΟ ΑΛΜΑ ΤΡΟΜΟΥ - Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 21 Οκτ 2020 | 20:03

Κορονοϊός: Επικίνδυνη εκτίναξη στην Αττική με 331 νέα κρούσματα σήμερα - 181 στη Θεσσαλονίκη, οι "κόκκινες" περιοχές

Σε πρωτοφανή ύψη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και σε άλλες περιφέρειες της χώρας επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια των επιδημιολόγων

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 21 Οκτ 2020 | 19:09

Επίθεση με βιτριόλι - Ογδοο χειρουργείο για την Ιωάννα: Υποβλήθηκε σε 5ωρη επέμβαση στο πρόσωπο

Η επέμβαση που υποβλήθηκε η Ιωάννα κράτησε πέντε ώρες και θα ακολουθήσουν και άλλες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Οκτ 2020 | 19:02

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα σήμερα - 6 θάνατοι σε μια μέρα, 86 διασωληνωμένοι

Νέο σοκαριστικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού - Στους 534 οι νεκροί συνολικά

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 21 Οκτ 2020 | 18:50

Αυτοκτονία στον Άγιο Στέφανο: Άφησε σημείωμα ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου - Γιατί έβαλε τέλος στη ζωή του [Bίντεο]

Μόλις 41 ετών ο αυτόχειρας ιδιοκτήτης του γηροκομείου όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού - Στο σημείωμα οι απαντήσεις για τους λόγους της αυτοκτονίας

ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ 21 Οκτ 2020 | 18:32

Πώς θα γιορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα δημοτικά σχολεία

Θα εκδοθεί εγκύκλιος για το πώς θα εορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα δημοτικά σχολεία

21 Οκτ 2020 | 18:29

Κορονοϊός: Lockdown στην Καστοριά - Σε κρίσιμη κατάσταση Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Βοιωτία (Επίπεδο 3)

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ 21 Οκτ 2020 | 18:23

Κορονοϊός: Το αδιαχώρητο σε κλαμπ στο Μπουρνάζι που τραγουδούσε ο Καλίδης - Μάσκες ούτε για δείγμα [βίντεο]

Γεμάτο κόσμο μέχρι τις δύο το πρωί κλαμπ στο Μπουρνάζι -όπου έκανε guest εμφάνιση ο Πάνος Καλίδης- παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΔΥΟ ΔΗΜΟΙ 21 Οκτ 2020 | 17:54

Κορονοϊός: Σε σχολεία της Θεσσαλονίκης τα περισσότερα κρούσματα - Όλα τα "λουκέτα" στη Βόρεια Ελλάδα

Όλα τα σχολεία και τα τμήματα που έχουν κλείσει στη Βόρεια Ελλάδα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.