Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη

Εκρηκτικό είναι κυριολεκτικά το κλίμα στην Ειδομένη με όλους να εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να υπάρξει γενικευμένο ξέσπασμα βίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη

Εκρηκτικό είναι κυριολεκτικά το κλίμα στην Ειδομένη με όλους να εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να υπάρξει γενικευμένο ξέσπασμα βίας.

Το βράδυ της Κυριακής ομάδα προσφύγων εισέβαλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό, όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κατέστρεψαν τα πάντα. Ηλικιωμένη γυναίκα που μένει δίπλα κατήγγειλε ότι προσπάθησε να αντιδράσει αλλά την απείλησαν με μαχαίρι.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη

Υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση, ενώ τη Δευτέρα υπήρξε νέα καταγγελία για χαλασμένα σάντουιτς με λαχανικά.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξημένη προστασία καθώς όπως έκαναν γνωστό, πριν από μια εβδομάδα, Μαροκινός που εισήχθη σε κατάσταση μέθης στο νοσοκομείο επιτέθηκε και ξυλοκόπησε έναν νοσηλευτή.


Μπλόκα στους δρόμους και ένταση

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας στο νέο μπλόκο που έστησσαν πρόσφυγες, λίγα μέτρα πριν από τη διασταύρωση για Ειδομένη,

Οι πρόσφυγες έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο σημείο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών και φωνάζουν συνθήματα. Κάποια στιγμή ένας εξαγριωμένος οδηγός ΙΧ ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να περάσει από τα πλάγια του δρόμου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει κάποιον από αυτούς που διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με το rthess.gr.. Ο οδηγός δεν μπόρεσε να περάσει και έκανε αναστροφή. Το περιστατικό αυτό εξόργισε τους πρόσφυγες, ενώ επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 2

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 3

Kαι άλλοι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Οι ανατροφοδοτούμενες φήμες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στέλνουν και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη όπου παραμένουν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.
.
Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 4

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 5

Επεισόδια και στον Πειραιά

Ενταση για ακόμη μια φορά επικράτησε κατά το βραδινό συσσίτιο στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 άτομα να τραυματιστούν.Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε άμεσα στο χώρο για τις πρώτες βοήθειες

Την ίδια ώρα, να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να εγκαταλείψουν τους χώρους της πύλης Ε3 καλούν άνδρες του λιμενικού σώματος με μεγάφωνα τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να αδειάσει η Ε3 πύλη και μέχρι τέλος της εβδομάδας-αρχές της επόμενης όλο το λιμάνι.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 6

Ωστόσο για δεύτερη ημέρα, όμως, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας .Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας είπαν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντάς τους παράλληλα και φωτογραφίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, γι' αυτό να παραμείνουν εκεί.

Ωστόσο αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».Παράλληλα, δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 7

Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ανέρχονται σε 4.725.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, άτομα που φέρονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και ανάπηρους, να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

«Ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ, καθόμαστε 8-9 ώρες και προσπαθούμε να φορτώσουμε. Προσπαθούν από το λιμάνι να οργανωθούν και υπάρχουν κάποιοι από τις ΜΚΟ που τους κοροϊδεύουν. Έχουν κάποιες λίστες που καταγράφουν τα ονόματά τους και τους λένε μη φύγετε από εδώ, μην πάτε στα hotspots», ανέφερε οδηγός ενός από τα τρία λεωφορεία που βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην πύλη Ε2.

Δώρο άδωρον οι επαναπροωθήσεις

Το σκέλος της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που προβλέπει την επαναπροώθηση - απέλαση προσφύγων και μεταναστών αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό.

Η πλειονότητα όσων βρίσκονται στα νησιά και έφτασαν μετά την 20η Μαρτίου - οπότε ετέθη σε εφαρμογή η συμφωνία -υποβάλλει αίτηση για παροχή ασύλου προκειμένου να «μπλοκάρουν» την απέλαση έστω και για το διάστημα που η διαδικασία αυτή προβλέπει.

Πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίου κατά δήλωσή τους δεν ήθελαν να διεκδικήσουν την παροχή ασύλου από την Ελλάδα υπό τον κίνδυνο να επαναπροωθηθούν αυτόματα πίσω στην Τουρκία τώρα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 8

Ενώ το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα μας παρανόμως από την 20η Μαρτίου και μετά, εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ισοφαρίζοντας σχεδόν αυτούς που έφυγαν...

Συγκεκριμένα, 202 μετανάστες επέστρεψαν από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.Το πρώτο πλοίο, ξεκίνησε για την Τουρκία με 136 μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ 66 μετανάστες αποχώρησαν από τη Χίο. 'Ολοι οι μετανάστες συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Χάος στον Πειραιά, λεηλασίες και μπλόκα στην Ειδομένη - εικόνα 9

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις. Σύνολο 166.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΝΤΕΣ 22 Οκτ 2021 | 18:19

28η Οκτωβρίου: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους θεατές στις παρελάσεις λόγω κορονοϊού

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, συνεπώς και στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:04

Δακτύλιος: Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα - Πώς θα εκδώσετε το ειδικό σήμα

Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr, μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας

ΔΕ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 22 Οκτ 2021 | 17:58

Αυτός είναι ο ηρωικός παππούς που θυσιάστηκε για τα εγγόνια του στην Κρήτη [Βίντεο]

O 61χρονος παππούς ήταν συνταξιούχος υγειονομικός από την Σκωτία και ονομαζόταν Τζόναθαν Σμιθ.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 22 Οκτ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα 533 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 675 στην Αττική και 252 στη Λάρισα

Ανησυχία για την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα - Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Οκτ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Νέα αύξηση στα κρούσματα που έφτασαν τα 3.585 - 36 θάνατοι και 348 διασωληνωμένοι

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι-Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία είναι 250 (+13.64%)

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 22 Οκτ 2021 | 16:36

Διπρόσωπος ο καιρός το Σάββατο: Καταιγίδες σε Ιόνιο, Δυτ. Στερεά και Ήπειρο - "Καλοκαιράκι" στην υπόλοιπη χώρα

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά αύριο - Καλός καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας στην υπόλοιπη χώρα

ΤΗΝ ΕΞΙΧΝΙΑΣΕ Η ΕΛ.ΑΣ. 22 Οκτ 2021 | 16:12
ΣΤΙΣ 20/10/2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:00 22 Οκτ 2021 | 16:11

Συναγερμός για εξαφάνιση 16χρονης από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Εξαφάνιση 16χρονης από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συναγερμός στις Αρχές. Η ανακοίνωση από "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Οκτ 2021 | 16:03

Βόρεια Ελλάδα: Ανεμβολίαστο το 94% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ σε 28 νοσοκομεία

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ #METOO 22 Οκτ 2021 | 15:42

Η Αννα Βερούλη για τον Λευτέρη Πετρούνια: Να ασχοληθεί με τους κρίκους και να πάψει να μιλά

"Εγώ θα πρότεινα στον Λευτέρη καλύτερα να ασχοληθεί με τους κρίκους, που είναι πάρα πολύ καλός και τον χειροκροτάμε όλοι και να πάψει να μιλά", είπε η Άννα Βερούλη.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 22 Οκτ 2021 | 15:08

Ημαθία: Δεν θα γίνουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου λόγω κορονοϊού - Μόλις το 45% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Ραγδαία και διαρκής η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ημαθία. Δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ “ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΟΥ ΕΓΓΟΝΙΑ” 22 Οκτ 2021 | 15:00

Δικηγόρος Μαργαρίτας Θεοδωράκη για τη διαθήκη του Μίκη: Ο Νίκος Κουρής δεν είναι γιός του, το Θεοδωράκης είναι σε παρένθεση

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι είναι Θεοδωρακιστές και υπογράφουν ως "Θεοδωράκης", λέει ο δικηγόρος της Μαργαρίτας, μετά το ανοίγμα των διαθηκών του Μίκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 22 Οκτ 2021 | 14:53

Νέα παράταση της Notam για τις πτήσεις εξωτερικού - Τι θα ισχύσει ως τις 29 Οκτωβρίου

Η ΥΠΑ εξέδωσε νέα παράταση της Notam για τις πτήσεις εξωτετρικού.