Χειροπέδες σε ανώτατο αξιωματικό-Οι διάλογοι με επιχειρηματία

Τι υποστηρίζει ο ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας για τη σύλληψή του από άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Χειροπέδες σε ανώτατο αξιωματικό-Οι διάλογοι με επιχειρηματία

Για μία καλά σκηνοθετημένη πράξη κάνει λόγο ο Αστυνόμος, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη σύλληψή του που έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν άνδρες του Εσωτερικών Υποθέσεων εισέβαλαν στο γραφείο του και του πέρασαν χειροπέδες μαζί με τον υπαστυνόμο του. Οι δύο άνδρες αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της δωροληψίας και της συνέργειας σε δωροληψία, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγο με περιοριστικού όρους.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να απασχολούσε αλλοδαπούς χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Η επιθεώρηση εργασίας του «έγραψε» πρόστιμα με τον καταγγέλλοντα να υποστηρίζει πως πήγε στον διοικητή αστυνομικής υπηρεσίας και εκείνος του υποσχέθηκε πως θα τον… καθαρίσει.

«Όταν λοιπόν ήρθε στο γραφείο μου ήταν σε απόγνωση επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε χρήματα και ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το υπέρογκο ποσό το οποίο θα του επέβαλλε ως διοικητικό πρόστιμο η Επιθεώρηση Εργασίας, ήτοι 10.500 ευρώ ανά άτομο. Φυσικά, εγώ τον ενημέρωσα ότι έχει ήδη κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος του και ότι κατόπιν της παρέλευσης του αυτοφώρου θα οδηγούνταν σε τακτική δικάσιμο», ανέφερε ο Αστυνόμος στην απολογία του. «Το μόνο το οποίο τον συμβούλεθυσα επειδή τον λυπήθηκα που ήταν απογοητευμένος ήταν σε σχέση με το πρόστιμο το οποίο θα του επιβαλλόταν μετά βεβαιότητας από την Επιθεώρηση εργασία, να δήλωνε εγγράφως ότι οι αλλοδαποί που φαίνονταν να απασχολούσε στην επιχείρησή του ήταν μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα», επισήμανε ο κατηγορούμενος.

«Ποτέ μου δεν του ζήτησα τα 10.000 ευρώ που αναφέρει ψευδώς ούτε τον παρότρυνα να πάει στην Τράπεζα να μου τα φέρει και ουδέποτε επέστρεψε αφού έφυγε στο γραφείο μου. Απορία αλλά και αγανάκτηση προκαλεί ο ισχυρισμός του ότι εγώ δήθεν θα άλλαζα την κατάθεσή των συλληφθέντων Πακιστανών», ανέφερε ο Αστυνόμος στη του απολογία ενώπιον του Ανακριτή, λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος.«Σε σχέση με την ημέρα σύλληψής μου πρόκειται για μια πολύ καλά σκηνοθετημένη ενέργεια του καταγγέλλοντος σε βάρος μου προς ίδιον όφελος. Προέβη σε ψευδή καταγγελία», πρόσθεσε ο Αστυνόμος.

Ο επίμαχος διάλογος

«Ωραία ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ. Να σας δώσω τα χρήματα;». «Κάτσε λίγο. Δώσ’ τα μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αν ακουστεί ότι είπες το παραμικρό θα σε σκίσω!».

Είναι μερικά μέρη διαλόγων που κατέγραψαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας μεταξύ του επιχειρηματία από τα Μέγαρα και του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν συνάδελφό του για δωροληψία. Ο Αστυνόμος Α΄, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και τη δικογραφία που σχηματίστηκε, φέρεται να ζήτησε χρήματα προκειμένου να… μεσολαβήσει για να μειωθεί το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον επιχειρηματία από την επιθεώρηση εργασίας επειδή φέρεται να απασχολούσε αλλοδαπούς χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Ζήτησε από τον καταγγέλλοντα άνδρα να βρεθούν στις 23 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του, λέγοντάς του πως μπορούσε να τον βοηθήσει ώστε να μειωθεί το πρόστιμο που θα του επιβληθεί από 10.500 ευρώ σε 1.500 ευρώ για τον κάθε αλλοδαπό. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται επίσης να του ζήτησε το ποσό των 10.000 ευρώ για να «πληρώσω κάποιον άνθρωπο στην επιθεώρηση εργασίας».

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο επιχειρηματίας, ο οποίος καταγράφηκε από ειδική ηλεκτρονική συσκευή εικόνας και ήχου που είχαν «φορέσει» στο θύμα των αστυνομικών οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτό φαίνεται πως η δωροληψία ήταν σε γνώση και του δεύτερου αξιωματικού.

Yπαστυνόμος: «Δεν θέλω επ’ ουδενί, επ’ουδενί όμως να ακουστεί τίποτα για την δικιά μας υπηρεσία ή για το δικό μου όνομα».

Αστυνόμος: «Αν ακουστεί ότι είπες το παραμικρό θα σε σκίσω να το ξέρεις!»

Επιχειρηματίας: «Όχι προς θεού προς θεού μα τι λέτε τώρα»

Υπαστυνόμος. «Εντάξει; Και ούτε θα αρχίσετε να λέτε δεξιά και αριστερά τη σκαπούλαρα και οτιδήποτε»

Επιχειρηματίας: «Από την, από όλη μου την εταιρείας και την οικογένειά μου, ο αδερφός μου ξέρει επειδή είμαστε συνέταιροι και το κάνουμε μαζί. Κανείς άλλος δεν το έχω συζητήσει με κανέναν.»

Αστυνόμος: «Κουβέντα σε κανέναν».

Επιχειρηματίας «Ούτε καν με τη λογίστριά μου τίποτα».

Σε ένα άλλο σημείο των διαλόγων, όπου ο αστυνόμος της υπηρεσίας έχει λάβει ήδη τα χρήματα, ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε την εξής στιχομυθία, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Τ.»:

Αστυνόμος: «Θα με προσκυνάς εν τέλει.»

Επιχειρηματίας: «Εκτιμώ πάρα πολύ τη βοήθειά σας γιατί είχα αγχωθεί πάρα πολύ με αυτό το θέμα».

Αστυνόμος: «Αυτά όλα ειλικρινά σου μιλάω, στην τσέπη μου θα μείνουν ελάχιστα, είναι για άλλους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να… δεν το κοινοποίησαν δεν έκανα τίποτα, αλλά και εσύ μην βγεις έξω και λες.»

Επιχειρηματίας: «Όχι τίποτα».

Ο αξιωματικός της υπηρεσίας επέμεινε να ζητάει εχεμύθεια για την ανταλλαγή των χρημάτων και συνέχισε να προειδοποιεί τον επιχειρηματία να μην αποκαλύψει σε κανέναν τη συναλλαγή τους:

Αστυνόμος: «Και τους κρητικούς τους αγαπάμε ιδιαίτερα αλλά μην βγεις έξω και λες ότι τους μπάτσους τους γ@@σα και.»

Υπαστυνόμος: «Εγώ δεν θέλω».

Επιχειρηματίας: «Όχι, όχι προς θεού προς θεού. Εγώ εκτιμώ πάρα πολύ που με βοηθήσατε».

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην πρώτη συνάντησή του με τον επιχειρηματία, σύμφωνα με την έρευνα, είχε… διασφαλίσει ότι δεν τον ηχογραφούσε ελέγχοντας ακόμη και το κινητό του τηλέφωνο. Ωστόσο παρέλειψε να σκεφτεί ότι τον κατέγραφε στην δεύτερη και τελευταία συνάντηση που είχε ο επιχειρηματίας με αστυνομικό την περασμένη Τρίτη για να «κλείσει η υπόθεση». Εκεί, όπως ανέφερε η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο αξιωματικός του είπε… χαμηλόφωνα πως άλλαξε τις καταθέσεις των Πακιστανών και ότι «η υπόθεση θα μείνει εκεί και δεν θα ανακατευτεί καθόλου η Επιθεώρηση». Δεν υπολόγισε ωστόσο πως οι αστυνομικοί της υπηρεσίας ήταν έξω από το γραφείο και με την ανταλλαγή των προσημειωμένων χρημάτων εισέβαλλαν στο κτίριο και πέρασαν χειροπέδες στους δύο αστυνομικούς. «Την πάτησα», αναφώνησε ο Αστυνόμος…

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Ιαν 2022 | 21:39

Θεοδωρικάκος: Συνεχάρη τους αστυνομικούς που έσωσαν την 38χρονη από τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

Ήδη 180 υποθέσεις έχει αντιμετωπίσει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που εδρεύει στο Αστυνομικό Τμήμα στον Λευκό Πύργο

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 16:28

Η αστυνομία ανακάλυψε παρασκευαστήριο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης στην Κυψέλη - Βρέθηκε και ηρωίνη και ecstasy

Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παρασκευής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ηρωίνη και δισκία ecstasy.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ FOUR SEASONS 18 Ιαν 2022 | 13:00

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα Κροίσο του τουρισμού Κhaled Juffali στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 18 Ιαν 2022 | 12:07

Απίστευτο βίντεο με κλοπή IX στην Αθήνα: Ο ιδιοκτήτης κρεμάστηκε από το καπό - "Τον πάτησαν πάνω στη Λένορμαν"

Οπτικό υλικό δείχνει την προσπάθεια ενός ιδιοκτήτη ΙΧ να σώσει το αυτοκίνητό του από κλέφτες.

ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 18 Ιαν 2022 | 10:14

Εισβολή αντεξουσιαστών στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα - Δέκα προσαγωγές

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα όπου αντεξουσιαστές έκαναν "ντου".

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 17 Ιαν 2022 | 21:02

Τι λέει ο αστυνομικός που έκανε έλεγχο σε πολίτη και εκείνος τον δάγκωσε στο πιγούνι και του έκοψε κομμάτι

Ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση περιέγραψε καρέ καρέ το συμβάν.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 17 Ιαν 2022 | 10:36

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Δάγκωσε αστυνομικό που του έκανε έλεγχο - "Μού έκοψε κομμάτι από το πρόσωπο"

O αστυνομικός είπε ότι η γιατρός που τον είδε πρώτη στα επείγοντα νόμιζε ότι τον δάγκωσε σκύλος.

ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟ 2020 16 Ιαν 2022 | 16:17

Πρίγκιπας Χάρι: Στα δικαστήρια για να έχει αστυνομική προστασία στην Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι διεκδικεί νομικά το δικαίωμα να πληρώνει για την αστυνομική του προστασία όσο βρίσκεται στην πατρίδα του

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ 16 Ιαν 2022 | 12:19

Παύλος Πολάκης: Η αναφορά του αστυνομικού για το επεισόδιο στην ταβέρνα που "καίει" τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λέει ο αστυνομικός που έκανε έλεγχο στην ψαροταβέρνα του Μοσχάτου και "έκοψε" πρόστιμο σε σερβιτόρο για μη τήρηση των μέτρων κορονοϊού - Η εκδοχή Πολάκη.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 16 Ιαν 2022 | 10:26

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στην Κομοτηνή ο Θεοδωρικάκος για την εκπαίδευση των 400 της ΕΛΑΣ - Πώς θα αξιοποιηθούν

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας η έναρξη εκπαίδευσης των 400 Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ - Το μήνυμα Θεοδωρικάκου.

H ΟΠΠΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιαν 2022 | 16:02

Η πανεπιστημιακή αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα σε 4 μήνες - Οι διευκρινίσεις Θεοδωρικάκου

"Πέντε φορές τους τελευταίους 2,5 μήνες η αστυνομία μπήκε στα Πανεπιστήμια για να γκρεμίσει παράγκες" σημείωσε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 13 Ιαν 2022 | 11:19

Επεισόδιο με ψεκασμένο αρνητή στο δημαρχείο Θερμαϊκού: "Δεν υπάρχει δήμαρχος, ούτε Σύνταγμα, εμείς κυβερνάμε"

Αρνητής του κορονοϊού προκάλεσε επεισόδιο στο δημαρχείο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη αλλά όταν κλήθηκε η αστυνομία, εξαφανίστηκε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. 12 Ιαν 2022 | 11:26

Θεοδωρικάκος: Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας με ευθύνη των πρυτάνεων

Για συνεργασία πρυτανικών αρχών και αστυνομίας όπο χρειάζεται μίλησε σε συνέντευξή του ο Τάκης Θεοδωρικάκος.