Οι οδηγοί ταξί της Αθήνας προκήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 5 και 6 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής), οι οδηγοί θα τραβήξουν χειρόφρενο για δύο ημέρες, την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.
Την Τετάρτη στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία με τα ταξί τους, η οποία θα ξεκινήσει από τη Σπύρου Πάτση και θα καταλήξει στο κέντρο της Αθήνας.
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε στην ΕΡΤ πως "τα τελευταία έξι χρόνια η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς κανέναν διάλογο με τον κλάδο", τονίζοντας ότι οι αυτοκινητιστές δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθούν δυναμικά.
Οι οδηγοί απαιτούν:
- "ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: Άμεση απόφαση παράτασης της υποχρεωτικής ταξινόμησης αμιγώς ηλεκτρικών Ε.Δ.Χ. Ταξί από 1-1-2026. Η υποχρέωση αυτή να μετατεθεί οριζόντια για το 2035.
- ΚΥΑ Κυρανάκη – Κεφαλογιάννη: Άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 134328/20-8-2025 (ΦΕΚ ΄Β 4564).
- Φορολογικό: Δίκαιη φορολόγηση με βάση τα βιβλία και στοιχεία (Κ.Β.Σ.) – Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ
- Λεωφορειολωρίδες: Ελεύθερη διέλευση των έμφορτων Ε.Δ.Χ. Ταξί στις Ειδικές Λωρίδες Κυκλοφορίας χωρίς διαχωρισμούς
- Πειρατεία – Υποκλοπή Μεταφορικού Έργου – Πολυεθνικές:
- Υπεράσπιση του ν.4530/2018 που διαχωρίζει το μεταφορικό έργο των ΕΔΧ Ταξί σε σύγκριση με τα ενοικιαζόμενα Ε.Ι.Χ. με οδηγό και διόρθωση του όπου απαιτείται
- • Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό.
- Η ελάχιστη χρέωση για την χρήση των ενοικιαζόμενων Ε.Ι.Χ. με οδηγό να διαμορφωθεί στα 150 ευρώ για όλη την χώρα και η ελάχιστη μίσθωση να είναι τρεις ώρες για όλη την ελληνική επικράτεια".
Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες οδηγοί ξεκαθαρίζουν ότι η απεργία των δύο ημερών είναι μόνο η αρχή και πως αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν πιο σκληρές κινητοποιήσεις.