Χρυσό 300 εκατ. € έχει διακινήσει η σπείρα με τον ενεχυροδανειστή

To κάθε μέλος έπαιρνε «μεροκάματο» που κυμαινόταν μεταξύ 50.000 - 70.000 €.

Χρυσό 300 εκατ. € έχει διακινήσει η σπείρα με τον ενεχυροδανειστή

Ποινικές διώξεις για βαρύτατες πράξεις ασκήθηκαν κατά των συλληφθέντων της σπείρας χρυσού. Τα αδικήματα που αποδίδονται κατά περίσταση στους εμπλεκόμενους, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τοκογλυφία, αλλά και πλημμελήματα, μεταξύ των οποίων παράβαση του νόμου ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας, από την οποία έλαβαν προθεσμίες προκειμένου να απολογηθούν αφού λάβουν γνώση της δικογραφίας.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την δράση της σπείρας. Ο «Χοντρός». Έτσι αποκαλούσαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους τα μέλη της «Μαφίας του Χρυσού», όπως την ονομάζουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, τον γνωστό ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων. Ήταν συν-αρχηγός, νόμιμη «βιτρίνα» και… λογιστικός υποστηρικτής της 2ης εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τον επιχειρησιακό αρχηγό, τον Τούρκο υπήκοο Συριακής καταγωγής, που είχε το ρετιρέ με θέα την... Ακρόπολη. Αρχηγός και καθοδηγητής της 1ης εγκληματικής ομάδας, με γνώση των νομικών κενών στην κατοχή και διακίνηση χρυσού, που διαχειριζόταν 130 ενεχυροδανειστήρια, χυτήρια και φασματογράφους καθαρότητας. Συνολικά, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούσαν «ανεξάρτητα και μαζί», χωρίς η μία να μπαίνει στα «χωράφια» της άλλης, διαχειρίζονταν τουλάχιστον 300-400 καταστήματα συλλογής χρυσού. Ο ημερήσιος «κύκλος εργασιών» ήταν κατά μέσο όρο 400.000 ευρώ, σε διακίνηση ράβδων χρυσού, με τουριστικά λεωφορεία που ξεκινούσαν από τη Αθήνα και έφθαναν στην Κωνσταντινούπολη, με τους ημερήσιους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε 150.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα. Ο συγκεκριμένος άνδρας εντοπίστηκε στο Τελωνείο των Κήπων Έβρου, μεταφέροντας τους ράβδους χρυσού, με ειδικό γιλέκο και γάντζους που συγκρατούσαν το πολύτιμο φορτίο πάνω του. Εξαιτίας του μεγάλου βάρους, ο κατηγορούμενος έγερνε, με τους αστυνομικούς να του έχουν βγάλει το προσωνύμιο, ο «Καμπούρης»…

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον υπεύθυνο του «τουρκικού δικτύου» που παραλάμβανε τις μεγάλες ποσότητες του χρυσού και τις διακινούσε σε κεντρική Ευρώπη και Κίνα, ο οποίος όμως έκανε το «λάθος» να έρθει στην Ελλάδα για να συνεννοηθεί με τους «αρχηγούς». Η εξάρθρωση των συμμοριών φαίνεται να προήλθε μέσα από πληροφορίες που προέκυψαν από την μαφία των «Κορλεόνε Ρομά», που είχε εξαρθρωθεί πριν από δύο χρόνια από την ίδια αστυνομική υπηρεσία.

Η «ζάχαρη» και το… fine

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

ΧΡΥΣΟΣ: Ζάχαρη, Κίτρινο

ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ: Κορίτσια, Στρογγυλό

ΔΕΣΜΙΔΕΣ ΕΥΡΩ: Γραμμές, χαρτιά

Fine : Χρυσός 24 καρατίων

Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.

Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.

Χαρτιά: Χρήματα.

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

«Μεροκάματα»… 50.000-70.000 ευρώ

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους, καθώς άλλοι μάζευαν χρυσό, άλλοι τον έλιωναν, άλλοι φασματογραφούσαν την καθαρότητά του και άλλοι τον μετέφεραν. Ανάλογα με την ποσότητα που έφερνε, που έλιωνε, φασματογραφούσε ή μετέφερε το κάθε μέλος έπαιρνε «μεροκάματο» που κυμαινόταν μεταξύ 50.000 - 70.000 €.

Οι μεταφορές γίνονταν μόνο τις εργάσιμες ημέρες, με «ρεπό» τα Σαββατοκύριακα. Η τιμή του ενός κιλού χρυσού έφθανε τα 20.000 ευρώ, με την μαφία να διακινεί τουλάχιστον 20 κιλά την ημέρα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, την τελευταία διετία, η «Μαφία του Χρυσού» έχει διακινήσει… 15 τόνους χρυσού, αποκομίζοντας τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ, με τους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα των αξιωματικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας διαπίστωσαν πως τον Αύγουστο, υπήρξε συνάντηση των αρχηγών των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Θέμα της συνάντησης, του 65χρονου παλιού εμπόρου χρυσού και του επιχειρησιακού αρχηγού της 2ης οργάνωσης, η συμφωνία για την αγορά του ενός κιλού χρυσού σε τιμή 1.000 ευρώ κάτω από την τιμή ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού ταμπλό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος. Οι ενδείξεις αυτές προέρχονται από την σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων Ρομά, που φαίνεται να δραστηριοποιούνταν στις κλοπές σπιτιών και κοσμηματοπωλείων.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Χρυσό 300 εκατ. € έχει διακινήσει η σπείρα με τον ενεχυροδανειστή

«Πώς να τους ελέγξω;»

Ο γνωστός ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων συν-αρχηγός στην 2η ομάδα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Έχω 88 καταστήματα και 200 υπαλλήλους. Μπορεί κάποιοι να έκαναν λάθος. Κάποιοι υπάλληλοι, πώς να τους ελέγξω;». Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς και Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.)., συνέλαβαν 63 μέλη, εκ των οποίων 55 Έλληνες και 8 αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία. Από τις έρευνες σε οικίες και καταστήματα κατασχέθηκαν: πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ, 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ, 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας, το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ, επιταγές αξίας 60.500 ευρώ, 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης.

Χρυσό 300 εκατ. € έχει διακινήσει η σπείρα με τον ενεχυροδανειστή - εικόνα 2

Χρυσό 300 εκατ. € έχει διακινήσει η σπείρα με τον ενεχυροδανειστή - εικόνα 3

ΦΩΤΟ: ΕΛ.ΑΣ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΡΟΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ 26 Οκτ 2020 | 15:11

Αστυνομικοί έσπευσαν σε... υπεράσπιση υπευθύνων μπαρ που παραβίασαν το ωράριο

Αστυνομικοί, σε έλεγχο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διαπίστωσαν υπέρβαση ωραρίου, ενάντια στα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΝΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 26 Οκτ 2020 | 07:17

Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς - Έρευνες σε δύο περιοχές της Αλβανίας

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον Χρήστο Παππά, τον εξαφανισμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 24 Οκτ 2020 | 08:06

Χ.Α: Έτσι εξαφανίστηκε ο Παππάς - Πρώτο βράδυ σε θαλάμους νοσηλείας των φυλακών Δομοκού για Μιχαλολιάκο & Σια

Αφαντος ο Χρήστος Παππάς - Δύο σε κάθε κελί για την 14ήμερη καραντίνα το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΥΓΟΠΟΙΝΟΣ Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 07:21

Χρυσή Αυγή: Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος - Στη φυλακή οι 13 βουλευτες

Ο Χρήστος Παππάς έχει εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου. Η αστυνομία τον αναζητά παντού.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ" 22 Οκτ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Αστυνομικό σχέδιο σε οκτώ στάδια για τις... "κόκκινες" πλατείες

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο από την αστυνομία σε οκτώ στάδια.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ 21 Οκτ 2020 | 07:33

Κορονοιος: "Ξέφυγε" η Βόρεια Ελλάδα - Ένα βήμα πριν από το lockdown η Καστοριά και τα Γιάννενα

Το lockdown στα Ιωάννινα και την Καστοριά προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων τις τελευταίες 14 ημέρες.

ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΛΑΘΗ 19 Οκτ 2020 | 10:01

Φιάσκο η σύλληψη 42χρονου για τρομοκρατία στο Κουκάκι - Η προκήρυξη δεν ήταν δική του

Η νέα απάντηση για την προκήρυξη ήρθε στις 10 Οκτωβρίου 2020, αποκαλύπτοντας το τεράστιο εργαστηριακό λάθος.

ΚΑΒΓΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΕΓΩΝ 17 Οκτ 2020 | 11:06

Άγρια συμπλοκή στον Πειραιά με έναν νεκρό - Συνελήφθη ο δράστης [εικόνες]

Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Πειραιά. Συνελήφθη ο δράστης.

ΣΤΟ ΔΙΛΟΦΟ 17 Οκτ 2020 | 10:41

Έτοιμο το ηλεκτρονικό "μάτι" της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο -Πως θα λειτουργεί το Κέντρο διαχείρισης καμερών θερμικής απεικόνισης

Το νέο σύστημα δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές του Έβρου, με αποτ'έλεσμα να έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί.

ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 16 Οκτ 2020 | 07:15

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έτοιμα τα κρατητήρια να υποδεχθούν τους καταδικασθέντες

Μετά τη δίκη η αστυνομία έχει προετοιμαστεί και για την ασφαλή "διαμονή" των ενόχων στις φυλακές.

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ 15 Οκτ 2020 | 07:17

Χρυσή Αυγή: Η ώρα της φυλακής - Το σχέδιο Prison Safe

Πού θα μεταφερθούν όσα μέλη της Χρυσής Αυγής σταλούν στις φυλακές. Τι είναι το σχέδιο Prison Safe.

ΟΛΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 14 Οκτ 2020 | 07:27

Χρυσή Αυγή: Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις - 80 αστυνομικοί στην task force της ΕΛΑΣ

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για αυλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής από μικτά κλιμάκια αστυνομικών.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 13 Οκτ 2020 | 07:31

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για συλλήψεις και μεταγωγές -"αστακού" προς τις φυλακές

Ο αστυνομικός σχεδιασμός μετά την ανακοίνωση των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.