Χρυσοχοΐδης: Φτιάχνουμε νέο φράχτη στον Εβρο- Υψους 5 μέτρων και από γαλβανισμένο χάλυβα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τη Βουλή για τον νέο φράχτη στον Εβρο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
evros

Για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο, αφού ο παλαιότερος υπάρχων φράχτης έχει υποστεί ζημιές, ενημέρωσε το Κοινοβούλιο την Δευτέρα το μεσημέρι, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σημειώνοντας ότι και σήμερα υφίσταται απειλή στα σύνορα μας, από καθημερινές απόπειρες εισόδου μεταναστών από την πλευρά των τουρκικών συνόρων.

"Απειλή υφίσταται και σήμερα, είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ακόμα και σήμερα, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες έχουμε εξάρσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται μαζική είσοδος από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, η οποία φυσικά αποτρέπεται από τις οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και την δουλειά που πραγματοποιεί ο στρατός με έργα και εμπόδια που τοποθετεί.

Ακόμα και σήμερα απειλείται η δημόσια ασφάλεια, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, διότι η αιφνίδια και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων είναι ένα γεγονός. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε την χώρα και να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο του κορονοϊού σε περίπτωση εισόδου πολλών ατόμων στη χώρα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί και ο υφιστάμενος φράκτης και να κατασκευαστεί και νέος, στα σημεία εκείνα του ποταμού Έβρου που έχουν κριθεί ως κρίσιμα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ελληνικού στρατού και της ελληνικής αστυνομίας.

frahtis evrou

5 μέτρα ύψος θα έχει ο φράχτης

"Ο νέος φράκτης θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους 5 μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς. Το πάνω μέρος του φράκτη περίπου 1 μέτρο θα απαρτίζεται από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών, με αντι-αναρριχητική λειτουργία. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους, οι οποίοι θα είναι σε βάθος 6 μέτρων μέσα στο έδαφος, επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Υπουργός ανέφερε πως έτσι θα προστατευτούν οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα. Θα εκτελεστούν ακόμα χωματουργικά έργα συντήρησης και αναβάθμισης που θα εξυπηρετούν το στρατό και την αστυνομία, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού.Αναφερόμενος στον υφιστάμενο φράκτη ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει υποστεί φθορές και πρέπει να συντηρηθεί:

" Ο υφιστάμενος φράχτης έχει υποστεί φθορές κυρίως στο συρματόπλεγμα διότι το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε ο φράκτης το 2012 είναι ένα απλό συρματόπλεγμα. Με την πρόσφατη οργανωμένη είσοδο έχει υποστεί φθορές και χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες αποτροπής εισόδου. Θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράκτης με την προσθήκη ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος από χάλυβα ύψους 4,4 μέτρων. Το προσωπικό του ελληνικού στρατού συνέβαλε, συμβάλει και είναι εκεί καθημερινά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ακόμα κατασκευάζονται οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος του φράκτη για χρήση από τον ελληνικό στρατό. Έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτήρηση των συνόρων. Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες σε 57 φυλάκια του ελληνικού στρατού για επισκευές και αναβαθμίσεις.

Το κόστος του νέου φράχτη

Αναφερόμενος στο κόστος αλλά και στο χρόνο κατασκευής, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι 8 μήνες ενώ το κόστος θα φτάσει τα 62 εκατομμύρια ευρώ.

Γεροβασίλη: Ναι μεν αλλά, για τον φράχτη στον Εβρο

Θετική στην κατασκευή του φράχτη, αλλά με αστερίσκους εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

"Ο φράκτης δεν αρκεί, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό ζήτημα την οποία δυστυχώς δεν βλέπουμε, είπε η κ. Γεροβασίλη. Ακόμη και σήμερα οι ροές από τον Έβρο είναι πολύ μεγάλες και αυτό αποδεικνύεται και από τις συλλήψεις που γίνονται.Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων, συνέχισε, και επί των ημερών μας έγιναν πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο φράκτης βεβαίως είναι διευκολυντικός προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα είχαμε αντίρρηση για να ανακατασκευή του, υπάρχουν όμως μερικά ζητήματα όπως σε ποια απόσταση από τη μεθόριο γίνεται και βεβαίως είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ο φράκτης να έχει διόδους για την πιθανή διέλευση όσων δικαιούνται να περάσουν προς το ευρωπαϊκό έδαφος”.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης θύμισε ότι ο φράχτης άρχισε να κατασκευάζεται επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σημείωσε ότι η κατασκευή του τότε, είχε δεχθεί τα πυρά και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας . "Ο φράχτη στον Έβρο άρχισε να κατασκευάζεται επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου είπε, και ολοκληρώθηκε το 2012. Τότε προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- που μιλούσε για το τείχος της ντροπής- αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που μιλούσε για προσπάθεια αντιπερισπασμού της τότε κυβέρνησης, για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου από τις μνημονιακές πολιτικές. Το τείχος της ντροπής τότε, έγινε σήμερα η ασπίδα της Ευρώπης .”

Ο κ Καμίνης αναφέρθηκε ακόμα στο κόστος του φράχτη, πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την κατασκευή του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ 25 Σεπ 2020 | 17:38

Καμένα Βούρλα: Έκλεισαν πάλι την Εθνική οι κάτοικοι – Ένταση στα διόδια [εικόνες-βίντεο]

Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα καθώς οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων έκλεισαν πάλι την Εθνική Οδό διαμαρτυρόμενοι για την μετεγκατάσταση προσφύγων

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ 25 Σεπ 2020 | 16:43

Ανάλυση DW: Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο; - Τι αποκαλύπτουν Γερμανοί ειδικοί

Πόσο πιθανό είναι να βρεθούν στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία θαλάσσια ζώνη μεγάλα κοιτάσματα;

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΕΛΟΣ 25 Σεπ 2020 | 15:10

Αποκλιμάκωσης συνέχεια...Τέλος στην αναστολή των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Η απαγόρευση στις άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθη με την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 25 Σεπ 2020 | 12:16

Η διευθύντρια του σχολείου στο Σουφλί εξηγεί πως έπεσε ο μαθητής από τη στέγη [βίντεο]

Ο μαθητής σκαρφάλωσε στα ψηλά παράθυρα και πέρασε στη στέγη της σχολικής βιβλιοθήκης.

25 Σεπ 2020 | 09:24

Καμένα Βούρλα: Επεισόδια από τους ανήλικους μετανάστες - Πετούσαν αντικείμενα από το ξενοδοχείο φιλοξενίας [βίντεο]

Οι ανήλικοι άρχισαν να φωνάζουν και να εκσφενδονίζουν αντικείμενα από το ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενούνται, ενώ κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 24 Σεπ 2020 | 21:12

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου θέτει ο Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:47

Die Zeit για ελληνοτουρκικά: O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν - Γιατί ο Ερντογάν οδηγήθηκε σε διάλογο

Δημοσίευμα της Die Zeit για τα ελληνοτουρκικά με τίτλο "ο πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν" στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν οδηγήθηκε σε διάλογο

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ 24 Σεπ 2020 | 12:51

Μυτιλήνη: Κλείνουν δύο δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο - Τι ζητάει ο δήμος για να συναινέσει

Στα όρια των δήμων θα δημιουργηθεί το νέο ΚΥΤ φιλοξενίας έως 2.500 μεταναστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Σεπ 2020 | 12:33

Πέτσας για κορονοϊό: Και όμως...τα πάμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες [πίνακες]

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

24 Σεπ 2020 | 10:42

Ερντογάν, Τραμπ και ο κύκλος της παρακμής

Σπάνια ο θάνατος ενός δικαστή λαμβάνει τέτοιας έκτασης δημοσιότητα σε όλη την υφήλιο, όσο της Ruth Bader Ginsburg.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24 Σεπ 2020 | 07:38

Παζάρια Ερντογάν για τις κυρώσεις με τις "ευλογίες" του Βερολίνου – Τα αγκάθια του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας

Προσεγγίσεις Ερντογάν σε όσους απειλούσε - Το πρόγραμμα και οι προσδοκίες της Αθήνας από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Σεπ 2020 | 20:00

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει άλλη μια ευκαιρία για διπλωματία - Τι είπε με Στόλτενμπεργκ και Φον Ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, είπε στην πρόεδρο της Κομισιον ότι η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου.