"Χτύπημα" Ρουβίκωνα στα γραφεία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Μέλη του Φεμινιστικού Τομέα του Ρουβίκωνα κρέμασαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρουβίκωνας

Επίθεση στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης η αναρχική συλλογικότητα "Ρουβίκωνας".

Ειδικότερα, μέλη του Φεμινιστικού Τομέα της συλλογικότητας κρέμασαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και έγραψαν με σπρέι συνθήματα "Ελληνική Ομοσπονδία Συγκάλυψης Βιαστών" και "Δημητρακόπουλε ακόμα να παραιτηθείς;".

Στην ανακοίνωσή τους, που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως "τα σεξουαλικά εγκλήματα, όσα από αυτά μαθαίνουμε, παίρνουν την τυπική νομική οδό και μετά από λίγο ξεχνιούνται".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ρουβίκωνα

Ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού, βρωμάει και ζέχνει από διαφθορά και σκάνδαλα. Από το Ευ Αγωνίζεσθαι και το κλαδί ελιάς που ήταν το έπαθλο του ολυμπιονίκη μέχρι σήμερα, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι. Με αφορμή την καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου για το βιασμό που υπέστη από τον αντιπρόεδρο της ΕΙΟ, μια σειρά από καταγγελίες με ονοματεπώνυμα ήρθαν στη δημοσιότητα, τόσο για την συγκεκριμένη αθλητική ομοσπονδία, όσο και για άλλες. Ο σεξισμός και η γυναικεία αντικειμενοποίηση δεν υπάρχει μόνο στις σχέσεις ανάμεσα σε αθλήτριες και παράγοντες, αλλά και σε άλλες εκφάνσεις του επαγγελματικού αθλητισμού. Καταγγελίες για παρενοχλήσεις και επιθέσεις έχουν καταγραφεί και εις βάρος αθλιάτρων, προπονητών, με θύματα κορίτσια και γυναίκες αθλήτριες. Η σεξουαλική ή/και ψυχολογική βία δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Καταγγελίες για σεξουαλική βία έχουν καταγραφεί στη δουλειά, στο σχολείο, στο σπίτι, στο συγγενικό-φιλικό περιβάλλον κοριτσιών και γυναικών. Παρενοχλήσεις, βιασμοί, κακοποιήσεις, εξευτελισμοί, ξυλοδαρμοί, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όσες από τις υποθέσεις αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας και παίρνουν τη νομική οδό -αρκετές, αν όχι όλες- "σκοντάφτουν" πάνω στο σεξισμό και στα έμφυλα στερεότυπα στα πλαίσια του αστικού και ποινικού δικαίου και των συστημάτων επιβολής του νόμου. Η δικαιοσύνη πολλές φορές συγκαλύπτει εγκλήματα που στιγματίζουν για πάντα τις ζωές των θυμάτων, ξεπλένει τους κακοποιητές, αφήνοντας μια ντροπιαστική παρακαταθήκη στην Ελληνική κοινωνία. Τα παραδείγματα κακοδικιών, οι "ποινές χάδι" που επιβάλλονται στους θύτες, οι κωλυσιεργίες σε ΕΔΕ, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα δε αν οι θύτες κατέχουν θέση ισχύος και κύρος. Η παρενόχληση και η βία που ασκούν άνδρες που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία δεν είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος, αλλά μια ρευστή πραγματικότητα.

Ο βιαστής Αριστείδης Αδαμόπουλος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Η ΝΔ αναγκάστηκε να καθαιρέσει τον Αδαμόπουλο από την τοπική της οργάνωση στη Ραφήνα μετά την καταγγελία του βιασμού και επειδή πήρε τεράστια έκταση η υπόθεση στο δημόσιο διάλογο. Περίπου τέσσερις μήνες πριν την καταγγελία Μπεκατώρου, είχε δημοσιευθεί βίντεο στο οποίο αθλητές και αθλήτριες της ιστιοπλοΐας, επώνυμα και με τα πρόσωπα τους, είχαν μιλήσει δημόσια για την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στους κόλπους της Ομοσπονδίας. Μίλησαν συγκεκριμένα για καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στα οικονομικά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για εξαναγκασμό των αθλητών-τριών να παραιτούνται από κάθε νόμιμο δικαίωμά τους σε περίπτωση αντιδικίας τους με την ΕΙΟ. "Μπορούμε να καταστρέψουμε αθλητές μέσα σε μία νύχτα", αυτή η φράση ειπωμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας συμπυκνώνει το κλίμα τρομοκρατίας των ισχυρών απέναντι στα νέα παιδιά. Οι καρεκλοκένταυροι της διοίκησης για παραπάνω από 30 χρόνια προωθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα εκβιάζοντας και στην ουσία φιμώνοντας τους αθλητές-τριες υπό την απειλή της καταστροφής της καριέρας τους, που ισοδυναμεί με ματαίωση των σκληρών και πολύχρονων προσπαθειών τους. Μεγαλόσχημοι παράγοντες που δεν τους κουνάει κανείς, αμφιβόλου ηθικής και αξιών, με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με το αντικείμενο: Τον αθλητισμό και την προώθηση της αθλητικής παιδείας.

Το σκηνικό μοιάζει απαράλλαχτα ίδιο σε κάθε χώρο όπου ισχυροί άνδρες με εξουσία και χρήμα μπορούν να ξεφεύγουν ό,τι κι αν κάνουν. Αν η βρωμοδουλειά στην οποία εμπλέκονται διαρρεύσει ή κινδυνεύει να διαρρεύσει, τότε και μόνο τότε και για όσο η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη εκεί, υπάρχει μια υποτυπώδης τιμωρία. Ο δε υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, γνώριζε για το βιασμό που διέπραξε ο Αδαμόπουλος από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά η αναστολή της κομματικής ιδιότητας του βιαστή και η απομάκρυνσή του από το ΔΣ της ΕΙΟ, έγιναν αφού δημοσιοποιήθηκε ευρέως το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις αθλητικές ομοσπονδίες μέχρι τα υπουργικά γραφεία, τα σεξουαλικά εγκλήματα, όσα από αυτά μαθαίνουμε, παίρνουν την τυπική νομική οδό και μετά από λίγο ξεχνιούνται. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τα στόματα παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο της απόλυσης ή της μεθοδευμένης συκοφάντησης των θυμάτων, και αν τα θύματα δεν έχουν καμία αναγνωρισιμότητα όπως στην περίπτωση της Σ. Μπεκατώρου, καταλήγουν στη σιωπή για όλη τους τη ζωή. Ο πρώην βουλευτής ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης βίαζε ανήλικα αγόρια. Στέλεχος της ΝΔ, επίσης πρώην υπουργός που όμως δεν κατονομάστηκε, συμμετείχε σε κύκλωμα εμπορίου ανθρώπων με θύματα ανήλικα εκδιδόμενα κορίτσια. Είναι δύο παραδείγματα σεξουαλικών εγκλημάτων που πρακτικά δεν είχαν σοβαρές συνέπειες για τους θύτες. Το κύκλωμα των ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, παρέχει ένα παχύ πέπλο προστασίας για τα μέλη του που "παραστράτησαν". Ο βιασμός της Σοφίας είναι "δυσάρεστο γεγονός" σύμφωνα με την ΕΙΟ, η παιδεραστία και η εξαναγκασμένη πορνεία ήταν "υπόθεση ιδιωτικής ζωής" και ελαφρύ ζήτημα με το οποίο δε θα έπρεπε να ασχολείται η κοινωνία, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ρατσιστική και μισογυνική διαπόμπευση εκδιδόμενων οροθετικών γυναικών από τον Ανδρέα Λοβέρδο σε συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη , ήταν για τα ΜΜΕ "προστασία της ελληνικής οικογένειας". Ο ίδιος που τότε στιγμάτισε χυδαία 32 βασανισμένες γυναίκες ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τις κατηγορούσε για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή, είχε το θράσος πρόσφατα να υπερασπιστεί το δίκιο της Σοφίας. Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν το κύρος της Ολυμπιονίκη, ούτε είχαν ποτέ βήμα για να μιλήσουν, ήταν σκουπίδια του περιθωρίου. Ολόκληρη αυτή η συμμορία θεσμικών προσώπων και παραγόντων, που τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις κακοποιημένες γυναίκες, βρήκαν ευκαιρία να ξεπλύνουν τη δημόσια εικόνα τους, τώρα που δε μπορούν ούτε να συγκαλύψουν, ούτε να χειραγωγήσουν τις υποθέσεις για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. "Αριστεία" και υποκρισία…

Ζούμε οργουελικές εποχές. Τα θύματα αντιμετωπίζονται με αμφιβολία στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, μετατρέπονται σε θύτες που είχαν σκοπιμότητες και είπαν ψέματα για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι πραγματικοί θύτες έχουν ισχύ και λεφτά, οι γυναίκες θύματα "εγκληματοποιούνται" και κατηγορούνται γιατί δεν το σταμάτησαν, γιατί δεν το είπαν όταν έπρεπε, και άρα η ευθύνη είναι δική τους. Το καθεστώς της ντροπής και της σιωπής για τα θύματα κάποια στιγμή θα σπάσει. Και τότε δε θα ξέρετε πού να κρυφτείτε.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

Φεμινιστικός τομέας Ρουβίκωνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 15 Φεβ 2021 | 11:58

Μπεκατώρου: Ξαναβίωσα το τραύμα από την αρχή, αρρώστησα, έβλεπα εφιάλτες

Η Σοφία Μπεκατώρου, είχε μία τετ α τετ συζήτηση μέσω Skype με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την αλλαγή νομοθεσίας για τα έτη παραγραφής της κακοποίησης.

14 Φεβ 2021 | 00:01

Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε

"Γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί", παλιά αλλά και επίδοξα σεξουαλικά "αρπακτικά" διαπιστώνουν ότι μπορεί να έρθει η στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσουν

"ΝΙΩΘΩ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ" 09 Φεβ 2021 | 11:26

Μπεκατώρου: Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις με εν ενεργεία αθλήτριες - Ερχονται νέες καταγγελίες στο φως

Ήταν αναμενόμενη η παραγραφή και δεν έχω απογοητευθεί γιατί έχουν ανοίξει στόματα, σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου.

09 Φεβ 2021 | 10:12

Ξεσπά η Σίσσυ Χρηστίδου για τη Σοφία Μπεκατώρου: Μετά ζητάτε δικαιοσύνη, ησυχία, φρονιμάδα...

Απογοητευμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης της Σοφίας Μπεκατώρου η οποία μπήκε στο αρχείο, η Σίσσυ Χρηστίδου κάνει επίθεση στους υπεύθυνους.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ 08 Φεβ 2021 | 13:29

Στο αρχείο οι καταγγελίες της Σ. Μπεκατώρου για βιασμό - Έχει παραγραφεί το αδίκημα

Τα αδικήματα που καταγγέλει η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έχουν παραγραφεί

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 03 Φεβ 2021 | 17:17

"Βόμβα" Μπεκατώρου: Κατονόμασε αθλήτρια και δημοσιογράφο ως θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον παράγοντα Ιστιοπλοΐας

Ακόμη δύο πρόσωπα, μια πρωταθλήτρια και μια δημοσιογράφος, φέρονται ως θύματα του ίδιου παράγοντα που κακοποίησε τη Σοφία Μπεκατώρου

Η ΝΕΑ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 03 Φεβ 2021 | 16:20

Απίθανος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το γιο του και τη δράση του υπέρ του Κουφοντίνα: "Είναι ημιπιτσιρικάς"

Ετσι δικαιολόγησε ο Νίκος Βούτσης τη δράση του γιού του υπέρ των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα: Είναι απλά ημιπιτσιρικάς

ΣΠΑΕΙ Η ΣΙΩΠΗ 31 Ιαν 2021 | 12:12

Μπεκατώρου: Tι έγραψε στην Τζένη Ιωακειμίδου μετά τις αποκαλύψεις για τον Γιώργο Κιμούλη

Η Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε δημόσια τη συμπαράστασή της προς την ηθοποιό, ενώ την ευχαρίστησε που τόλμησε να μοιραστεί δημόσια την άσχημη εμπειρία της.

ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ 30 Ιαν 2021 | 11:27

Υπόθεση Μπεκατώρου: Ηχηρή παρέμβαση από τρεις γυναίκες προξένους Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ

Οι γενικές πρόξενοι της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ μιλούν για το κύμα αντίδρασης που προκάλεσε στην Ελλάδα η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ 29 Ιαν 2021 | 12:49

Συνάντηση Μπεκατώρου με την υφ. Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα: "Να σπάσει ο κύκλος της σιωπής"

Τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, τους φόβους των γυναικών να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας συζήτησαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και η χρυσή ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου.

ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΟΤΑΝ Η ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΗΤΑΝ 13 ΕΤΩΝ 28 Ιαν 2021 | 13:31

Βιασμός ανήλικης αθλήτριας: Προκλητικός μέχρι τέλους ο 38χρονος προπονητής- Ημασταν ερωτευμένοι

Προκλητικός μέχρι τέλους ο 38χρονος προπονητής επιμένει ότι με την 11χρονη τότε αθλήτρια υπήρχε συναίνεση

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 28 Ιαν 2021 | 07:00

Στον ανακριτή σήμερα ο 38χρονος προπονητής - Απολογείται για τον βιασμό της 11χρονης αθλήτριας

Σήμερα στον ανακριτή ο 38χρονος προπονητής, ο οποίος θα απολογηθεί για τον βιασμό της 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 27 Ιαν 2021 | 10:05

Σεξουαλική παρενόχληση στη δημοσιογραφία: Ανοίγουν στόματα, τι έγραψε η Ακρίτα, η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις γνωστών δημοσιογράφων που καλούν τις γυναίκες συναδέλφους να μιλήσουν για την σεξουαλική παρενόχληση στα media.