Χωρίς τέλος ο πύρινος «εφιάλτης» στην Ανατολική Αττική

Τιτάνια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Αττική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χωρίς τέλος ο πύρινος «εφιάλτης» στην Ανατολική Αττική

Τιτάνια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Αττική. Και το σημερινό βράδυ αναμένεται δύσκολο, καθώς στην περιοχή σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές στην φορά του ανέμου που δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις. Η φωτιά πέρασε την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι. Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού. Σημειώνεται ότι στις 21.00 σταμάτησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης της εκπροσώπου της πυροσβεστικής αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι η φωτιά έχει περάσει τη θέση Κάλαμος-Μικροχώρι με κατεύθυνση προς τα Νοτιοδυτικά. Η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για παροχή δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CA415.

Χωρίς τέλος ο πύρινος «εφιάλτης» στην Ανατολική Αττική
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

«Η πυρκαγιά του Καλάμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν στο σημείο Κάλαμος-Μικροχώρι, η φωτιά συνεχίζει κατευθυνόμενη Νοτιοδυτικά. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες, αλλά 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε και πρόσθεσε: «Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη περιοχή, κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα από τις περιοχές που μπορεί να κινηθεί η πυρκαγιά. Και οι οδηγοί να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές που κινείται η πυρκαγιά». «Λόγω της μεγάλης έκτασης, έντασης και της επικινδυνότητας της φωτιάς, η χώρα υπέβαλε αίτημα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CA415. Η Γαλλία απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στη χώρα» ανέφερε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Νωρίς το απόγευμα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς που κατευθύνεται προς τη Μακαλάσα, καθώς στο σημείο υπάρχει μεγάλη δασική έκταση. «Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα» δήλωσε ο κ. Φιλίππου. Κάλεσε δε τους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο. «Σήμερα καίγεται μια τεράστια δασική έκταση, είναι πάρα πολύ μεγάλο και κινείται πολύ γρήγορα» σημείωσε. «Σήμερα είναι η χειρότερη μέρα από πλευράς συνθηκών. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά. Ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις. Η φωτιά διαχέεται δεξιά και αριστερά. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο κατευθύνεται προς» ανέφερε ο κ. Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωρωπού.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Χωρίς τέλος ο πύρινος «εφιάλτης» στην Ανατολική Αττική - εικόνα 4

Αυτήν την ώρα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στα ακόλουθα σημεία: 1) Κόμβος μικροχωρίου προς Μικροχώρι, 2) Λ. Μικροχωρίου και Οδ. Ελύτη, 3) Παραλία Αγ. Αποστόλων Ε.Ο. Καλμάου-Αγ. Αποστόλων, 4) Πλ. Καλάμου από Κάλαμο προς Αγ. Αποστόλους, 5) Πλ. Καπανδριτίου προς Λεωφ. Καλάμου, 6) Είσοδος Μικροχωρίου, 7) Κόμβος Πολυδενδρίου προς Πολυδένδρι, 8) Νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Πολυδενδρίου στο ρεύμα προς Λαμία και τον κόμβο Μαρκόπουλου στο ρεύμα προς Αθήνα, 9) Στην έξοδο της νέας εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο-Ωρωπό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην περιοχή επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις, 5 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 40 υδροφόρες, 11 ειδικά μηχανήματα και 20 ακόμα οχήματα.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Υπενθυμιζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης,υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 05 Μαϊ 2021 | 07:26

Μυστήριο με πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στου Ρέντη τα ξημερώματα

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Πυροσβεστική για φωτιά σε όχημα.

ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 14:30 02 Μαϊ 2021 | 16:33

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παγκράτι

Συναγερμός για φωτιά στο Παγκράτι. Λίγα λεπτά μετά τις 14:30 το μεσημέρι κατάφεραν να την σβήσουν.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΑΜΠΕΤΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΡΙ 01 Μαϊ 2021 | 16:12

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στην εθνική οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου κοντά στην εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας, ανάμεσα στις κοινότητες Λαμπέτι και Κολίρι.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΤΕΡΙΝΑ 30 Απρ 2021 | 18:57

Φωτιά στο Λαύριο: Καίγεται δασική έκταση - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Λαύριο επιχειρούν και εναέρια μέσα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΚΚΑΛΑ 29 Απρ 2021 | 09:08

Μάνη: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά – Στην μάχη ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη

Φωτιά μαίνεται τώρα στη Μάνη, όπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 27 Απρ 2021 | 07:01

Φωτιές σε διαμερίσματα στην Κυψέλη και τη Νέα Ιωνία - Στο νοσοκομείο τρία άτομα

Στις φλόγες τυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο διαμερίσματα σε Κυψέλη και Νέα Ιωνία.

ΕΓΙΝΕ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 25 Απρ 2021 | 14:00

Τραγωδία στο Ιράκ: 82 νεκροί και 110 τραυματίες από πυρκαγιά σε νοσοκομείο ασθενών με κορονοϊό

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες οξυγόνου που "ήταν αποθηκευμένες χωρίς να τηρούνται οι όροι ασφαλείας" στο νοσοκομείο Ιμπν αλ Χάτιμπ της Βαγδάτης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ 23 Απρ 2021 | 19:19

Ανταλλαγή εξωδίκων Μηταράκη - Μουτζούρη για τη φωτιά στη Μόρια

Αντπαράθεση Μηταράκη - Μουτζούρη με εξώδικα για τη φωτιά στην Μόρια - "Ο κ. Μουτζούρης συμπράττει ανοικτά με παρατάξεις της Αριστεράς" αναφέρει ο υπουργός

ΣΕ ΜΕΘ 23 Απρ 2021 | 07:21

Τραγωδία στην Ινδία: Νεκροί 13 ασθενείς με κορονοϊό μετά από φωτιά σε νοσοκομείο

13 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε ΜΕΘ νοσοκομείου για ασθενείς με την COVID-19 στην περιφέρεια της Μουμπάι της Ινδίας

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 21 Απρ 2021 | 14:06

Συναγερμός στον Πειραιά για φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο [Εικόνες}

Συναγερμός έχει σημάνει στον Πειραιά, λόγω πυρκαγιάς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ 18 Απρ 2021 | 08:49

Οικογενειακή Τραγωδία στη Νέα Ερυθραία: Είδαν τον γιό τους να καίγεται ζωντανός - Από αναμμένο τσιγάρο

Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι στη Νέα Ερυθραία. Διασώθηκαν δύο ηλικιωμένα άτομα

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΚΡΗΞΗ 17 Απρ 2021 | 22:53

Τραγωδία στη Ν. Ερυθραία: 40χρονος απανθρακώθηκε μετά από φωτιά - Απεγκλωβίστηκαν δυο ηλικιωμένοι

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε διώροφη κατοικία στη Νέα Ερυθραία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 17 Απρ 2021 | 19:02

Σάμος: Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Καναντέρ και επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην κατάσβεση [βίντεο]

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.