Yale και ΕΚΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους: Σε ποιους τομείς θα κάνουν κοινά μεταπτυχιακά, έρευνες και ανταλλαγές φοιτητών

Η συνεργασία Yale και ΕΚΠΑ περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία έχουν ήδη αναπτύξει αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι ερευνητικές ομάδες και από τα δύο πανεπιστήμια προβλέπεται να συνεργαστούν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των επικίνδυνων παραγόντων για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παθογόνων.

Η ενσωμάτωση της επιστήμης, της μηχανικής και της πολιτικής για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων στην περιβαλλοντική υγεία αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της προτεινόμενης συνεργασίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακά, ανταλλαγές φοιτητών και έρευνα

Προβλέπεται η ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και δραστηριοτήτων κατάρτισης και καθοδήγησης διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας.

Θα διερευνηθούν επίσης οι δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και η οργάνωση συνεδρίων και εργαστηρίων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Ο αντιπρόεδρος του Yale για τη Διεθνή Στρατηγική, Pericles Lewis, σημείωσε: "Είμαι ενθουσιασμένος που επισημοποιήσαμε αυτή τη νέα συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων Yale και ΕΚΠΑ. Οι ερευνητές μας, μαζί, θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν σε διεθνούς εμβέλειας λύσεις στις σημερινές πιεστικότερες προκλήσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ, αποτελεί παράδειγμα για το πώς προωθούμε νέους δρόμους έρευνας που έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο".

Yale και ΕΚΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους: Σε ποιους τομείς θα κάνουν κοινά μεταπτυχιακά, έρευνες και ανταλλαγές φοιτητών

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε: "Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα των κρατών και των κοινωνιών. Ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι να ενισχύσουν την έρευνα, σχετικά με αυτό το θέμα, έτσι ώστε να προκύψουν εφαρμόσιμα καινοτόμα μέτρα. Η συνεργασία του ιδρύματος μας με το Πανεπιστήμιο Yale στοχεύει στην εκπλήρωση αυτού του στόχου, μέσω του νέου Κέντρου Αριστείας".

Η πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία συνεργασίας θα επεκτείνει υπάρχουσες συνεργασίες σε τομείς έρευνας που έχουν αναπτύξει και τα δύο ιδρύματα με πολλά άλλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Κύριοι συνεργάτες στο έργο αυτό είναι ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στην έδρα "Susan Dwight Bliss" και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Περιβαλλοντικής Υγείας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και συντονιστής ερευνητικών υποδομών και οριζόντιων ερευνητικών εργαστηρίων του ΕΚΠΑ.

Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις μετεγγραφές φοιτητών

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η συμφωνία συνεργασίας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες της έρευνας και της κατάρτισης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για τη δημόσια υγεία. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι "καθώς οι απειλές για τη δημόσια υγεία αυξάνονται, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε παγκόσμιες προσεγγίσεις για τη διατήρηση και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας για όλους".

Ο κ. Θωμαΐδης σχολιάζοντας τη συνεργασία, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι "μια μακροπρόθεσμη και παραγωγική επιστημονική συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Βασ. Βασιλείου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, είχε ως αποτέλεσμα την ιδέα ανάπτυξης αυτού του Κέντρου Αριστείας. Προβλέπουμε ότι το Κέντρο Αριστείας θα ενισχύσει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Yale και καταδεικνύεται πόσο γόνιμες και στενές ερευνητικές συνεργασίες μπορούν να διευρύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τον καθένα, ανεξάρτητα από τη χώρα του".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 25 Νοε 2021 | 10:05

Μελέτη ΕΚΠΑ: Τι είναι το "προπατορικό" αντιγονικό αμάρτημα των κορονοϊών

Πώς μπορεί να "μπλοκάρει" του ανοσοποιητικό σύστημα και να έχει αδυναμία να αντιμετωπίσει μία μόλυνση εξαιτίας παλιότερης μόλυνσης με παρόμοιο μικρόβιο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 11 Νοε 2021 | 10:09

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν τα άτομα με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα

Ποια προληπτικά μέτρα προτείνουν στους ασθενείς ιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ 08 Νοε 2021 | 09:14

ΕΚΠΑ: 6+1 συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό και τις επιπλοκές που προκαλεί

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντούν σε συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό.

"ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ" 07 Νοε 2021 | 09:02

Κορονοϊός: Αναπνευστικό τεστ γρήγορου ελέγχου, σαν το αλκοτέστ - Πώς λειτουργεί, τα πλεονεκτήματα

Αναπνευστικό τεστ κορονοϊού, αντίστοιχο του αλκοτέστ - Γρήγορο, φτηνό και λιγότερο επεμβατικό - Διάγνωση μόλις σε 15 δευτερόλεπτα με ακρίβεια 88%.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 04 Νοε 2021 | 08:31

Εμβόλιο κορονοϊού: Γιατί έχει σημασία η τρίτη δόση - Ως 10 φορές λιγότερες οι πιθανότητες νόσησης - Το παράδειγμα του Ισραήλ

Ο κορονοϊός με τις παραλλαγές/μεταλλάξεις του ήρθε και θα παραμείνει, περνώντας κάποια στιγμή από την κατάσταση της πανδημίας σε μια επιδημική μορφή.

ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Νοε 2021 | 09:20

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της Βουλής τέσσερις πετρελαϊκοί κολοσσοί για την κλιματική αλλαγή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ Κάρολιν Μαλόνεϊ κλήτευσε τέσσερις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες για το ενδεχόμενο παραπλάνησης σχετικά με το κλίμα από την ενεργειακή βιομηχανία.

ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ 01 Νοε 2021 | 13:32

COP26: Εικόνες χάους με ατέλειωτες ουρές έξω από το Συνεδριακό Κέντρο στη Γλασκώβη [εικόνες]

Εικόνες χάους διαδραμίστηκαν το πρωί στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου στη Γλασκώβη,όπου ξεκίνησε την Κυριακή η κρίσιμη σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή.

"ΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 2 ΒΑΘΜΟΥΣ..." 31 Οκτ 2021 | 21:28

Δραματική προειδοποίηση καθηγητή Περιβάλλοντος: Θα βυθιστούν ολόκληρες χώρες από την κλιματική αλλαγή

Ο καθηγητής Περιβάλλοντος Νικόλαος Μοσσιόπουλος προχώρησε σε δραματική προειδοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 23:22

Κορονοϊός - Γροθιά στο στομάχι το μήνυμα νοσηλεύτριας: "Εδώ Γεννηματάς - Φοβάμαι μαμά"

Κραυγή αγωνίας από νοσηλεύτρια στο "Γεννηματάς" που περιγράφει όσα ζει στο νοσοκομείο

Η...«ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ» ΑΝΑΡΤΗΣΗ 29 Νοε 2021 | 22:38

Σοκαριστικές μαρτυρίες μαθητών: Παραβατικές πράξεις για περισσότερα…views - Αναρτούν βίντεο με παράνομες συμπεριφορές στα social media

Πώς η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων συνδέεται με τη δημοσιότητα - Στόχος τους είναι μία ελκυστική ανάρτηση στα social media και τα views

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ "TLIVE" 29 Νοε 2021 | 22:29

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: "Δεν ξέρω τι τρέλα έχει στο μυαλό του" - Τι λέει ο γιος tou δολοφόνου της 48χρονης [Βίντεο]

Ο 20χρονος, παιδί της 48χρονης που έπεσε νεκρή από το χέρι του συζύγου της, τόνισε ότι η ψυχική νόσος από την οποία έπασχε ο πατέρας του, είχε υποτροπιάσει τους τελευταίους 3 μήνες.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 29 Νοε 2021 | 22:08

Ληστεία στη Βάρη: Συγκλονίζει 48χρονη γυναίκα που έζησε τον απόλυτο τρόμο μέσα στο σπίτι της

Στιγμές τρόμου περιγράφει πως βίωσε μια 48χρονη, στη Βάρη, όταν μπήκαν ληστές στο σπίτι της, ενώ εκείνη βρισκόταν σε αυτό.

ΠΟΛΥ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 21:31

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Επικίνδυνες ριπές ανέμου τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα - Μεγάλη προσοχή

Σφοδροί άνεμοι κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών και προς τα ξημερώματα της Τρίτης με δυνητικά επικίνδυνες ριπές σε όλη τη χώρα