Ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη βρήκε το σπίτι του υπό κατάληψη

Πώς θα σας φαινόταν εάν κάποιος άγνωστος καταλάμβανε το υπό ανακατασκευή σπίτι σας; Συνέβη σε ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας Ολλανδός απλώς μπήκε και έμεινε

zeugari-apo-ti-thessaloniki-brike-to-spiti-tou-upo-katalipsi
SHARE THIS
0
SHARES

Πώς θα σας φαινόταν εάν κάποιος άγνωστος καταλάμβανε το υπό ανακατασκευή σπίτι σας; Συνέβη σε ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας Ολλανδός απλώς μπήκε και έμεινε. Φυσικά οι νόμοι λειτούργησαν υπέρ του νόμιμου ιδιοκτήτη, αλλά το τεράστιο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην αρχή της "παράλογης" αυτής ιστορίας και στο πώς ο καταληψίας εξήγησε - δικαιολόγησε την πράξη του. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ζευγάρι στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης διαθέτει μια ωραία μονοκατοικία. Πριν τα Χριστούγεννα ξεκίνησαν εργασίες για την ανακατασκευή του σπιτιού τους. Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, οι εργασίες διακόπηκαν για περίπου τρεις εβδομάδες με τα συνεργεία να αποχωρουν προσωρινά. 

Ήταν οι γείτονες εκείνοι οι οποίοι αντιλήφθηκαν έναν νεαρό να μπαινοβγαίνει στο σπίτι κουβαλώντας πράγματα. Κάποιος μάλιτστα τον ρώτησε εάν έμενε εκεί, για να λάβει καταφατική απάντηση:

"Ναι, εγώ μένω εδώ τώρα". 

Η μεγάλη έκπληξη

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, το ζευγάρι δεν ήξερε τίποτα και έπεσε από τα σύννεφα, όταν ένας γνωστός συνάντησε τυχαία την κ. Βασιλειάδου, τη γυναίκα του ζεύγους στην πόλη, οπότε και την ρώτησε:

- Τελικά το νοικιάσατε το σπίτι;

- Τι εννοείς, απάντησε εκείνη παραξενεμένη, για να συνεχίσει: Δεν το νοικιάσαμε το φτιάχνουμε.

Τότε έμαθε πως το σπίτι ήταν υπό κατάληψη και κατάλαβε τόσο η ίδια όσο και ο άντρας της γιατί δεν είχε πληροφορηθεί νωρίτερα το γεγονός. Ήταν επειδή ο Ολλανδός καταληψίας είχε "ενημερώσει" πως το είχε νοικιάσει. 

Όπως ήταν επόμενο, ειδοποίησε τον άντρα της και μαζί πήγαν στο σπίτι όπου διαπίστωσαν πως όχι μόνο ο νεαρός έμενε μέσα αλλά συγχρόνως είχε στηθεί ολόκληρο νοικοκυριό. 

"Είχε κουβαλήσει κρεβάτια, στρώματα τα πάντα. Μέσα ήταν και τα δικά μας πράγματα τα οποία δεν είχε πειράξει". 

Ενημέρωση άντε πόρτας

"Χαίρετε, είμαι ο Φρέντερικ 31 χρόνων από την Ολλανδία και με τους φίλους μου τις προάλλες είδαμε ένα άδειο σπίτι που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε. Ψάχνουμε για κτίρια που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για αρκετό καιρό γιατί θέλουμε να τους δώσουμε αξία και πάλι. Θα θέλαμε μια καλή σχέση με σας και τον ιδιοκτήτη, να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε το σπίτι. Δεν θέλουμε να έχουμε στην κατοχή μας το κτίριο, όμως βλέπουμε τη σημασία να το χρησιμοποιήσουμε δίνοντας του (sic) κοινωνική αξία. Έχουμε φτιάξει μια ηλεκτρονική ιστοσελίδα όπου μπορείτε και να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτή την ιδέα. Καθαρίσαμε την κουζίνα και ένα δωμάτιο. Πριν από περαιτέρο (sic) βήματα προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε μαζί σας και να καταλήξουμε σε μια κατάσταση στην οποία όλοι μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι. Η ιδέα είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το σπίτι με αντάλαγμα τη συντήρηση και αναβάθμιση ώντας (sic) υπεύθυνοι για όλους τους λογαριασμούς. Θα θέλαμε να στεγάζονται κοινωνικές δραστηριότητες σε αυτό το σπίτι όπως ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογική κουζίνα, χώρος για την ψυχαγωγία παιδιών, ανταλλαγή ρούχων, γλώσσας, τέχνης, όλα αυτά έξω από μια καπιταλιστική φιλοσοφία. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο Ιντερνετ. θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να συζητήσουμε για όλα αυτά μαζί σας. Φρέντερικ". 

 

Αυτό ήταν το μήνυμα - ανακοίνωση που αναρτήθηκε έξω από το σπίτι στις πόρτες του. Οι ιδοκτήτες δεν... συμφώνησαν με τις ιδέες και την πρόταση του, οπότε κλήθηκε η Αστυνομία. Δεν προέβαλε αντίσταση ούτε ήταν εριστικός, σε αστυνομικούς και ιδιοκτήτες. 

"Μας είπε 'το βρήκα το σπίτι, μου άρεσε, μπήκα'. Μας μίλησε για ένα νόμο στην Ολλανδία που επιτρέπει να καταλαμβάνεις άδια κτίρια", λέει η κ. Βασιλειάδου στην εφημερίδα Καθημερινή

 

Όπως πληροφορήθηκαν οι ιδιοκτήτες παίζει μουσική στην οδό Αριστοτέλους.

Να σημειωθεί πάντως ότι από το 2010 οι καταλήψεις κτιρίων είναι παράνομες και στην Ολλανδία. 

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook