Follow us

Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος για την υπόθεση Κορκονέα: Κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η δικαιοσύνη

Οι δύο δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου υπενθυμίζουν πως στον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα του αναγνωρίστηκε ο πρότερος σύννομος βίος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί ο Κορκονέας μπορεί να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή την παραπομπή από το Ποινικό Τμήμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του ζητήματος της αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου Λαμίας για τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, με την οποία του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, οι δύο δικηγόροι, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

"Ως συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντος 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εκφράζουμε ξανά την αγωνία και την ανησυχία μας για τη διαπιστωμένη πλέον δυστοκία εκδίκασης και αποδοχής της αναίρεσης που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της σκανδαλώδους απόφασης του Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου στον δολοφόνο του Αλέξανδρου, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η δυστοκία παραδοχής της εμπεριστατωμένης εισαγγελικής αναιρέσεως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση, με την οποία το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου, που εκδίκασε την υπόθεση στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, αποφάσισε, 4,5 μήνες αργότερα, να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, παρατείνοντας την εκκρεμοδικία για αρκετούς ακόμα μήνες.

Μολονότι η αρεοπαγιτική απόφαση εξακολουθεί να μην έχει καθαρογραφεί, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε το σκεπτικό της, πληροφορούμαστε ότι η παραπομπή οφείλεται στην οριακή πλειοψηφία με την οποία το Τμήμα αποφάσισε την αναίρεση της απόφασης (3-2).

Υπενθυμίζουμε ότι στην αναιρετική δίκη που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν επιτράπηκε στην πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου να αγορεύσει επί της αναιρέσεως, κατά πρωτοφανή παραβίαση της δικονομίας και της αρχής της δίκαιης δίκης.

Κι ακόμη υπενθυμίζουμε τη συνολικά προσβλητική για τη βαρύτητα της υπόθεσης μεταχείριση τόσο της υπόθεσης όσο και της οικογένειας του Αλέξανδρου από πλευράς της προεδρεύουσας και μίας εκ των αρεοπαγιτών του Τμήματος που, όπως πληροφορούμαστε, ήταν και εκείνες που συγκρότησαν τη μειοψηφία εναντίον της αναιρέσεως του εισαγγελέως.

Σε αυτήν την προσβλητική συμπεριφορά και στη συνολική, εξόφθαλμη απόπειρα υποβάθμισης της σημασίας της εισαγγελικής αναιρέσεως που βιώσαμε, αντιδράσαμε και τότε, τόσο στο ακροατήριο όσο και με δημόσιες δηλώσεις μας.

Έχοντας κατ' επανάληψη διαπιστώσει ότι στην υπόθεση αυτή κινητοποιούνται ορατοί και κρυπτόμενοι μηχανισμοί, εντός των θεσμών, ακόμη και εντός της Δικαιοσύνης, επισημαίνουμε για άλλη μία φορά τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης έκθεσης της Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε πριν από περισσότερα από 12 χρόνια. Σήμερα θα ήταν 27 χρονών. Μολονότι το Εφετείο Λαμίας καταδίκασε τον δολοφόνο του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με άμεσο δόλο, στη συνέχεια αναγνώρισε, παρά τον νόμο και τα στοιχεία, ελαφρυντικό στον δράστη και του χάρισε ποινή αποφυλάκισης, 13 ετών, με την οποία αποφυλακίσθηκε αμέσως. Ταυτόχρονα, απάλλαξε "για νομικούς λόγους" και με εντελώς αντιφατικό σκεπτικό τον συγκατηγορούμενό του, που συμμετείχε από την αρχή μέχρι το τέλος στη δολοφονία.

Η κραυγή αγωνίας και η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, φαίνεται ότι μόνον πρόσκαιρα ανέστειλε τους μηχανισμούς της ατιμωρησίας, της υπόθαλψης και της συγκάλυψης. Το πώς θα επισφραγισθεί η υπόθεση αυτή και ποια θα είναι η τελική πράξη που θα γραφτεί είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, που δεν θέλει να ξαναθρηνήσει παιδί ή πολίτη νεκρό, δολοφονημένο από επίορκο αστυνομικό. Για αυτό θεωρούμε θεμελιώδες δικαίωμα της κοινωνίας να γνωρίζει, βήμα προς βήμα, τη δικαστική αντιμετώπιση και εξέλιξη της υπόθεσης αυτής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΕ ΚΡΙΘΕΙ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ 30 Ιουν 2022 | 15:56

Εξέλιξη: Αναίρεση της αποφυλάκισης Κορκονέα ζητούν Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος- Συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου

Την αναίρεση της αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα ζητούν οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή και o Νίκος Κωνσταντόπουλος

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Ιουν 2022 | 09:19

Στον Αρειο Πάγο η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Δεύτερη αναίρεση της απόφασης για την περίπτωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος αποφυλακίστηκε για δεύτερη φορά, θα επιχειρήσει η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 30 Ιουν 2022 | 09:17

Αποχωρούν σήμερα από το δικαστικό Σώμα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς

Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, 5 αντεισαγγελείς, 5 αντιπρόεδροι και 11 αρεοπαγίτες.

ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ 28 Ιουν 2022 | 20:15

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον Κορκονέα: "Ελεύθερος με δικό σας νόμο" - "Χαίρεστε τόσο που καρφώνεστε"

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του γραφείου τύπου της ΝΔ και του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου με φόντο τον Κορκονέα

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 Ιουν 2022 | 14:10

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα των παρόχων για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 28 Ιουν 2022 | 12:00

Ελεύθερος ο Κορκονέας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου - Του αναγνώρισε ελαφρυντικά το δικαστήριο

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 28 Ιουν 2022 | 09:02

Τα επικρατέστερα ονόματα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης - Αποχωρούν 26 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί

Φέτος αποχωρούν από τον Άρειο Πάγο 22 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, προεξάρχοντος του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 14 Ιουν 2022 | 18:06

Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέρεγεια - Κρίνεται αν θα πάει σε πιλοτική δίκη

Σήμερα απασχόλησε τους Αρεοπαγίτες, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη

ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ 09 Ιουν 2022 | 15:50

Ένταση στη δίκη Κορκονέα - Εισαγγελέας: Δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε

Ολοκλήρωσε την αγόρευση του ο Εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή Kορκονέα "για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση".

ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 09 Ιουν 2022 | 13:20

Δίκη Κορκονέα: Εκτός διαδικασίας οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου - Για πραξικόπημα μιλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Συνεχίζεται η δίκη Κορκονεά στο Εφετείο Λαμίας, με την έδρα να αποκλείει τους συνηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου από τη διαδικασία.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ 08 Ιουν 2022 | 11:52

Ενταση στη νέα δίκη Κορκονέα: Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν

Ξεκίνησε εκ νέου σήμερα η δίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, όπου θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στον ανωτέρω για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 07 Ιουν 2022 | 22:26

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Νέα δίκη αύριο για τα ελαφρυντικά του Κορκονέα

Η δήλωση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με αφορμή την αυριανή δίκη στην Λαμία που θα κρίνει το θέμα των ελαφρυντικών στον καταδικασθέντα Επαμεινώνδα Κορκονέα

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 07 Ιουν 2022 | 08:09

"Οδηγίες" Γιάννη Βαρβιτσιώτη στην κυβέρνηση για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης: Οχι μακροβούτι στην επετηρίδα

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζητά με παρέμβαση του να τηρηθεί η δικαστική επετηρίδα για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.