28η Οκτωβρίου 1940: Oι δραματικές πρώτες ημέρες του πολέμου στα χωριά της Κόνιτσας

Τα πρώτα λεπτά της ιταλικής εισβολής το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι ημέρες που ακολούθησαν, γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα για τα χωριά της Ηπείρου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα πρώτα λεπτά, οι πρώτες ώρες της ιταλικής εισβολής το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι ημέρες που ακολούθησαν, γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα για τα χωριά της Ηπείρου, στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Στο βιβλίο-ντοκουμέντο, "ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ(28-10-40) ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1944",της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών, αποτυπώνεται μία ζοφερή κατάσταση που έζησαν οι κάτοικοι των χωριών από την εχθρική συμπεριφορά των εισβολέων. Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο, είναι όσα κατέγραψε η ειδική επιτροπή που συστάθηκε την 31η Μαΐου του 1945 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα οδοιπορικό στα χωριά της Ηπείρου τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Οι μνήμες ήταν νωπές. Οι πληγές δεν είχαν κλείσει.

Οι κάτοικοι των χωριών της Κόνιτσας, έζησαν λεπτό προς λεπτό το Έπος του 1940. Περίμεναν την εισβολή. Κάποιοι κρύφτηκαν στα δάση ή ακολούθησαν τα μονοπάτια για να φτάσουν στα Ζαγοροχώρια. Άφησαν τα σπίτια τους, τα υπάρχοντα τους, τα ζώα τους βορά στα χέρια των κατακτητών. Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν έζησαν εφιάλτη και απήχθησαν ως όμηροι κατά την υποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων μετά την μεγάλη ελληνική αντεπίθεση. Η κωμόπολη της Κόνιτσας και τα 26 χωριά της, δοκιμάστηκαν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κάποιων χωριών, τα οποία αναφέρονται στην Έκθεση με τα ονόματα που είχαν πριν το 1953.

Στράτσιανη-Πύργος στην κοιλάδα του Σαρανταπόρου

Την 28η Οκτωβρίου 1940 οι Ιταλοί οδηγούμενοι υπό Αλβανών, εισέβαλαν στην Στράτσιανη, όπου και παρέμειναν για 3 ημέρας λεηλατώντας.

Την 11η Νοεμβρίου, το χωριό βομβαρδίστηκε από ιταλικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 8 άτομα, 7 να πληγωθούν, ενώ καταστράφηκαν 7 σπίτια και το Σχολείο. Ζημιές υπέστησαν 28 οικίες και 2 καταστήματα. Κατά το διάστημα της παραμονής τους στην Στράτσιανη, τον Μάιον του 1943, οι Ιταλοί "εφέρθησαν βαναύσως κατά του πληθυσμού, εκ του δαρμού δε απεβίωσεν ο Γεώργιος Πανούσης. Δύο κάτοικοι του χωριού απήχθησαν ως όμηροι, επιστρέψαντες μετά εξάμηνον, εξ Ιταλίας".

Πεκλαρί –Πηγή Κόνιτσα, στις δυτικές πλαγιές του Σμόλικα

Κατά την εισβολή οι Ιταλοί βομβάρδισαν το χωριό και κατέστρεψαν 10 οικίες. "Ενισχυμένοι δε από Αλβανούς ατάκτους προέβησαν εις διαρπαγάς. 1500 αιγοπρόβατα,15 αροτριώντα βώδια και 17 ίπποι και ημίονοι απήχθησαν εις Αλβανίαν".

Κατά την υποχώρηση οι Ιταλοί παρέλαβαν 6 ομήρους οι οποίοι επέστρεψαν μετά από 6 μήνες.

Σανοβόν- Αετόπετρα ,ορεινό χωριό στην Κοιλάδα του Αώου δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Με την κήρυξη του πολέμου, Ιταλοί συνοδευόμενοι από Αλβανούς ατάκτους, εισέβαλον στον οικισμό. Οι αλβανοί προέβησαν σε λεηλασία και ξυλοδαρμούς. Οι περισσότεροι κάτοικοι ετράπησαν σε φυγή, αφήνοντας τα πάντα στην διάθεση των επιδρομέων και επέστρεψαν μετά από μια εβδομάδα.

Κατά την υποχώρησαν τους οι Ιταλοί πήραν μαζί τους 180 κατοίκους ως ομήρους μέχρι την Πρεμετή. Εκεί, πολλοί διέφυγαν, κάποιοι οδηγήθηκαν στην Σκόδρα της Αλβανίας, άλλοι δε στην Ιταλία όπου ,παρέμειναν μέχρι τον Ιούλιο του 1941 ,οπότε τους επετράπη να επιστρέψουν στην Ήπειρο.

Εξοχή στην κοιλάδα Σαρανταπόρου

Την 8η Νοεμβρίου 1940 οι Ιταλοί υποχωρούντες συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους και τους μετέφεραν στο Σχολείο. Εκεί τους κράτησαν για 10 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, έκαναν λεηλασία του χωριού. Καθώς πλησίαζε ο Ελληνικός Στρατός, άφησαν ελεύθερους τους περισσότερους, όμως πήραν μαζί τους 42 ομήρους και πυρπόλησαν 12 σπίτια. Από τους απαχθέντες ομήρους, απεβίωσαν η Βασιλική Σταύρου και ο Απόστολος Τσάμης.

Διαβάστε Επίσης

Η επιστολή προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την 31-5-1945

Ο άλλοτε υπουργός Παιδείας Δ. Μπαλάνος αναφέρει:

"Έχομεν την τιμήν να ανακοινώσωμεν υμίν, ότι αποφάσει του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεστήθη Επιτροπή, ήτις μεταβαίνουσα είς Ήπειρον θα διαπιστώση τας εκεί προξενηθείσας ζημίας κατά την τελευταίων πενταετίαν.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι κ.κ:

Βασίλειος Μελάς Αντιστράτηγος

Βασίλιος Βοίλας ιατρός

Νικόλαος Γεωργιάδης Δ)ντης της Τραπέζης Πειραιώς

Ιωάννης Τρικκαλινός Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Όθεν παρακαλούμεν υμάς όπως συνεννοούμενοι μετά των άνω κυρίων, παράσχητε τα μέσα δια την εκπλήρωση του ως άνω σκοπού….".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ "TLIVE" 29 Νοε 2021 | 22:29

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: "Δεν ξέρω τι τρέλα έχει στο μυαλό του" - Τι λέει ο γιος tou δολοφόνου της 48χρονης [Βίντεο]

Ο 20χρονος, παιδί της 48χρονης που έπεσε νεκρή από το χέρι του συζύγου της, τόνισε ότι η ψυχική νόσος από την οποία έπασχε ο πατέρας του, είχε υποτροπιάσει τους τελευταίους 3 μήνες.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 29 Νοε 2021 | 22:08

Ληστεία στη Βάρη: Συγκλονίζει 48χρονη γυναίκα που έζησε τον απόλυτο τρόμο μέσα στο σπίτι της

Στιγμές τρόμου περιγράφει πως βίωσε μια 48χρονη, στη Βάρη, όταν μπήκαν ληστές στο σπίτι της, ενώ εκείνη βρισκόταν σε αυτό.

ΠΟΛΥ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 21:31

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Επικίνδυνες ριπές ανέμου τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα - Μεγάλη προσοχή

Σφοδροί άνεμοι κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών και προς τα ξημερώματα της Τρίτης με δυνητικά επικίνδυνες ριπές σε όλη τη χώρα

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 29 Νοε 2021 | 21:00

Γιώργος Καραϊβάζ: Εξώδικο από την οικογένειά του στη Ζήνα Κουτσελίνη - "Σκοτωμός" με τον Σπύρο Χαριτάτο - [Βίντεο]

Η Ζήνα Κουτσελίνη ανακοίνωσε στον αέρα της εκπομπής το εξώδικο που έστειλε η οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ - Τι αναφέρει

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 29 Νοε 2021 | 20:37

Κορονοϊός: Συγκλονίζει καρκινοπαθής που έλαβε τα μονοκλωνικά - "Δεν ξέρω αν θα ζούσα χωρίς αυτά" [Βίντεο]

Θαυματουργά χαρακτηρίζει τα μονοκλωνικά ασθενής με κορονοϊό, από τους λιγοστούς ασθενείς που κατάφεραν να τα λάβουν

ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2021 | 20:02

Λύκειο στην Καλαμάτα: Επεσαν σοβάδες πάνω σε θρανία, μόλις είχε χτυπήσει διάλειμμα [Βίντεο]

Από θαύμα γλίτωσαν μαθητές από πτώση σοβάδων στην τάξη τους σε σχολείο στην Καλαμάτα

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 29 Νοε 2021 | 20:01

Κορονοϊός: Από 20 Δεκεμβρίου και μετά στη χώρα μας το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, το νωρίτερο, θα γίνει η πρώτη παραλαβή του εμβολίου 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29 Νοε 2021 | 19:23

Θεμιστοκλέους: Η φαρμακερή ατάκα για τους αντιεμβολιαστές και το σάιτ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου [Βίντεο]

Απάντηση με "καρφιά" σε ερώτηση δημοσιογράφου του zougla.gr, έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 29 Νοε 2021 | 19:22

Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος μετά από 11 χρόνια για άγρια δολοφονία στην Πεύκη - Είχε σκοτώσει 30χρονο μπροστά στην έγκυο σύζυγό του

Καταζητούμενός επί 11 χρόνια ήταν ένας 39χρονος ο οποίος στις 16 Μαΐου 2010 είχε σκοτώσει έναν 30χρονο από τη Συρία μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του

ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ 29 Νοε 2021 | 19:19

Ξυλοδαρμός σε σχολείο στο Αγρίνιο: "Πήγα και του έχωσα 4 σφαλιάρες" λέει η μαθήτρια που ξυλοκόπησε συμμαθητή της

Η 13χρονη μαθήτρια που στο βίντεο καταγράφεται να χτυπάει συμμαθητή της, δίνει τη δική της εκδοχή για τα όσα έγιναν.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ 80 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ 29 Νοε 2021 | 19:00

Αλμπερτ Μπουρλά: Το χάπι της Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για τη μετάλλαξη Ομικρον

Η Pfizer προσδοκά να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις του χαπιού της κατά της Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο 'Αλμπερτ Μπουρλά

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 29 Νοε 2021 | 18:48

Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωριό στην Πρέβεζα - "Βούλιαξε" η Πάτρα [Εικόνες-Βίντεο]

Το κύμα κακοκαιρίας έχει δημιουργήσει προβλήματα και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε ολόκληρη τη χώρα.

30 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΗ 29 Νοε 2021 | 18:33

Κορονοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ 38χρονη έγκυος, κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - Η έκκληση της οικογένειας

Η 38χρονη δεν είχε εμβολιαστεί αφού περίμενε, μετά την συμβουλή του γυναικολόγου της πρώτα να γεννήσει