Αλήθειες και ψέματα για τους λύκους στην Πάρνηθα- Μετά το επεισόδιο με την επίθεση σε σκύλο

Οι λύκοι αποφεύγουν τους ανθρώπους αλλά βλέπουν ως απειλή τους σκύλους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λύκος

Μεγάλη εντύπωση, ενδεχομένως και φόβο σε ορισμένους, προκάλεσε η είδηση ότι λύκος στην Πάρνηθα επιτέθηκε σε σκύλο, καθώς ο ιδιοκτήτης του, διευθυντής προγράμματος του myradio, είχε βγει για βόλτα μαζί με την κόρη του και το σκυλάκι τους, στον δρυμό της Πάρνηθας.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν τα εξής:

Οι λύκοι αποφεύγουν τους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που (επιπόλαια) προσπαθούν να τους πλησιάσουν και να τους χαϊδέψουν, ακόμα και στην Πάρνηθα, ξεχνώντας πως πρόκειται για άγρια ζώα, που εμείς ‘καταπατάμε’ τον φυσικό τους τόπο και χώρο.

Η επίθεση σε σκύλο από λύκο, γίνεται μόνο αν ο σκύλος περάσει στην περιοχή που κινείται ο λύκος, έτσι ώστε ο λύκος τον αισθάνεται ως ..απειλή, εξ ου και απαγορεύονται τα σκυλιά στους εθνικούς δρυμούς και αναγράφεται στις οδηγίες εισόδου.

Σχεδόν αποκλείεται να επιτεθεί λύκος σε ένα σκύλο ο οποίος είναι δεμένος με λουρί και συνοδεύεται από ανθρώπους, αφού οι λύκοι αποφεύγουν τους ανθρώπους εκ φύσεως.

Αν πετάξεις μια πέτρα ή ένα ξύλο στον λύκο, στην σπάνια περίπτωση που τυχόν εμφανιστεί και θεωρήσεις πως απειλείσαι, αμέσως θα απομακρυνθεί.

Στην Ελλάδα οι λύκοι αρχικά κυνηγήθηκαν από τους κτηνοτρόφους, γιατί υποτίθεται αποτελούσαν τεράστιο κίνδυνο για τα ζώα τους. Οι λύκοι γενικά αποφεύγουν ακόμα και να έρχονται κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς. Αν λοιπόν βάζεις τα πρόβατά σου να βοσκήσουν κοντά στον οικισμό, δεν κινδυνεύουν ποτέ από λύκους. Αντιθέτως αρκετοί κτηνοτρόφοι παλαιότερα, έβαζαν τα πρόβατά τους για βοσκή μέσα σε δασικές περιοχές στις οποίες ρητώς απαγορεύεται. Ετσι όντως υπήρξαν επιθέσεις από λύκους.

Αλήθειες και ψέματα για τους λύκους στην Πάρνηθα- Μετά το επεισόδιο με την επίθεση σε σκύλο

Ο πληθυσμός των λύκων κυριολεκτικά εξολοθρεύτηκε κυρίως από του κυνηγούς και αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ψηφίστηκαν οι σημερινοί σχετικοί νόμοι περί προστασίας της άγριας ζωής.

Σήμερα σε περίπτωση που έχεις ένα μεγαλύτερο πληθυσμό από αγριογούρουνα, γίνεται από τους δασοφύλακες ή άλλους αρμοδίους φορείς μετεγκατάσταση των υπεράριθμων ατόμων τους. Πλέον ο μόνος λόγος να σκοτώσουν λύκους είναι, αν πχ οι λύκοι έχουν προσβληθεί από λύσσα.

Και κάτι ακόμα: Δεν ήταν μαύρος λύκος αυτός που επιτέθηκε στον σκύλο, αλλά γκρι! Οι μαύροι λύκοι ζουν και βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη.

Οι οδηγίες του Αρκτούρου

Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα ήταν αποτέλεσμα της εξοικείωσης μέρους του τοπικού πληθυσμού του λύκου με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Παράλληλα, αναδεικνύει μια πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και σχετίζεται με την αρμονική συνύπαρξή μας με την άγρια ζωή.

Η επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με φυσικό τρόπο αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική και αποκαθιστά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την περιβαλλοντική ισορροπία. Σε μία εποχή που οι απώλειες στη Φύση τείνουν να γίνουν συνήθεια, κατακτήσεις όπως αυτές θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενδυναμωθούν με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Οι λύκοι συμβάλλουν στην προστασία και την υγεία των δασών. Υπήρξαν μέρος τους για αιώνες. Σε όποια οικοσυστήματα επανεντάσσονται ή επανεμφανίζονται με φυσικό τρόπο, παρατηρούμε την ευεργετική συνεισφορά τους στην επανάκαμψη αυτών των οικοσυστημάτων και στην επαναφορά των δασών σε υγιή πρότυπα τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι, παράλληλα, ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας, των ηθών μας.

Ωστόσο, για την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων θα πρέπει να μάθουμε και να σεβόμαστε τα όρια της άγριας ζωής.

λύκος

Με αφορμή το ατυχές αυτό περιστατικό λοιπόν, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τονίζει τα εξής:

Η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί την συνεπή και υπεύθυνη στάση απ’ όλους (Πολιτεία, φορείς, πολίτες).

Ο ρόλος των αρμόδιων φορέων και της Πολιτείας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση, μέσω πινακίδων σήμανσης. Αντιθέτως, θα πρέπει να εξασφαλίζει και την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για να "εξοικειωθούν" οι πολίτες με τη συνύπαρξη τους με τα άγρια ζώα.

Για να μην εξοικειώνονται, όμως, τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία ή να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, δεν ταΐζουμε ποτέ και για κανένα λόγο τα άγρια ζώα. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας.

Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και απ’ όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων.

Η άγρια ζωή δεν είναι θέαμα. Είναι απαράδεκτο και παράνομο να γίνεται χρήση τροφής για την προσέλκυση άγριων ζώων με σκοπό τη φωτογράφισή τους είτε πρόκειται για λύκους είτε για ελάφια.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ήδη από το Νοέμβριο ήταν σε επικοινωνία με το Καταφύγιο Μπάφι, προτείνοντας δράσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξοικείωσης του πληθυσμού με την ανθρώπινη παρουσία.

Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες για τη νέα κατάσταση στην Πάρνηθα, μετά την επανεμφάνιση λύκων. Στη συνέχεια, να σχεδιάσουμε από κοινού με την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς δράσεις αρμονικής συνύπαρξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, τέλος, πόσο πολύτιμη, απαραίτητη για την επιβίωση του πλανήτη και μοναδική είναι η βιοποικιλότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 10 Ιαν 2022 | 12:06

Πάρνηθα: Βίντεο ντοκουμέντο με λύκους κοντά στο καταφύγιο Μπάφι - "Τους βλέπω συχνά τους τελευταίους 4 μήνες"

Ο διαχειριστής του καταφυγίου Μπάφι, Γιάννης Χέλης, έχει καταγράψει στο παρελθόν εμφανίσεις λύκων και μάλιστα έχει ανεβάσει στο Instagram του βίντεο με το άγριο ζώο κοντά στο καταφύγιο.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 10 Ιαν 2022 | 08:47

Πάρνηθα: "Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, μας επιτέθηκε ο λύκος έξω από το καταφύγιο Μπάφι, ήταν τρομακτικό"

"Δεν έπρεπε να πάρουμε το σκύλο μαζί. Είναι δικό μου το λάθος", λέει ο πατέρας που έζησε με την κόρη του στιγμές αγωνίας στην Πάρνηθα μετά την επίθεση του σκύλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ 09 Ιαν 2022 | 22:28

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για τους λύκους στην Πάρνηθα- Μετά την επίθεση σε οικογένεια, άρπαξε τον σκύλο

Η περιβαλλοντολογική οργάνωση Καλλιστώ είχε προειδοποιήσει για την εμφάνιση λύκων στην Πάρνηθα

ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 09 Ιαν 2022 | 10:25
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ 23 Δεκ 2021 | 09:10

Ελάφι εγκλωβίστηκε μέσα σε αυλή σπιτιού στο Μενίδι [εικόνες]

Το άτυχο ελάφι εγκλωβίστηκε για ώρες μέσα στην αυλή. Τι λέει ο ιδιοκτήτης, που εξηγεί γιατί δεν άνοιξε την πόρτα για να μπορέσει να φύγει.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:28

Και άλλη δημοσιογράφος καταγγέλει για τα πριβέ πάρτι: ''Μου προσέφεραν 3.000 ευρώ για να πάω'' - Αποκαλυπτικό SMS [βίντεο]

''Τρόμαξα πάρα πολύ όταν το είδα, κατάλαβα ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που έστελνε στην Ευλαμπία Ρέβη'', αναφέρει η δημοσιογράφος.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ 22 Ιαν 2022 | 13:21

Καβάλα: Μυστήριο ο πνιγμός της 38χρονης φωτογράφου - Πώς το ταξίδι αναψυχής κατέληξε σε τραγωδία [εικόνες - βίντεο]

Η 38χρονη Μιχαέλα Μιρέα, ανασύρθηκε πνιγμένη από τη θαλάσσια περιοχή της Κεραμωτής, στην Καβάλα την περασμένη Δευτέρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ 22 Ιαν 2022 | 13:12

Προκαλεί ο δικηγόρος του ιερέα που κατηγορείται: "Έγιναν μόδα πλέον οι καταγγελίες βιασμού"

"Έγινε μόδα πλέον να καταγγέλλουμε βιασμούς! Όταν τα κορίτσια υφίστανται ψυχολογική πίεση θα πρέπει να τα καταγγέλλουν αμέσως", είπε ο δικηγόρος του ιερέα.

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2022 | 12:22

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης: ''Μου λείπει η Φώφη, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ''

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο Ανδρέας Τσούνης.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 22 Ιαν 2022 | 11:44

Κακοκαιρία Ελπίς: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - Χιόνια στην Αττική - Στα λευκά η Ιπποκράτειος Πολιτεία [εικόνες]

Έντονες χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει τις επόμενες ώρες.

ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ 22 Ιαν 2022 | 11:11
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 22 Ιαν 2022 | 10:50

Λινού: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία - Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στην Ομικρον

''Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στην μετάλλαξη Όμικρον'', ανέφερε η κ. Λινού.